preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Gundulića Zagreb

Login
PREHRANA I BORAVAK

UPLATNICE ZA 10. MJESEC

ZA PREHRANU I PRODUŽENI BORAVAK POSLANE SU NA E-ADRESE RODITELJA 

11. 11.


12. 11.

POSLANE SU UPLATNICE ZA PRODUŽENI BORAVAK ZA 5. I 6. MJESEC PREMA NAPUTKU GRADSKOG UREDA ZA OBRAZOVANJE


MOLIMO RODITELJE KOJI NISU DOBILI UPLATNICE DA SE JAVE U RAČUNOVODSTVO ŠKOLE.

 

TERENSKA NASTAVA

 

SLUŽBENI GLASNIK

PROGRAM JAVNIH POTREBA U OSNOVNOM ODGOJU I OBRAZOVANJU GRADA ZAGREBA ZA 2020. 

 • PREHRANA
 • PRODUŽENI BORAVAK
 • OLAKŠICE

 

KUĆNI RED ŠKOLE

VAŽNO!

PRILIKOM DOLASKA U ŠKOLU

PRATITE NAS

FACEBOOK STRANICA ŠKOLE

 


 

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi
ZAŠTITA

ŠTO NAPRAVITI U SLUČAJU POTRESA

PLAN EVAKUACIJE ZA NAŠU ŠKOLU

UČIONICE / ŠKOLSKO DVORIŠTE


UPUTE U SLUČAJU POTRESA - GRAD ZAGREB

PRIPREMI SE!

SEIZMOLOŠKA SLUŽBA


NETIQUETTE - ZAŠTITA NA INTERNETU


SVE ŠTO TREBATE ZNATI O PRANJU RUKU


U SLUČAJU SUMNJE NA COVID NAZOVITE:

 - OBITELJSKOG LIJEČNIKA

- ŠKOLSKOG LIJEČNIKA:

Služba za školsku medicinu

Laginjina 16

4843 049


 

RASPORED ZVONA

RASPORED ZVONJENJA 


JELOVNIK

od 7. 12. do 11. 12.

 

RADNO VRIJEME

RADNO VRIJEME RAVNATELJA I ŠKOLSKE PSIHOLOGINJE

SNIMI I UČITAJ QR KOD!


 

vijesti
NOVE MJERE
Zoran Čorkalo / datum: 30. 11. 2020. 07:29

U ponedjeljak, 30. 11. vraćaju nam se iz samoizolacije učenici hrvatsko-mađarskih razreda i 6. a razred. Želimo im sretan povratak i brzo uključenje u neposrednu nastavu.

Od danas, 30. 11. u samoizolaciji nam je 4. b razred. Jedna učenica iz tog razreda jučer je dobila pozitivan nalaz testa. Oni će biti u samoizolaciji do kraja tjedna, a u tom će periodu za njih biti organizirana nastava na daljinu.

Vrijeme došašća je počelo i polako odbrojavamo dane do zimskog odmora. Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je javno savjetovanje o izmjeni školskoga kalendara za školsku godinu 2020./2021. Prema novome kalendaru zimski bi se odmor produljio i trajao bi od 24. 12. (od četvrtka) do 18. 1. (do ponedjeljka - prvi dan nastave nakon zimskog odmora). Produljenjem zimskih praznika ne bi se produljilo trajanje nastave, no zbog tog produljenja ukinuo bi se drugi dio zimskog odmora koji je bio predviđen krajem veljače.

Kako god bilo nadam se da će nam predstojeće vrijeme unatoč nepovoljnim okolnostima donijeti i ponešto radosti u druženju sa svojima najmilijima, naravno, uz odgovorno ponašanja i pridržavanje epidemioloških mjera.


[OPŠIRNIJE]IZOLACIJA I SAMOIZOLACIJA
Zoran Čorkalo / datum: 22. 11. 2020. 12:01

S početkom idućega tjedna na nastavu nam se vraćaju dva razreda iz samoizolacije kao i njihove učiteljice. Prema posljednjim informacijama pozitivna učenica iz 2. b razreda i učiteljica 3. b razreda preboljele su virozu bez poteškoća, a svi oni koji su bili u kontaktu, odnosno u samoizolaciji, nisu razvili nikakve simptome. Veselimo se njihovu povratku u školu! 

U četvrtak prethodnoga tjedna činilo se da ćemo od ponedjeljka biti gotovo kompletni, no tijekom petka i subote dežurna epidemiološka služba izrekla je mjeru samoizolacije za dva razreda predmetne nastave (6. a i 6. b) i za hrvatsko-mađarske razrede razredne nastave. Za njih će od ponedjeljka biti organizirana nastava na daljinu. Za učenike predmetne nastave nastava na daljinu održavat će se preko aplikacije Teams prema redovnom rasporedu sati. Nadamo se da će i njihova izolacija, odnosno samoizolacija proći bez posljedica. Čuvajmo sebe i svoje bližnje!


[OPŠIRNIJE]DA SE NE ZABORAVI - VUKOVAR!
Zoran Čorkalo / datum: 18. 11. 2020. 18:42

Danas su naši učenici slikom i riječju iskazali počast i sućut svima onima koji su za svoj dom dali svoj život braneći tako i naše živote i naše domove.

 

  


[OPŠIRNIJE]ZAVRŠENO NATJECANJE - DABAR 2020.
Zoran Čorkalo / datum: 18. 11. 2020. 08:14
 
Preko 36 tisuća učenika sudjelovalo je u online informatičkom natjecanju Dabar. 
I mi smo prihvatli novi izazov, natjecanje je uspješno završeno!
Natjecali smo se u dvije kategorije: 3. i 4. razredi u kategoriji MiliDabar i 5. i 6. razredi u kategoriji KiloDabar.
Čestitamo svima, kako učenicima tako i učiteljima mentorima koji su se ove godine također uključili u natjecanje. Rezultate i komentare  možete provjeriti na stranici Mooc Dabar. Potrebno je samo unijeti svoju lozinku.
Vidimo se sljedeće godine u još većem broju!

[OPŠIRNIJE]KLOKAN BEZ GRANICA
Zoran Čorkalo / datum: 18. 11. 2020. 07:44

Odgođeno međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica", koje se trebalo održati 19. ožujka 2020., ipak se održalo, i to 17. rujna 2020. godine. Unatoč korona-virusu klokan je doskatutao i do naše škole, i ne samo da je doskakutao, nego je stekao i nove poklonike. U nešto manjem broju naši su učenici sudjelovali u ovom zanimljivom matematičkom natjecanju i pokazali zavidne rezultate. Pokazali su da su njihove male sive stanice uvijek spremne za zanimljive matematiče izazove. Čestitamo svima koji su sudjelovali, a posebno onima koji su se uspjeli plasirati među najuspješnije. Hvala našim učiteljicama koje su uspjele organizirati natjecanje u ovim neobičnim okolnostima.

Rezultate natjecanja možete pogledati pod poveznicom NAGRAĐENI NATJECATELJI.


[OPŠIRNIJE]SAMOIZOLACIJA
Zoran Čorkalo / datum: 14. 11. 2020. 09:33

Nakon vrlo dobre situacije poslije jesenskog odmora kada nismo imali ni zaraženih učenika ni učitelja, a u samoizolaciji ukupno 11 učenika, u prethodnom tjednu, i to u dva dana, epidemiološka se slika pogoršala. Jedna učenica i jedna učiteljica su pozitivne, a u samoizolaciji su kao bliski kontakti četiri učiteljice, jedna asistentica i dva razredna odjeljenja - 2. b i 3. b. Pratimo što se događa i poduzimamo potrebne mjere. Svi su ostali razredi u velikom broju u školi na nastavi. Nadam se da će i ova situacija kao i ona prijašnja prije praznika, koja je bila i nešto ozbiljnija, proći bez posljedica na zdravlje naših učenika, učitelja i roditelja. Budimo pažljivi u kontaktima, pridržavajmo se mjera i mislimo jedni na druge!


[OPŠIRNIJE]DABAR U ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 11. 11. 2020. 22:23
 
U našu se školu doselio jedan Dabar i to ne običan Dabar. 
Što je Dabar? To je Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja.
5. i 6. razredi se natječu 10. studenoga u kategoriji KiloDabar,  a organizator je prof. Ana Kordić. 3. i 4. razredi natječu se u četvrtak, 12. studenoga u kategoriji MiliDabar, a organizatorice su učiteljica Henrieta H. Rubčić i Martina Obad.
Natjecanje Dabar je ujedno implementiran s našim Erasmus+ M-Learning projektom.
Sretno svima!!! Veselimo se novim izazovima i vjerujemo da će se sljedeće godine natjecanje ponoviti i da će biti još više sudionika.
Više o Dabru vidi pod poveznicom OPŠIRNIJE.

[OPŠIRNIJE]NAŠE UČITELJICE NA CARNETOVOJ KONFERENCIJI
Zoran Čorkalo / datum: 7. 11. 2020. 08:05

Naše učiteljice Henrieta Herjavec Rubčić i Natalia Rogoznica Nađ vodile su online radionicu na 22. CARNET-ovoj konferenciji CUC.Pod sloganom Izazov prihvaćen! od 4. do 6. studenoga održana je 22. CARNET-ova konferencija za korisnike koju je putem Hopin online platforme pratilo više od 2000 sudionika.
Tijekom tri dana konferencije obrađene su teme Ovo nam je škola i AI u obrazovanju i obrazovanje za AI kroz više od 80 interaktivnih izlaganja i prezentacija sponzora, 36 radionica, jedan okrugli stol i dvije panel-rasprave.
Učiteljice Natalia Rogoznica Nađ i Henrieta Herjavec Rubćić održale su radionicu pod temom Ovo nam je škola, a naziv njihove radionice je bio Uvod u digitalne alate za nastavu na daljinu. Na radionici su prezentirale alate i objašnjavale njihovu primjenu i način korištenja (ClassDojo, Book Creator, Educandy i Padlet). Te alate koriste u svojoj nastavi i u nastavi na daljinu. 
Sudionici koji su se uključili u radionicu bili su vrlo aktivni i vrijedni te su ocijenili radionicu visokom ocjenom. Ovo je bila i prilika za  prezentaciju naše eTwinning škole i diseminaciju Erasmus+ projekata M-Learning i On the traces of the @ncient Europe.
Na ovogodišnjoj konferenciji istaknute su najbolje prakse korištenja digitalnih tehnologija u obrazovanju od kojih su neke zaživjele tijekom perioda izolacije te se razgovaralo o umjetnoj inteligenciji i njezinoj ulozi u budućnosti obrazovnog sustava. 
Online radionicu naših učiteljica možete pogledati preko poveznice https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/19196
 
 
 

[OPŠIRNIJE]BUDIMO ODGOVORNI
Zoran Čorkalo / datum: 3. 11. 2020. 08:41

Prije nešto više od dva tjedna u našoj su se školi pojavili prvi slučajevi izolacije i samoizolacije učenika i učitelja. U tom smo razdoblju imali 83 učenika i 5 učitelja u samoizolaciji i 4 učenika i 3 učitelja u izolaciji. Nakon kratkog jesenskog odmora krećemo na nastavu gotovo u punom broju – još je samo koji dan u samoizolaciji troje učenika i nitko od učitelja, a u izolaciji troje učenika i dvoje učitelja. Da bismo očuvali pozitivnu epidemiološku sliku, potreban je zajednički napor u pridržavanju osnovnih mjera – nošenju zaštitnih maski, održavanju osobne higijene i higijene prostora, održavanju fizičkog razmaka i provjetravanju prostorija. Važno je voditi računa o kontaktima koje ostvarujemo na poslu, u školi i u provođenju slobodnog vremena. Jako je važno na vrijeme prepoznati moguće simptome i ne odlaziti na posao ili u školu. Na taj način štitimo svoje bližnje od infekcije i suzujemo krug osoba koje zbog bliskog kontakta moraju u samoizolaciju. Na taj ćemo način očuvati izvođenje neposredne nastave, a nastava na daljinu odvijat će se za moguće pojedinačne slučajeve izolacije ili samoizolacije. Želim svima sretan početak drugog dijela prvoga polugodišta! Svojim odgovornim ponašanjem čuvajmo sebe i svoje bližnje!


[OPŠIRNIJE]UŠI U ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 2. 11. 2020. 16:09

Našu školu povremeno posjećuju raznoliki nametnici. Kao najuporniji (osim aktualnog virusa) pokazali su se mali sitni kukci koje nazivamo ušima. Vrlo su uporni i teško ih se riješiti jer se vrlo uspješno šire. Dovoljno je da je na jednoj glavi jedna uš i vrlo će brzo češkanje postati uobičajena aktivnost u cijeloj školi. Jedino se zajedničkom akcijom uši mogu iskorijeniti iz napadnute sredine. Mole se roditelji da pregledaju vlasišta svoje djece i da ukoliko uoče tragove koji upućuju na postojanje ušiju, postupe prema uputama koje su opisane u letku u prilogu. Učenici koji imaju uši, ne smiju doalziti u školu dok se ne riješe te pošasti. Ukoliko se to ipak dogodi, o tome će biti obaviješteni roditelji, a učenik poslan kući.

SPRIJEČIMO UŠLJIVOST


[OPŠIRNIJE]5. B RAZRED U SAMOIZOLACIJI
Zoran Čorkalo / datum: 28. 10. 2020. 13:01

Učenicima 5. b razreda izrečena je mjera samoizolacije zbog kontakta s osobom koja je pozitivna na koron-virus. Mjera se izriče do 2. 11. 2020. godine, a učenici se mogu vratiti u školu ukoliko ne razviju simptome, odnosno ukoliko ne bude potrebe za testiranjem, 3. 11. S obzirom da 3. 11. pripada jesenskom odmoru učenika, učenici se vraćaju u školu 4. 11. Učenici 5. b razreda u četvrtak i petak imat će nastavu na daljinu.


[OPŠIRNIJE]PREKID PREVENTIVNE MJERE ZA 1. B I 3. B RAZRED
Zoran Čorkalo / datum: 27. 10. 2020. 12:57

Učenici 1. b i 3. b razreda kojima je privremeno bila izrečena mjera održavanja nastave na daljinu do dobivanja rezultata testiranja, u srijedu, 28. 10. vraćaju se u školu na nastavu. Rezultati testiranja učenika koji su bili u bliskom kontaktu su negativni! Dragi učenici i kolege učitelji, radujemo se vašem povratku!


[OPŠIRNIJE]NASTAVA NA DALJINU
Zoran Čorkalo / datum: 25. 10. 2020. 15:16

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo odlučeno je da će se od sutra za učenike 1. b i 3. b razreda organizirati nastava na daljinu. Nastava na daljinu provodit će se za navedene razrede zbog pojave simptoma bolesti COVID-19, a koji su rezultat izravnog kontakta s pozitivnom osobom. Ukoliko se utvrdi da sumnja nije opravdana, učenici se vraćaju na nastavu, a ukoliko se sumnje potvrde, učenici će biti u samoizolaciji do vremena do kada im odredi nadležni liječnik.


[OPŠIRNIJE]IZOLACIJA I SAMOIZOLACIJA
Zoran Čorkalo / datum: 25. 10. 2020. 07:54

I u našoj se školi počinju osjećati posljedice širenja zaraze korona-virusom. Do petka, 23. listopada nismo imali pozitivnih na korona-virus, no od ovoga vikenda imamo jednu učiteljicu i jednog učenika. Nakon obavljene analize i razgovora nadležna liječnica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo odredila je samoizolaciju za učenike 2. a i 7. a razreda. Samoizolacija učenika 2. a razreda određena je do 4. 11. 2020. godine, a samoizolacija učenika 7. a razreda do 3. 11. 2020. godine. Dakle, prvi dan povratka na nastavu i za učenika 2. a i za učenike 7. a razreda je u srijedu, 4. 11. 2020. godine (po novom kalendaru 2. i 3. 11. dani su jesenskog odmora učenika).

Učenici obaju razreda imat će u periodu samoizolacije nastavu na daljinu. Nastava na daljinu za učenike 7. a razreda odvijat će se preko Teamsa, a za učenike 2. a razreda u dogovoru s njihovim učiteljicama. Pomoćni kanal komunikacije bit će preko e-pošte.

Učenicima i učiteljima pružit ćemo svu moguću podršku da što lakše prebrode vrijeme provedeno u samoizolaciji, odnosno izolaciji. Svi učenici 2. a i 7. a razreda moći će za vrijeme izvođenja nastave na daljinu dobiti tablete. Po tablete mogu doći roditelji u ponedjeljak, 26. 10. u vremenu od 9.00 do 11.00 sati i od 14.00 do 15.00 sati, a preuzimat će ih u predvorju škole.

Škola će i dalje provoditi sve potrebne mjere kako bi se opasnost od zaraze svela na najmanju moguću mjeru. Mole se roditelji da pojačano pripaze na to s kime dijete ostvaruje kontakte nakon nastave – druženja izvan kruga obitelji, izvanškolske aktivnosti (sportski treninzi, glazbene škole i sl.).

U sprječavanju širenja zaraze važna je pravovremena reakcija. Bolje je zbog sumnje na infekciju dijete ostaviti kući uz obavezno javljanje liječniku i vidjeti u kojem se smjeru infekcija razvija, nego ga poslati u školu, a ubrzo se ustanovi da je pozitivno na korona-virus.

Detaljnije o postupcima prilikom izolacije i samoizolacije možete pročitati u prilogu IZOLACIJA I SAMOIZOLACIJA.


[OPŠIRNIJE]DAN JABUKA
Zoran Čorkalo / datum: 22. 10. 2020. 18:31
  
 
20. listopada učenici 3. b, 4. a i 4. b imali su integrirani nastavni dan povodom Svjetskog dana jabuka. Ispunili su ga raznim aktivnostima i radionicama! Radili su ukusan kompot od jabuka, istraživali pomoću QR kodova, posvetili likovne radove ovoj kraljici voća, radili pokuse i istraživanja,  izrađivali prave grafikone i Vennove dijagrame i slike s pojmovima koje su istražili u Wordart aplikaciji. Ove su aktivnisti implementirane u eTwinning projekt Dan jabuka 2020. ali i u Erasmus+ projekte.

[OPŠIRNIJE]GUNDULIĆI - HUMANITARCI
Zoran Čorkalo / datum: 22. 10. 2020. 17:42

16. listopada završila je prva ovogodišnja humanitarna akcija. Prikupljali smo prehrambene potrepštine za Pučku kuhinju Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Nažalost, u našem je gradu sve više beskućnika kojima nedostaje toplina doma i barem jedan tanjur toploga jela dnevno. Posebno je to izraženo u ovo vrijeme poslije potresnih zbivanja i svakodnevne opasnosti od zaraze. U humanitarnu akciju bila je uključena cijela škola i ovom prigodom izražavamo veliku zahvalu svim učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima koji su prepoznali važnost pružanja pomoći najugroženijim članovima našega društva. Posebna zahvala našem domaru Vladi i prof. Maruni koji su svojim automobilima sve prebacili do Pučke kuhinje. Količinom prikupljenih potrepšina doslovno smo zatrpali skladišni prostor Pučke kuhinje, a časna sestra koja nas je dočekala čudila se kao da se zaista dogodilo kakvo čudo, a dogodila se dobrota koja je potekla iz Gundulićeve 23a. S humanitarnim aktivnostima idemo dalje - sredinom prosinca naši će učenici razveseliti svoje vršnjake u Dječjem domu u Laduču. 


[OPŠIRNIJE]DANI ERASMUSA
Zoran Čorkalo / datum: 18. 10. 2020. 09:13

U našoj su školi 15. i 16. listopada obilježeni Erasmus dani. Uz vodstvo triju naših koordinatorica aktualnih Erasmusovih projekata učiteljica Henriete Herjavec Rubčić, Natalije Rogoznice Nađ i Sanele Škevin i uz velik trud svojih kolegica i kolega iz razredne i predmetne nastave, naši su učenici u dva dana obišli sve zakutke naše škole ne bi li riješili niz maštovito osmišljenih zadataka. Služeći se digitalnim alatima, tražili su Zeusovo blago, istraživali su moć vode i njezinu veliku ulogu u stvaranju i održavanju života. Na zaista zanimljiv i poučan način naši su učenici putovali kroz vrijeme služeći se najsuvremenijim metodama. Istraživački rad u pravom smislu te riječi!  Više o aktivnostima uz obilježavanja Dana Erasmusa

možete saznati preko naše Facebook stranice. 

O proslavi Erasmus dana možete saznati više i preko poveznica: 

https://www.erasmusdays.eu/event/hunting-for-the-treasure-of-zeus-and-experiments-on-the-topic-of-miraculous-water/
 
https://www.erasmusdays.eu/news_mp/almost-1-900-events-to-celebrate-erasmus-around-the-world/
 
Snimite QR kod i igrajte se s nama!

[OPŠIRNIJE]UMJETNIK POSJETIO SVOJE DJELO
Zoran Čorkalo / datum: 18. 10. 2020. 09:05

 

Toga kišnoga 14. listopada posjetio nas je Behzad Khosravi Noori, iranski umjetnik sa švedskom adresom, autor instalacije - penjalice PROFESOR BALTAZAR I SPOMENIK NEVIDLJIVOM GRAĐANINU.  S umjetnikom je došla i kustosica istoimene izložbe Ana Kovačić. Zaključili su da je instalacija našla svoj pravi dom i smjestila se na idealnom prostoru u dvorištu naše škole. Školski tim uručio mu je zahvalnicu i Dječji turistički vodič, autorski rad naših učenika u znak zahvale i buduće suradnje.
 


[OPŠIRNIJE]NAŠE UČENICE NA DRŽAVNIM NATJECANJIMA
Zoran Čorkalo / datum: 12. 10. 2020. 19:26

 

Prije dva tjedna održana su županijska natjecanja iz Geografije i Hrvatskoga jezika na kojima se sudjelovale naše učenice. Kristina Milković, učenica 6. a razreda, sudjelovala je na natjecanju iz Geografije, a učenica 8. a razreda Lorena Kaiser sudjelovala je na natjecanju u poznavanju Hrvatskoga jezika. I Kristina i Lorena ostvarile su izvrsne rezultate kojima su zaslužile poziv na državno natjecanje. Unatoč nastavnoj godini koja je bila iznimno teška i nepovoljna kako za učenike tako i za učitelje, naše su učenice dokazale kako nema prepreka za one koji vrijedno rade i cijene znanje. Za njihov uspjeh svakako su zaslužne i njihove mentorice koje su ih znale motivirati i usmjeriti. Velike čestitke Kristini i Loreni kao i njihovim mentoricama: profesorici Mirjani Vasilj, učiteljici Geografije, i profesorici Marceli Boban, učiteljici Hrvatskoga jezika.


[OPŠIRNIJE]OBILJEŽAVAMO DANE ERASMUSA
Zoran Čorkalo / datum: 11. 10. 2020. 08:08

Dani Erasmusa (Erasmus Days), prigodna je godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, ove će se godine održati od 15. do 17. listopada 2020. godine

Međunarodni dionici iz područja odgoja i općeg obrazovanja, visokog obrazovanja, obrazovanja odraslih, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, mladih i sporta već tri godine obilježavaju Dane Erasmusa i informiraju korisnike, sudionike, ustanove, organizacije, udruge, mreže i inicijative, ali i širu javnosti o rezultatima mnogobrojnih projekata, o mogućnostima za uključivanje i nude nadahnuće za sudjelovanje u programu Erasmus+.

I naša će škola i ove godine sudjelovati u obilježavanju Dana Erasmusa kao škola u kojoj su Erasmusovi projekti već dugo sastavni dio našeg školskoga kurikula. Dovoljno je spomenuti da su u školi trenutno aktivna tri Erasmusova projekta. Čestitam svim našim Erasmusovcima njihove dane i želim im još puno dobrih i zanimljivih projekata!

Više o proslavi Dana Erasmusa možete saznati preko poveznice Erasmus Days 2020.

Na službenoj stranici Dana Erasmusa pokušajte na interaktivnoj karti svijeta pronaći našu školu koja je označena kao mjesto održavanja proslave.


[OPŠIRNIJE]PRENAMIJENI I PROMJENU POKRENI
Zoran Čorkalo / datum: 11. 10. 2020. 07:48

Školska knjiga pokrenula je projekt Otkrij tajnu za budućnost sjajnu kojim želi potaknuti društveno odgovorno ponašanje. U prvom projektnom ciklusu koji je završio na kraju prošle godine sudjelovala je i naša škola.

Na natječaj u prvom projektnom ciklusu, koji je obuhvaćao tri teme, prijavilo se gotovo 100 škola pa odabir najuspješnijih nije bio nimalo lak. No svaki projektni ciklus završava dodjelom priznanja i nagrada, a mi smo ponosni i sretni što je u kategoriji Prenamijeni i promjenu pokreni, uz još dvije škole, nagrađena i naša škola. Nagradu su osvojili učenici 4. b razreda projektom ŠKOLSKI VRTEK USRED ZAGREBA pod vodstvom učiteljice Sanele Škevin. Čestitamo učiteljici Saneli i učenicima 4. b razreda!


[OPŠIRNIJE]ODJECI DEAL PROJEKTA
Zoran Čorkalo / datum: 10. 10. 2020. 11:07

Dobar glas daleko se čuje i ostavlja trajan trag. Učitelj Ivan Igić, koordinator projekta DEAL, objavio je u mjesečnom časopisu MATICA članak o nedavno završenom projektu. Tom se prilikom naš učitelj Ivan pokazao i kao izvrstan tektopisac. O sadržaju članka više možete saznati preko sljedeće poveznice Vrijedna baza podataka za nastavu inojezičnog hrvatskog.


[OPŠIRNIJE]I OVE GODINE IMAMO NAJBOLJU UČITELJICU
Zoran Čorkalo / datum: 10. 10. 2020. 10:35

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se učiteljima oda priznanje i zahvala jer svakoga dana u učionicama učitelji rade razliku. Odgajaju i obrazuju mlade naraštaje stvarajući tako temelje naše budućnosti.

Mi smo danas posebno ponosni jer i ove je godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo trud i rad naših učitelja. Učiteljica Sanela Škevin prema procjeni Povjerenstva za nagrađivanje odabrana je kao jedna od najuspješnijih odgojno obrazovnih djelatnika u Republici Hrvatskoj u protekloj školskoj godini. Čestitamo svim učiteljima njihov dan i želimo svima uspješnu školsku godinu!
 
Posebne čestitke učiteljici Saneli jer svojim uspjesima i uzornim radom doprinosi kako kvaliteti naše škole tako i odgoju i obrazovanju u cjelini.

[OPŠIRNIJE]LJUBITELJI GLJIVA I PRIRODE U AKCIJI
Zoran Čorkalo / datum: 10. 10. 2020. 08:49

U subotu, 3. listopada 2020. okupio se velik broj petaša i šestaša zajedno sa svojim roditelja, djedovima i bakama te ostalim članovima Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, na edukativnom gljivarskom izletu u Gornjem Dragonošcu. Ukupno nas je bilo sedamdesetak. Zajedno smo pronašli 58 vrsta gljiva, iako nije bilo puno jestivih za ponijeti kući. Nakon okriepe i povratka iz šume, determinaciju gljiva vodio je učitelj Dubravko Furlan. Ovim putem pozivamo vas i na tradicionalnu izložbu gljiva u subotu 10. listopada od 9.00 do 20.00 sati u Studentskom centru. Svečano otvorenje je u 10.00 sati.


[OPŠIRNIJE]OBILJEŽILI SMO DJEČJI TJEDAN
Zoran Čorkalo / datum: 10. 10. 2020. 08:30
Veseo, šaren i naš! 
U Strojarskoj ulici 13 osvanuo je mural povodom 70. rođendana Saveza društava Naša djeca i Dječjeg tjedna.  Autor murala je umjetnik Tihomir Krklec – Afrika, a napravio ga je u suradnji s učenicima 4. a razreda naše škole.
Iako je za Savez društava Naša djeca svaki tjedan Dječji tjedan, ove godine on je nešto posebniji jer njime ujedno započinju i proslavu 70. rođendana! 
Sretni što smo i mi dobili  mogućnost sudjelovanja u toj proslavi i sudjelovanja u raznim aktivnostima povodom Dječjeg tjedna.
Čestitamo im i želimo im još puno kvalitetnih godina djelovanja i rada te se veselimo svim budućim aktivnostima i suradnjama.
 

[OPŠIRNIJE]HUMANITARNA AKCIJA
Zoran Čorkalo / datum: 10. 10. 2020. 08:20


[OPŠIRNIJE]USPJESI NAŠIH UČENIKA - LIK 2020.
Zoran Čorkalo / datum: 10. 10. 2020. 07:45


KLIKNI NA SLIKE ZA VEĆI PRIKAZ

IZLOŽBA UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA GRADA ZAGREBA IZ PODRUČJA VIZUALNIH UMJETNOSTI I DIZAJNA – LIK 2020.

Na natjecanje – izložbu LIK 2020. s područja Grada Zagreba pristigao je 241 likovni rad iz 68 osnovnih škola i 39 likovnih radova iz 12 srednjih škola.
Na županijskoj je razini odabran ukupno 181 likovni rad iz 64 osnovne škole te 27 radova iz 7 srednjih škola.
Svi odabrani radovi županijske razine izloženi su u virtualnoj izložbi Natjecanje – izložba učenika osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK 2020. Sve radove možete pogledati preko poveznice LIK 2020.
Za natjecanje - izložbu na državnoj razini izabrana su tri rada iz osnovne i tri rada iz srednje škole prema zadanim propozicijama 1A i 2A kategorije.
Cilj ovogodišnjega natjecanja u kategoriji osnovnih škola za učenike od 5. do 8. razreda bio je samostalno oblikovati likovnu cjelinu - STRIP.
Likovni je zadatak za učenike bio izraditi strip s naslovom i slikama, na temu UMJETNOST I ČOVJEK, s podtemom Kad bi spomenici pričali, a legende oživjele.

I naši su učenici sudjelovali na LIK-u, a poseba su uspjeh ostvarile učenice: Mariela Fiorenini i Timea Piatko, učenice 7. a razreda. Njihovi su radovi odabrani među najbolje radove na županijskoj razini. Velike čestitke Marieli i Timei!


[OPŠIRNIJE]ZRINJEVAC - NAŠA DRUGA UČIONICA
Zoran Čorkalo / datum: 10. 10. 2020. 07:31

  

U petak 2. listopada učenici 4. b razreda dio nastave imali su na Zrinjevcu. Učiteljica Sanela pripremila je zanimljivo predavanje i radionicu o praćenju vremena i meteorologiji. Učenici su s meteorološkog stupa očitovali podatke o trenutnom vremenu. Naučili su što su i čemu služe termometar, barometar i higrometar. Poslije toga imali su i sat Tjelesne i zdravstvene kulture. 


[OPŠIRNIJE]RIJEČI IMAJU MOĆ
Zoran Čorkalo / datum: 10. 10. 2020. 07:18

U četvrtak 1. listopada bilo je zanimljivo i poučno na satu razrednika u 4. b razredu. Učenici su govorili o tome kakvu moć imaju lijepe, a kakvu ružne riječi. Zorno smo to i pokazali. Učenici su istisnuli pastu iz tube, a zatim su je pokušali vratiti u tubu. Naravno da to nije bilo moguće. Kao što je nemoguće vratiti natrag ružne riječi. Napravili su pokus i s dvjema jabukama. Jednoj su govorili lijepe riječi, a drugoj samo ružne. Prvu su jabuku stavili na istaknuto mjesto u učionici, a drugu u neki zakutak. Zatim su učenici napisali tri rečenice koje ih liječe i tri rečenice koje ih najviše bole. Na kraju su prerezali jabuke da vide kako su riječi utjecale na njih. Djeca su bila iznenađena rezultatom i sigurno će im to dugo ostati u sjećanju. Pokušajte i vi!


[OPŠIRNIJE]NE DAJ SE UPECATI
Zoran Čorkalo / datum: 22. 9. 2020. 19:50
  
 
Od 18. do 19. rujna na našem školskom igralištu održala se edukacijska radionica forum kazališta pod nazivom Ne daj se upecati u sklopu projekta prevencije ovisnosti djece i mladih. 
Na edukaciji su sudjelovale i naše učiteljice Henrieta Herjavec Rubčić i Natalia Rogoznica Nađ koje će svoja nova znanja i iskustva prenijeti svojim učenicima i učiteljima  kroz edukativne radionice koje se mogu primjenjivati na satu razrednika.
Na edukaciji su sudjelovali polaznici Društva Naša djeca iz Karlovca, Osijeka i Tuhelja, partneri iz Centra za dramski, ravnateljica jedne zagrebačke škole, profesor stranih jezika iz Rovinja, profesorica jedne strukovne škole i učenice  iz Karlovca i Osijeka.
Edaukacija je ostvarena u organizaciji Saveza Društava Naša djeca Hrvatske, edukatorice su bile  Andrea Damjanić Firšt i Josipa Lulić iz Centra za kazalište potlačenih koje su već  imale priliku raditi  s našim učenicima.

[OPŠIRNIJE]ZAVRŠNICA PROJEKTA DEAL
Zoran Čorkalo / datum: 20. 9. 2020. 09:04
     

Cilj je projekta učinkovitije djelovati na razvoj jezičnih vještina i pismenosti djece koja su zbog svojih jezičnih i kulturoloških posebnosti u nepovoljnijem položaju u odnosu na vršnjake te time poboljšati njihova ukupna obrazovna postignuća.

U petak, 18. rujna održan je završni seminar projekta DEAL na kojemu su odgojiteljima, učiteljima, ravnateljima, predstavnicima Agencije za znanost i obrazovanje, volonterima nevladinih udruga predstavljeni svi rezultati projekta: Zbirka primjera dobre prakse, Transdisciplinarne aktivnosti za poticanje pismenosti i ovladavanje jezikom, Baza materijala za provedbu aktivnosti i Priručnik za provoditelje.
Na završnom su seminaru sudjelovali učitelji i članovi projektnoga tima, učiteljica Hajnalka Draganić i učitelj Ivan Igić. Povratne informacije sudionika su izvrsne i vjerujemo da će sve izrađeno zaživjeti u praksi.

Sve rezultate Projekta pogledajte na poveznici Erasmus+ DEAL Project.

Naš je projektni tim značajno pridonio ostvarenju Projekta, a posebno zahvaljujući velikom angažmanu učiteljice Hajnalke Draganić i koordinatora na razini naše škole učitelja Ivana Igića.

Ponosni smo na uspjehe naših kolega! Čestitamo cijelom projektnom tiimu!

 


[OPŠIRNIJE]PROF. BALTAZAR U NAŠEM DVORIŠTU
Zoran Čorkalo / datum: 20. 9. 2020. 08:36
  
 
Umjetnička instalcija iranskog umjetnika Behzada Khosravija Noorija, pod nazivom Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu trajno se nastanila u dvorištu naše škole.
Učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić angažirala se u srpnju 2020. oko pisanja natječaja Profesor Baltazar traži trajni dom i kandidirala našu školu za udomljavanje ove prekrasne instalacije. Konkurencija je bila velika pa smo stoga izuzetno sretni i ponosni što smo je upravo mi dobili. Umjetnikova je želja  bila da njegov rad (prostorna instalacija koja funkcionira kao penjalica) dugoročno ostane u Zagrebu, a posebno mu se svidjela ideja da bude smještena u dvorištu naše škole. 
U Baltazargradu profesor Baltazar s lakoćom stvara prijateljstva i rješava najizazovnije probleme uz pomoć svoje mašte, odlučnosti i svog magičnog stroja. Umjetnik Behzad Khosravi Noori uzima ovaj animirani dječji program nastao u studiju Zagreb filma u periodu od 1967. do 1978. godine kao početnu točku za ružičasto-žutu instalaciju u obliku penjalice. 
Instalaciju će naši učenici koristiti za zabavu,a li i u obrazovne svrhe kako su nam to već pokazali učenici 4. a razreda sa svojom učiteljicom Henrietom. 
U listopadu ćemo ugostiti umjetnika Behzada Khosravija Noorija te mu pokazati da unatoč ovim neobičnim i pomalo teškim danima naš školski svijet može biti radostan zahvaljujući novim projektima i idejama te da je njegova umjetnička instalacija našla pravi dom. 
 
Zahvaljujemo učiteljici Niki Gutić na angažmanu oko prijevoza instalacije. Bez ove nesebične pomoći, instalaciju ne bismo imali u našoj školi.

[OPŠIRNIJE]ORGANIZACIJA NASTAVE
Zoran Čorkalo / datum: 3. 9. 2020. 10:24

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Pred nama je nova nastavna godina s novim izazovima. Organizacija nastave usklađena je s preporukama MZO i HZJZ i osmišljena na način da istovremeno osigura kvalitetan odgojno-obrazovni rad, ali i preporuke za očuvanje zdravlja i sigurnosti.

Jedan dokument odnosi se na organizaciju nastave u sljedećem periodu, a drugi na organizaciju prvoga dana nastave za sve razrede. Moguće nedorečenosti i dodatna pitanja bit će iskomunicirani s razrednicima pojedinih razreda, a uvijek je moguće dodatno se informirati telefonom na broj: 4854 186 ili mailom na e-adresu: zoran.corkalo@skole.hr.

Svima nam želim sretan povratak u školu!

Očekujemo vas s nestrpljenjem i radošću!

 

UPUTE ZA PROVEDBU NASTAVE

ORGANIZACIJA PRVOG DANA NASTAVE

 

Učiteljice prvih razreda

1. A: Silvija Šikman Matijević i Vlatka Bilić

1. B: Nika Gutić i Andrea Caharija Jagatić

1. M: Hajnalka Draganić, Željka Barković, Katalin Urkom Lorencz

 


[OPŠIRNIJE]MODELI I PREPORUKE ZA RAD U ŠKOLAMA
Zoran Čorkalo / datum: 30. 8. 2020. 21:50

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je 29. kolovoza dokument pod nazivom Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021. u kojemu se predlažu modeli i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u vrtićima i školama. 

Dokument se nadovezuje na mjere koje je predložila Radna skupina imenovana 7. kolovoza 2020. a koje su razrađene u dokumentu HZJZ-a Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. od 24. kolovoza 2020.

U Uputama je naglasak stavljen na zdravstveno-epidemiološku komponentu, a u dokumentu Modeli i preporuke na odgojno-obrazovno (pedagošku). Riječ je o dokumentima koji se međusobno nadopunjuju te je za cjelovitost informacija nužno upoznati se sa sadržajem obaju dokumenata.

Uskoro slijede upute koje se konkretno odnose na organizaciju rada u našoj školi!


[OPŠIRNIJE]S NADOM U BOLJE SUTRA
Zoran Čorkalo / datum: 29. 8. 2020. 14:28

Iako je prethodnih pola godine u životu naše škole bilo prepuno raznih izvanrednih poteškoća i izazova, naša škola u novu školsku godinu ulazi s puno dobrih vijesti. Od ukupno sedam Erasmusovih projekata u našoj su trenutno aktivna četiri: projekt DEAL pri samom je kraju (pod voditeljstvom koordinatora učitelja Ivana Igića), projekt ON THE TRACES OF THE ANCIENT EUROPE  na pola je puta (pod voditeljstvom koordinatorice učiteljice Natalije Rogoznice Nađ) i dva nova projekta koja s realizacijom kreću od 1. rujna 2020 godine. Jednome je naziv WONDERS OF WATER IN SCIENCE AND NATURE, a vodi ga koordinatorica učiteljica Sanela Škevin. Drugi vodi koordinatorica učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić, a projekt se zove M-LEARNING. Velike čestitke našim učiteljima koji pored svog osnovnog učiteljskog posla pokazuju iznimnu motivaciju za napredovanjem kako na svom osobnom i profesionalnom planu  tako i na dobrobit škole u cjelini. O svim aktualnim projektima više ćete moći pročitati i na našoj Facebook stranici.

Osim ulaganja u odgoj i obrazovanje naših učenika i u podizanje kvalitete pedagoškoga rada naših učitelja, u školu su se u protekla dva mjeseca uložila i značajna financijska sredstva u svrhu poboljšanja kvalitete životnoga prostora škole. Konačno je zamijenjena sva vanjska drvena stolarija kvalitetnom pvc-alu stolarijom, a sanirane su sve pukotine nastale kao posljedica potresa. Hvala Gradskom uredu za obrazovanje na podršci i razumijevanju i u tom segmentu školskoga života.

U sklopu CARNET-ove II. faze projekta e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće u našoj je školi provedena izgradnja potpuno nove lokalne računalne mreže. Nova će mreža omogućiti pristup internetu iz svake učionice, a prema projektu predviđeno je postavljanje dviju pametnih ploča.

Još je puno planova, što idejnih što započetih, o kojima ćete i dalje saznavati na našim mrežnim stranicama kao i preko rada raznih stručnih i savjetodavnih tijela Škole. S nadom u bolje sutra započet ćemo još jednu školsku godinu, a prve konkretne informacije o detaljima organizacije nastave i školskoga života u novoj školskoj godini bit će objevljene početkom idućega tjedna.


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST ZA RODITELJE UČENIKA PRVIH RAZREDA
Zoran Čorkalo / datum: 24. 8. 2020. 21:29

Poštovani roditelji budućih prvaša!

Ovu ćemo školsku godinu započeti s ponešto drugačijom organizacijom nastave i školskoga života. Do jednoga dijela informacija možete gotovo svakodnevno doći preko medija, no koje će mjere i na koji će ih način primijeniti naša škola, u prvom ćete redu saznavati preko naše mrežne stranice. 

Prvi roditeljski sastanak za roditelje budućih prvaša trebao se održati 27. 8. s početkom u 18.00 sati kako je i navedeno u prezentaciji PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE, no sastanak se tada ipak neće održati. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijet će upute i preporuke za rad osnovnih škola do 31. 8. što znači da na našem roditeljskom sastanku ne bismo imali potpune informacije o organizaciji nastave.

Novi termin sastanka bit će u utorak, 1. 9. s početkom u 18.00 sati kako bismo novu nastavnu godinu započeli sa što manje nesigurnosti i nepoznanica. Prezentacija koja se nalazi na mrežnoj stranici škole sadrži sve ostale važne informacije i može vam biti pouzdan vodič.


[OPŠIRNIJE]ZAJEDNO SMO JAČI
Zoran Čorkalo / datum: 7. 8. 2020. 10:35

Na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU objavljen je članak o pozitivnim učincima sudjelovanja u raznim Erasmusovim projektima. I naša je škola škola istaknuta kao primjer takve prakse. Uz mnoge druge aktivnosti i napore, sudjelovanje u Erasmusovim projektima pridonijelo je podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada naše škole. Cijeli članak možete pročitati pod poveznicom Erasmus+ podiže svijest o zajedničkim korijenima europskih kultura.

O iskustvima drugih sudionika u Erasmusovim projektima možete pročitati klikom na poveznicu #ZajednoSmoJači.


[OPŠIRNIJE]VAŽNE INFORMACIJE ZA BUDUĆE UČENIKE PRVIH RAZREDA
Zoran Čorkalo / datum: 6. 8. 2020. 10:41

Dragi prvaši, poštovani roditelji!

Iako ljetni praznici još traju, nova školska godina polako i sve češće postaje dio naših razmišljanja. Posebno se to odnosi na naše buduće učenike prvih razreda i njihove roditelje koji su već sada u velikom iščekivanju i s mnogim upitnicima. Da bismo vam ipak donekle olakšali, naše su se učiteljice potrudile napraviti jednu prezentaciju u kojoj se nalaze odgovori na najčešća pitanja. Nadam se da će vam pomoći! 

PREZENTACIJU MOŽETE POGLEDATI KLIKOM NA POVEZNICU:

POLAZAK U PRVI RAZRED


[OPŠIRNIJE]MZO ODOBRILO NOVI PROJEKT
Zoran Čorkalo / datum: 14. 7. 2020. 08:27

Plodovi rada tijekom godine dolaze nam i za vrijeme zasluženih godišnjih odmora.13. srpnja objavljeni su rezultati Poziva za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnost osnovnih i srednjih škola. Naša učiteljica Sanela Škevin napisala je i prijavila  projekt na kojem će raditi sa svojim malim istraživačima. Projekt pod nazivom PRATIM (Pitamo, Raspravljamo, Aktivni smo, Tražimo, Istražujemo, Mislimo) dobio je od Ministarstva znanosti i obrazovanja potporu u iznosu od 9000 kn koju će iskoristiti za nabavku opreme i potrebnih sredstava za kvalitetniji rad.


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST O TESTIRANJU KANDIDATA PRIJAVLJENIH NA NATJEČAJ
Zoran Čorkalo / datum: 30. 6. 2020. 12:09

Poštovani kandidati!

Prije svega hvala Vam za sudjelovanje u natječajnom postupku. Na temelju pisanoga rada stručna povjerenstva odabrala su kadidate koji mogu pristupiti intervjuu.

Intervju za Informatiku održat će se u srijedu, 1. srpnja s početkom u 9.00 sati. Na intervju su pozvani kandidati sa sljedećim zaporkama:

 1. TIRASPOL
 2. ANKO123

Intervju za Hrvatski jezik održat će se u srijedu, 1. srpnja s početkom u 9.30 sati. Na intervju su pozvani kandidati sa sljedećim zaporkama:

 1. VRBNIKHJ
 2. 1803HJ
 3. ZEKOHJ
 4. 8216HJ
 5. BAHUVRIHIHJ

 

 


[OPŠIRNIJE]PODJELA SVJEDODŽBI
Zoran Čorkalo / datum: 28. 6. 2020. 22:49

Predmetna nastava:

 • 8. A – u ponedjeljak, 29. 6. s početkom u 10.00 sati
 • 7. A5. A – u utorak, 30. 6. s početkom u 10.00 sati
 • 6. A i 5. B – u petak, 3. 7. s početkom u 9.00 sati

Razredna nastava:

 • u petak, 3. 7. s početkom u 9.00 sati

S obzirom na novonastalu epidemiološku situaciju, na podjelu svjedodžbi u školu mogu doći samo učenici. Svi ostali čekaju ispred škole, na školskom dvorištu. Na školskom dvorištu čekaju i oni koji su došli po svjedodžbu djeteta koje nije bilo u mogućnosti taj dan osobno doći. Nakon što razrednici podijele svjedodžbe učenicima u razredu, silaze ispred škole i dijele svjedodžbe onima koji su došli u ime nekog djeteta.

Pri ulasku u školu obavezna je dezinfekcija ruku!


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST O TESTIRANJU KANDIDATA PRIJAVLJENIH NA NATJEČAJ
Zoran Čorkalo / datum: 28. 6. 2020. 12:15

Povjerenstvo za vrednovanje i odabir kandidata donijelo je Odluku o terminu, mjestu održavanja i sadržaju te području vrednovanja za sljedeća radna mjesta:


OBAVIJEST O PISANOM TESTIRANJU KANDIDATA ZA RADNO MJESTO UČITELJICE/UČITELJA HRVATSKOGA JEZIKA

OBAVIJEST O PISANOM TESTIRANJU KANDIDATA ZA RADNO MJESTO UČITELJICE/UČITELJA INFORMATIKE


[OPŠIRNIJE]UPIS U 1. RAZRED
Zoran Čorkalo / datum: 12. 6. 2020. 19:50

Poštovani roditelji!

Nakon završenih testiranja školskih obveznika i razgovora s njima i njihovim roditeljima započinjemo s prvim krugom upisa u 1. razred.

Upisi će biti u školskoj knjižnici

u srijedu i četvrtak, 17. i 18. 6. od 9.00 do 18.00 sati 

i u petak, 19. 6. od 9.00 do 16.00 sati.

Roditelji učenika koji dolaze iz drugih upisnih područja i koji su testiranje obavili u svojim matičnim školama, za upis u našu školu donose potvrdu o obavljenom testiranju (Obrazac 5).

Roditelje koji nisu u mogućnosti doći u navedene termine, molimo da nam se jave telefonom (4854 186, 098 223 866) kako bismo dogovorili neko drugo vrijeme upisa.

Ravnatelj Škole

Zoran Čorkalo, prof.


[OPŠIRNIJE]VJEŽBA EVAKUACIJE
Zoran Čorkalo / datum: 11. 6. 2020. 08:23

  

Kako što brže napustiti školu? Pitanje je koje bi u nekim drugim okolnostima bilo zanimljivo svima onima kojima škola baš i nije neko zanimljivo mjesto. Naši učenici i učenici Osnovne škole J. J. Strossmayera, a ukupno nas je toga dana bilo 278, vježbali su brzo napuštanje škole u slučaju da nam se dogodi ono što nam se dogodilo 22. ožujka. Učenici su zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole vrlo ozbiljno shvatili tu vježbu i svi su odradili svoj dio na najbolji mogući način. Vrlo su disciplinirano i po planu evakuacije napravili sve što su trebali od svojih razreda do izlaska iz škole i okupljanja na školskom igralištu. Škola je bila prazna za dvije i pol minute! Svima čestitike na dobroj organizaciji i još boljoj izvedbi. Ovo je bila druga vježba, a u planu je do kraja nastavne godine napraviti još jednu.


[OPŠIRNIJE]ZADRŽAVANJE OKO ŠKOLE
Zoran Čorkalo / datum: 6. 6. 2020. 08:30

Poštovani roditelji!

Prije svega hvala vam na dosadašnjoj suradnji. Sva pravila u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti učenika poštuju se u velikoj mjeri, no kao i u svemu tako i u tome ima prostora za poboljšanje.

Naime, primijećeno je da u se popodnevnim satima, prilikom dolaska roditelja po djecu, na dvorištu škole stvara prilična gužva. Radi se o zadržavanju učenika i roditelja u školskom dvorištu, što je s jedne strane i razumljivo s obzirom na potrebu druženja koje je u proteklom razdoblju svima nedostajalo, no smatram da bismo i u tome do kraja nastavne godine trebali zadržati oprez, stoga vas molim da vrijeme zadržavanja oko škole pri popodnevnom dolasku svedete na što je moguće manju mjeru. Bilo bi dobro da situacija popodne bude slična onoj pri dovođenju djece ujutro.

Još jednom hvala na suradnji i nadam se skorom druženju s manje ograničenja!

Zoran Čorkalo, ravnatelj


[OPŠIRNIJE]ŠKOLA ZA ŽIVOT
Zoran Čorkalo / datum: 6. 6. 2020. 08:14

Prošla su dva tjedna od povratka učenika razredne nastave u školu. U prvom valu popuštanja epidemioloških mjera od 11. do 25. svibnja u školu je dolazilo do najviše 9 učenika. Od 25. svibnja, od kada su mjere još više ublažene, pa do 1. lipnja u našu je školu dolazilo između 70 i 125 učenika razredne nastave. Od 1. lipnja naša je škola domaćin učenicima razredne nastave susjedne Osnovne škole J. J. Strossmayera tako da je broj učenika do petka, 5. lipnja narastao na 272 (106 učenika OŠ J. J. Strossmayera i 166 učenika naše škole). Na razini naše škole to je 90% od ukupnog broja učenika razredne nastave, a ostalih 10% učenika opravdano je odsutno.

Bez obzira na značajan broj učenika svi su vrlo disciplinirani u poštivanju mjera osobne higijene i higijene prostora kao i u održavanju fizičkoga razmaka između grupa (razreda) prilikom odlaženja na obroke, odnosno na školsko igralište i dvorište. Tijekom idućega tjedna (od 8. do 12. lipnja) planirane su dvije vježbe evakuacije za sve učenike i djelatnike škole.

Učenici i njihove učiteljice i učitelji iz OŠ J. J. Strossmayera izvrsno su se uklopili u naš školski život i nakon prvoga tjedna može se reći da su i domaćini i gosti položili ispit s visokom ocjenom. Svima im čestitamo!

Pred nama su još dva tjedna nastave s jednim neradnim četvrtkom (11. lipnja - Tijelovo), no i s jednom radnom subotom (13. lipnja). Da ne bismo prebrzo zaboravili sve blagodati nastave na daljinu, u subotu ćemo primijeniti taj oblik nastave. Nastava završava u petak, 19. lipnja.

Učenici predmetne nastave nastavljaju s nastavom na daljinu do kraja nastavne godine.


[OPŠIRNIJE]MOJ DOM
Zoran Čorkalo / datum: 30. 5. 2020. 11:46

SRETAN DAN DRŽAVNOSTI I DAN GRADA ZAGREBA!


[OPŠIRNIJE]ZAPOČINJU TESTIRANJA ZA UPIS U 1. RAZRED
Zoran Čorkalo / datum: 30. 5. 2020. 08:21

Poštovani roditelji budućih prvašića!

Od 1. lipnja u našoj školi započinju testiranja djece za upis u 1. razred osnovne škole. Svi roditelji koji pripadaju našem upisnom području o tome su obaviješteni, a s onima s kojima smo uspostavili kontakt dogovorili smo i termine testiranja. Mole se roditelji koji pripadaju našem upisnom području, a još se nisu javili, da to naprave što prije.

Roditelji će s djecom dolaziti prema dogovorenim terminima u razmaku od pola sata. Testiranje će biti u uredu školske psihologinje Irene Rasonje koji se nalazi na 1. katu škole. Mole se roditelji da poštuju dogovoreno vrijeme dolaska i s obzirom na mjere zaštite koje su u skladu s uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Roditelj koji dođe s djetetom ranije od dogovorenoga termina, pričekat će u prostoru za boravak u prizemlju škole. Kad jedan roditelj s djetetom završi razgovor, drugi roditelj s djetetom iz prostora za boravak odlazi na 1. kat do ureda psihologinje.

Dok psihologinja bude s djetetom, roditelj će u prostoru ispred ureda popunjavati određene upitnike i moći će dobiti dodatne informacije o školi od naše pedagoginje Ines Vujasinović.

I s roditeljima i djecom koja pripadaju nekom drugom upisnom području, a žele upisati našu školu također ćemo imati dogovorene termine razgovora. To nije testiranje (Vi ćete to napraviti u školama kojima po upisnom području pripadate!), već se radi o svojevrsnom predstavljanju koje će nam pomoći u slaganju budućih razrednih odjeljenja prvih razreda.

Veselim se budućoj suradnji,

Zoran Čorkalo, ravnatelj


[OPŠIRNIJE]GUNDULIĆI I STROSS POD ISTIM KROVOM
Zoran Čorkalo / datum: 29. 5. 2020. 18:13

           

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Teška vremena stavljaju na kušnju naše ljudske potencijale. Splet okolnosti na koje nismo mogli utjecati dovele su nas u situaciju da utječemo na živote drugih. U prilici smo pomoći svojim susjedima na način da im omogućimo prostor u kojemu će moći pratiti nastavu i biti zajedno sa svojim školskim kolegama i učiteljima. Možda se ne čini puno, no znam da nije malo kad vidim naše učenike i učitelje kako uživaju u školskom svakodnevlju koje im je u protekla dva i pol mjeseca bilo uskraćeno.

U našu školu od ponedjeljka, od 1. lipnja do kraja nastavne godine dolazi susjedna Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera, odnosno učenici razredne nastave i njihove učiteljice. Potrudit ćemo se pružiti im sve što imaju i naši učenici.

Dragi učenici i učitelji Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera, dobro nam došli!


[OPŠIRNIJE]DODATNE PREPORUKE I UPUTE HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO
Zoran Čorkalo / datum: 23. 5. 2020. 21:22

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 22. 5. 2020. dodatne preporuke za vrtiće i škole (potaknuti upitima roditelja, škola i medija) te dodatne savjete za roditelje. S obzirom na trenutno povoljnu epidemiološku situaciju sva djeca se mogu vratiti u vrtiće i škole (1. - 4. razred OŠ). To se odnosi i na djecu s teškoćama i djecu sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u vtrić i školu da nema epidemije. Dodatne savjete za roditelje možete pročitati preko poveznice SAVJETI ZA RODITELJE.
 


[OPŠIRNIJE]ORGANIZACIJA NASTAVE OD 25. SVIBNJA
Zoran Čorkalo / datum: 23. 5. 2020. 07:11

Dragi učenici, poštovani roditelji!

 

U ponedjeljak, 25. 5. počinje nastava za učenike razredne nastave. Nastavu će osim razrednih učiteljica i učitelja održati i učitelji predmetne nastave Engleskoga jezika, Njemačkoga jezika, Glazbene kulure i Vjeronauka.

 

Nastava u ponedjeljak počinje u 8.00 sati i održava se po redovnom rasporedu. Nakon jutarnjeg dijela nastave slijedi, kako je to uobičajeno, produženi boravak do 17.00. Učenici koji ne idu na boravak nakon ručka odlaze kućama, a po učenike koji ostaju na boravku roditelji najranije mogu doći u 15.30.

 

Roditelji/pratitelji ne ulaze u školu, a učenici samostalno ulaze i izlaze iz škole pazeći na dezinfekciju ruku i obavezno nošenje papuča u prostoru škole. Prvoga dana nastave učitelji će učenike upoznati s pravilima ponašanja s posebnim obzirom na važnost higijene i održavanje fizičkog razmaka (u smislu izbjegavanja bliskog fizičkog kontakta), upoznat će ih s pravilima ponašanja i postupcima u slučaju potresa nakon čega će u prvom tjednu izvesti i prvu vježbu evakuacije.

 

Škola je s epidemiološkog stajališta sigurno mjesto, statičari su joj dali zeleno svjetlo, a svojim ćemo je naporima učiniti još sigurnijom.

 

Dragi učenici, poštovani roditelji, nadam se da se u ponedjeljak vidimo u što je moguće većem broju. Veselim se ponovnom susretu.

Zoran Čorkalo, ravnatelj


[OPŠIRNIJE]POVRATAK U ŠKOLU
Zoran Čorkalo / datum: 21. 5. 2020. 19:59

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Pred nama je još jedno razdoblje u kojemu ćemo se pokušati prilagoditi novim zahtjevima. Promjena je dobra, no možda i nije u slučaju kad je česta i kad u nama potiče zbunjenost i nesigurnost. Promjena je i izazov i mogućnost da u izmijenjenim okolnostima stvorimo novu kvalitetu. Sve ovisi o tome na koji način i s kakvim motivom prilazimo izazovu.  

Svako naše stanje i naše reakcije rezultat su konteksta u kojemu nastaju. Ne možemo izdvojeno promatrati nečije stavove, a da ne uzmemo u obzir kontekst u kojemu su nastali, u kojemu su bili aktualni i u kojemu su doživjeli određenu primjenu i promjenu.

Zašto je nedavno bilo uputno ostati doma i ne slati djecu u školu, a od sljedećega tjedna to bi trebalo biti poželjno?

Kontekst u kojemu su se razvijale te dvije krajnosti dobro ilustriraju dva citata iz uputa Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo:

 1. citat (iz Uputa HZJZ od 29. 4.):

potičemo ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće.

 1. Citat (iz Uputa HZJZ od 20. 5.):

Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.

Struka je rekla! U uvjetima koji proizlaze iz prvoga citata preporuka je: Ostani doma! Nisi siguran! U tom su smjeru išle i preporuke Škole (čitaj: ravnateljeve u suglasju s kolegama učiteljima i svim djelatnicima škole), a sigurno ne u smjeru odgovaranja od dolaska u školu ili uskraćivanja prava na obrazovanje. Nijanse čine bitnu razliku! U kontekstu Uputa od 29. 4., a posebno u vremenu od 16. 3. nastava na daljinu pokazala se kao dobar nadomjestak neposrednoj nastavi, i to u prvom redu zahvaljujući iznimnom trudu i stručnosti naših učitelja.

Do vremena novih Uputa (od 20. 5.) nastava na daljinu uvukla se u naše živote i postala mjerilom odgojno-obrazovnoga rada pretvarajući se polako u neku novu stvarnost. Nastava na daljinu u određenom je trenutku bila najbolji mogući izbor, a naši su je učitelji izdigli iz suhoparnosti i učinili je živom. U trenutcima nesigurnosti i straha postala je nešto na što možemo računati i na što se možemo osloniti. No, nastava na daljinu ipak je samo nadomjestak za pravu, živu, neposrednu nastavu kojoj bismo se sada trebali vratiti.

Zar je bilo potrebno tako malo vremena da živa nastava ustukne pred virtualnom, zar je tako težak povratak onome što smo držali nezamjenjivim? Neposredna nastava nema alternativu i nakon Uputa od 20. 5. ona može opet zaživjeti i pokazati svu svoju raskoš. Kad nam se pružila prilika, koja je utemeljena u znanstvenom mišljenju struke, da se vratimo na one pozicije od prije 16. 3., u nama se javlja strah. I to je prirodno, prirodno je i normalno bojati se epidemije i potresa i nitko ne traži da se strahovi ignoriraju i omalovažavaju. Epidemiolozi tvrde da smo sad podjednako izloženi zarazi, bili kući ili u školi, a strah od potresa je nešto s čime ćemo morati naučiti živjeti, od 22. ožujka kad smo se zatresli na 5,5 richtera do kraja života. Sa strahom ćemo morati naučiti živjeti jer će nam inače strah oblikovati život.

Epidemiološka slika je dobra, škola je osigurala preduvjete osobne higijene kao i higijene prostora. Statičari su označili našu školu stabilnom, i u prvom pregledu od strane Gradskoga ureda kao i u drugom od strane stručnjaka kojega su angažirali naši roditelji.

Povratkom u školu naši će učenici proći vježbe evakuacije, osvijestit će važnost higijene, uživat će u druženju i neposrednoj nastavi koja u ovom trenutku nema alternativu.

Naravno, da ćemo imati puno razumijevanje za naše drage učenike i njihove obitelji koje su pogođene potresom i koje su zbog toga morale napustiti svoje domove. I njima ćemo omogućiti praćenje nastave, a sve ostale pozivamo u školu da do kraja nastavne godine iskoriste pruženu priliku da uživaju u neposrednoj nastavi i druženju (naravno, prema Uputama HZJZ).

Zoran Čorkalo, ravnatelj


[OPŠIRNIJE]ORGANIZACIJA NASTAVE OD 25. SVIBNJA
Zoran Čorkalo / datum: 20. 5. 2020. 21:36

Poštovani roditelji!

Na temelju novih Uputa HZJZ i Preporuka MZO omogućen je povratak u školu svim učenicima od 1. do 4. razreda. Roditelji više ne moraju potpisivati izjavu i mogu slati djecu u školu bez obzira na radni status.

"Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole." (iz Uputa HZJZ) 

Nastava se može odvijati u skupinama od 15 do 20 učenika (a po potrebi i više) što znači da svi učenici jednog razrednog odjela mogu zajedno biti u istoj učionici uz poštivanje mjera sigurnosti zbog sprječavanja širenja zaraze. Moguće je da se učenici uključe u grupe i naknadno, odnosno poslije 25. 5.

Srdačan pozdrav,

Zoran Čorkalo, ravnatelj


[OPŠIRNIJE]UPIS U 1. RAZRED - VAŽNA OBAVIJEST
Zoran Čorkalo / datum: 12. 5. 2020. 21:24

Poštovani roditelji!

Sva djeca koja do 1. travnja tekuće školske godine imaju navršenih 6 godina života školski su obveznici. Roditelji učenika koji pripadaju upisnom području Osnovne škole Ivana Gundulića uskoro će na kućnu adresu dobiti i pisani poziv. Pripada li Vaše dijete našem upisnom području, možete provjeriti preko poveznice Upisno područje Osnovne škole Ivana Gundulića.

Djeca koja pripadaju našem upisnom području, a žele se upisati u neku drugu školu svejedno moraju pregled obaviti kod našeg stručnog povjerenstva. S obzirom da je upisna procedura odgođena zbog izvanredne situacije i termini pregleda su pomaknuti.

Prije upisa u 1. razred roditelj je obvezan dogovoriti termine pregleda djeteta, i to:

 1. u ambulanti nadležnog školskog liječnika (Služba za školsku medicinu u Laginjinoj 16) putem online aplikacije www.terminko.com već od 11. svibnja
 2. u našoj školi telefonom na broj 4854 186 u tjednu između 18. i 22. svibnja.

O točnom vremenu testiranja u našoj školi obavijestit ćemo vas naknadno.

Pozivamo Vas da pratite našu mrežnu stranicu (http://os-igundulica-zg.skole.hr/) i informirate se o svim aktualnim i planiranim zbivanjima u školi. Za sve dodatne informacije možete se obratiti našoj stručnoj službi i ravnatelju telefonom (4854 1869) i e-poštom (irasonja@gmail.com, zoran.corkalo@skole.hr).

Veselimo se vašem dolasku!


[OPŠIRNIJE]NAŠA VIRTUALNA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA
Zoran Čorkalo / datum: 12. 5. 2020. 19:37

Naši učenici predmetne nastave pod dirigentskim kistom profesorice Likovne kulture Darije Odorčić Matijević ne posustaju u svom kreativnom likovnom izražavanju. Naša profesorica Darija izvrsno motivira naše učenike i u uvjetima virtualne nastave. Likovni radovi nastali u ovom razdoblju nastave na daljinu okupljeni su u jednu iznimno vrijednu galeriju. Različitim likovnim tehnikama naši su učenici izrazili kako se osjećaju u ovo vrlo zbunjujuće i nesigurno vrijeme. Pogledajte prava umjetnička djela preko poveznice VIRTUALNA GALERIJA.


[OPŠIRNIJE]OBILJEŽAVAMO DAN EUROPE
Zoran Čorkalo / datum: 7. 5. 2020. 17:39

  

U subotu, 9.svibnja obilježavamo Dan Europe. Ove godine virtualno.
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pripremilo je za naše učenike nagradni natječaj #Europeday. Sudjelujte u natječaju i osvojite nagradu. 

https://m.facebook.com/europska.komisija.zagreb/

Učenici koji u našoj školi pohađaju izvannastavnu aktivnost Erasmus+, upoznati su s digitalnim obrazovnim materijalima na learning kids corneru. Ovim putem želimo upoznati i ostale s prekrasnim igricama pomoću kojih se djeca i odrasli mogu upoznati s EU preko poveznica:

https://europa.eu/learning-corner/eu-timeline/overview_hr
Za učenike manjeg uzrasta izdvajamo, vrlo popularne igre do kojih mogu doći preko poveznica:

https://europa.eu/learning-corner/eu-puzzle_hr

https://europa.eu/learning-…/guess-the-gifts-with-grandma_hr


[OPŠIRNIJE]"KOKO I DUHOVI" U VIRTUALNOJ UČIONICI
Zoran Čorkalo / datum: 7. 5. 2020. 17:23

 

Tko kaže da nam gosti ne mogu doći u razred? To je prošli tjedan pokazao 2. b, a danas je i 3. b ugostio u svojoj virtualnoj učionici poznatog redatelja Daniela Kušana i kostimografkinju Eminu Kušan. Učenici su prije nastave pogledali film "Koko i duhovi", a zatim uživali u zanimljivom razgovoru o filmu. Imali su prilike pitati sve što ih je zanimalo o tome kako je film nastajao. Učenici su odigrali i jedan kviz znanja, a redatelj je sa zanimanjem pratio što su djeca naučila i kako su doživjela film. Bio je to jedan savršen sat medijske kulture. Predlažemo da svakako pogledate film "Koko i duhovi" ako to još niste učinili.


[OPŠIRNIJE]STRIPOVI U 2. B RAZREDU
Zoran Čorkalo / datum: 4. 5. 2020. 19:33
 
30. travnja na našem smo virtualnom susretu obradili lektiru Durica, učili smo kako napraviti digitalni strip, ali smo i ugostili pravog poznavatelja stripa, tatu Raula Švarca (Stripovi na kvadrat). Zanimljivo predavanje, uz mnoštvo stripova, popratila su mnoga pitanja o stripu. Kako nam je i sam tata rekao, ljubav prema stripu započela je još dok je bio učenik naše škole, a stripove je kupovao na obližnjem kiosku. Učenici 2. b razreda postavljali su mu mnoga pitanja na koja je spremno odgovarao. Kako nastaje strip? Mislite li da i ja mogu izraditi strip?  Čitaju li se stripovi često? Što mislite koliko Spiderman ima godina?  samo su neka od mnogobrojnih pitanja naših učenika. 
Zahvaljujemo tati Raulu na prekrasnom virtualnom gostovanju!

[OPŠIRNIJE]POTPISIVANJE IZJAVE
Zoran Čorkalo / datum: 4. 5. 2020. 17:45

Potpisivanje izjave o dolasku učenika u školu dio je Uputa Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja. U nastavku slijede citati iz jednoga, odnosno iz drugoga dokumenta koji se odnose na izjavu. Prema njima Gradski ured za obrazovanje pripremio je tekst izjave koji je danas odaslan prema školama, a svaka škola proslijedila ga je prema roditeljima.

 Iz Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Djeca koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 (primjerice u kućanstvu ili u ustanovi) ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaražena s COVID-19 ostaju kod kuće te ih roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi u ustanove. Činjenice iz prethodne dvije rečenice, kao i činjenicu da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja te ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece, kao i to da je roditelj upoznat s ovim uputama u cjelini, roditelj potvrđuje pisanom izjavom ravnatelju ustanove prije uključivanja djeteta u ustanovu.

 Iz Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja: Roditelj/skrbnik potvrđuje pisanom izjavom ravnatelju ustanove prije uključivanja djeteta u ustanovu da dijete nama simptome i bolesti, odnosno da nije u riziku, te da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja i to da je roditelj upoznat s Uputama HZJZ-a u cjelini. 

Izjava Gradskog ureda za obrazovanje proslijeđena roditeljima.


[OPŠIRNIJE]ČITANJE S RAZUMIJEVANJEM
Zoran Čorkalo / datum: 1. 5. 2020. 08:42

Hrvatski zavod za javno zdravstvo napravilo je svoje Upute, Ministarstvo je odradilo svoj dio u obliku Preporuka, Osnivač je odaslao prema školama prve upute u svrhu ispunjavanja postavljenih uvjeta, škole će prema njima odraditi onaj dio koji bude moguć. A roditelji? Roditelji bi trebali poslati djecu u školu. Čini se da je sve u redu i da je svaka strana napravila sve što je mogla u najboljem interesu djece.

Nešto ipak nedostaje, nešto što je upravo u ovim uvjetima komunikacije na daljinu izostalo, a upitno je kakve je kvalitete i učestalosti bilo i prije. Nedostaje prava i višesemjerna komunikacija upravo svih navedenih, i upravo zbog njezina izostanka događaju se potresi i previranja u sustavu koji bi trebao biti uzoran, upravo po komunikaciji, i to upravo u svrhu ostvarivanja sigurnog, stabilnog i jasnog odgojno-obrazovnog okvira. Nedostatak vremena da se stvari do kraja iskomuniciraju sa svima zainteresiranima u sustavu odgoja i obrazovanja nije dovoljno dobar argument da se to zaista i ne napravi.

Škola će osigurati ono što može osigurati: bit će dovoljno svih mogućih dezinficijensa, sredstava za osobnu higijenu i higijenu prostora, bit će dovoljno volje i motiva među svim zaposlenicima da se ponašaju u skladu s Uputama i Preporukama, no ono što neće moći osigurati je potreban broj djece s obzirom na Upute i s obzirom na prostorne mogućnosti škole. To se odnosi na maksimalan broj djece u grupi, odnosno na broj grupa s obzirom na prostorne mogućnosti škole. Tko će biti taj koji će reći djetetu i roditelju: Žao mi je, vaše je dijete deseto u grupi. ili Žao mi je, ali zbog prevelikog broja djece nismo u mogućnosti ispuniti Upute HZJZ-a.

Provođenje mjera i ispunjavanje uvjeta uvelike ovisi o broju djece koja će doći u školu. Imamo li pravo očekivati određeni broj djece ili točno onaj broj za koji ćemo moći ispuniti uvjete iz Uputa i Preporuka?  Ne, nemamo pravo računati ni na bilo koji broj osim na jedan – računamo na sve naše učenike u bilo kojoj situaciji, sve drugo bi bilo odustajanje od odgovornosti i stručnosti.

Što zaista napraviti u ovim uvjetima i u ovom trenutku u kojemu se sada nalazimo, a biti i dalje odgovoran i stručan - učitelj, roditelj i ravnatelj. Često nas se postavlja u situaciju da jedno od toga moramo na neki način zanemariti ili staviti na čekanje. U tu su situaciju postavljeni učitelji i stručni suradnici koji bi roditeljima trebali uputiti pitanje o djetetovu dolasku ili nedolasku u školu, u tu su situaciju postavljeni roditelji kad to moraju potvrditi pisanom izjavom. To su situacije u kojima osjećamo da se često spominjano dostojanstvo narušava i poništava, no to zaista nije pitanje taštine i posebnoga položaja, to je pitanje običnog ljudskog uvažavanja i samopoštovanja.

Nastava na daljinu nije idealno rješenje, no u ovoj je situaciji ipak najmanje loše. Osim toga, djelomičan povratak u školu ne bi doprinio kvalitetnijoj nastavi nego upravo suprotno – u tzv. modelu mješovite nastave izgubila bi se i određena razina kvalitete nastave na daljinu koja je u međuvremenu ipak dobila određenu formu. Djelomično pokretanje sustava s ispunjavanjem zahtjeva iz Uputa i Preporuka možda bi ipak proizvelo veće potrese od toga da se barem jednom roditelju u periodu do kraja nastavne godine omogući rad od kuće ili ostanak kući.


[OPŠIRNIJE]POVRATAK U ŠKOLU - UPUTE I PREPORUKE
Zoran Čorkalo / datum: 30. 4. 2020. 16:57

29. travnja HZJZ objavilo je Upute, a danas je MZO objavilo Preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi. Najraniji rok primjene Uputa i Preporuka bio bi 11. svibnja. Da bi došlo do njihove provedbe, Osnivač (Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje) će pristupiti konkretizaciji spomenutih dokumenata u dogovoru s pojedinim školama. Konkretni dogovori i informacije očekuju se početkom idućega tjedna, a do tada preostaje nam da proučimo objavljene dokumente.

           

     UPUTE - HZJZ

  

PREPORUKE - MZO

Nove će informacije o početku nastave za učenike razredne nastave redovito i pravovremeno biti objavljivane na mrežnoj stranici škole.


[OPŠIRNIJE]ZEUS I AFRODITA - ONLINE
Zoran Čorkalo / datum: 29. 4. 2020. 18:52
U doba korone opasne i zemljotresa strašna posjetiše nas gromovnik Zeus i ljepolika Afrodita. Što li su nam htjeli reći, što poručiti? Neka svako srce sebi odgovora dade, a njihova plemenita lica davno nam opjevaše stihotvorci umni.
Sa zlatnim je načelkom Hore
srdačno prihvatiše i odješe ruhom božanskim,
pa joj na besmrtnu glavu krasnòtvoran staviše vijenac,
lijep, zlatan vijenac. U rupice resica ušnih
metnu joj cvijeće od zlata dragocjenog i orihàlka.
Zatim joj nježni vrat i grudi blistave, bijele
zlatnim ukrase one đerdánima, koji i same
Hore s načelkom zlatnim ukrašuju kada će poći
u kolo ljupko božansko i dvore svojega oca.
Kada joj nakitom Hore svim onim ukrasiše tijelo,
k bozima tad je povedu ...
(Homer, Himna Afroditi)

Kod svega što radim neka nam je pri ruci ova izreka:
Zeuse, vodi me, i ti, svemoćna sudbino,
tamo gdje bih se po vašoj volji trebao nalaziti.
Neću oklijevati da vas slijedim. Ne bih li to želio,
bio bih zlikovac, a morao bih!
I dalje: Tko se zna pomiriti sa sudbinom,
taj zna – mudar čovjek – Božju zapovijed.
(Kleant, Himna Zeusu)

[OPŠIRNIJE]LIKOVNI NATJEČAJ - NAJBOLJI ZEUS!
Zoran Čorkalo / datum: 28. 4. 2020. 14:40
                                      
U sklopu našeg novog Erasmusova projekta On the traces of the @ncient Europe pokreće se likovni natječaj u kojemu mogu sudjelovati svi učenici naše škole. 
 
Bira se najbolji Zeus! 
Službeno otvaramo naš likovni natječaj.
Za detalje pogledaj naš plakat, a kako bi sudjelovao/sudjelovala na natječaju klikni na link i prati upute: Najbolji Zeus
Možda je baš tvoj Zeus onaj kojeg tražimo 
Ne zaboravi se potpisati i napisati razred! 
Rok predaje: 18. 5.

[OPŠIRNIJE]AKTUALNO - U SVJETLU NORMALIZACIJE
Zoran Čorkalo / datum: 24. 4. 2020. 17:31

Poštovani roditelji, dragi učenici, cijenjeni kolege!

Ulazimo u novu fazu organizacije i planiranja nastave. Pojavljuju se novi problemi i pokušaji njihova rješavanja. Svatko je od nas pozvan da o njima promišlja i u skladu s najboljim interesima djece, roditelja i djelatnika škole iznalazi moguća rješenja. Dvije se teme nameću kao jako važne i u mnogome mogu utjecati na bližu, odnosno nešto dalju budućnost. Ono što treba prevladavati u promišljanju o tim temama u prvom su redu zdravlje i sigurnost – ono što je u ovim vremenima najviše ugroženo. Prva se tema odnosi na mogućnost povratka u škole, a druga na organizaciju nastave u idućoj školskoj godini. U svom promišljanju polazim od okolnosti koje vrijede za grad Zagreb, odnosno za područje Donjega grada kojemu pripada Osnovna škola Ivana Gundulića jer osim koronavirusa Zagreb je, a posebno područje Donjega i Gornjega grada, pogođen i potresima koji se još uvijek događaju.

Namjera normalizacije života u svim segmentima života razumljiva je i očekivana. Život mora ići dalje, no postavlja se pitanje kakve svrhe ima povratak u vrtiće i škole najmlađe populacije u zajednici. Jedino moguće opravdanje može se pronaći u činjenici da roditelji vrtićke djece i učenika razredne nastave moraju obavljati svoje poslove i nisu u mogućnosti nikako organizirati njihovo čuvanje. Taj je postotak puno manji u odnosu na ostale roditelje, no kako nam je svako dijete podjednako važno, smatram da je potrebno riješiti svaki pojedinačni slučaj u cilju poboljšanja zdravlja i sigurnosti zajednice u cjelini. Jedno od mogućih rješenja je da se za sve učenike osnovnih škola do kraja nastavne godine provodi nastava na daljinu, a da se za roditelje vrtićke djece kao i učenika razredne nastave koji nikako nisu u mogućnosti organizirati čuvanje svoje djece osigura poseban status. U toj bi se situaciji na miru pristupilo planiranju nastave za iduću školsku godinu, obavili bi se u posebnom režimu upisi u prvi razred, a većina oštećenih škola dovela bi se u uporabno stanje. Smatram da su dobrobiti puno veće, a ukupni troškovi provođenja takvog modela manji od započnjanja s nastavom za najmlađu populaciju u uvjetima upitnima za zdravlje i za sigurnost. Provođenjem nastave na daljinu u svim razredima do kraja nastavne godine koja se u prethodnom periodu koliko-toliko ipak uhodala, štitimo sve naše učenike i njihove ukućane kao i učitelje i njihove najbliže od kojih neki pripadaju rizičnim skupinama.

S obzirom da je naša škola u nedavnim potresima prošla relativno dobro u odnosu na jedan broj osnovnih škola s područja Donjega i Gornjega grada, pretpostavka je da će naša škola primiti jedan broj učenika iz tih škola u kojima neko vrijeme neće biti moguće održavati nastavu. Takva se pretpostavka odnosi na početak iduće nastavne godine i od te mogućnosti nitko ne bježi niti ima pravo na to. Naša je ljudska obaveza i čast pomoći i primiti potrebite i nastradale i dijeliti s njima svoju sudbinu. U svemu tome moramo jasno reći koje su naše mogućnosti i granice da ne bismo u želji da pomognemo, odmogli i sebi i onima kojima je pomoć potrebna. Založit ću se da naša razredna nastava ostane u istom obliku, što znači u istom broju razreda i načinu organizacije u kojem je bila i do sada – jutarnja nastava s dežurstvom i program produženoga boravka – od 7.00 do 17.00 sati. Broj razrednih odjela razredne nastave u našoj je školi s obzirom na prostorne kapacitete dostigao optimalan broj, i s obzirom na program produženoga boravka od 1. do 3. razreda naša škola nema mogućnosti primiti niti jedan dodatni razred razredne nastave. Prostor za udomljavanje nalazi se u predmetnoj nastavi. U našu školu možemo primiti oko 100 do 150 učenika predmetne nastave što bi značilo da bi učenici od 5. do 8. razreda pohađali nastavu u dvije smjene. Sve je to još uvijek na razini predviđanja, no smatram da već sada moramo jasno reći koje su naše mogućnosti, a da odvijanje nastave u našoj školi bude na dobrobit i naših učenika kao i onih koje ćemo moguće primiti, naravno, pod uvjetom da epidemiološka slika bude povoljna i da će mjere socijalne distance biti ukinute. U suprotnome naša škola neće biti dovoljna niti za sve naše učenike.

Možemo li, u slučaju skorog povratka u škole, jamčiti sigurnost u smislu socijalne distance, a da ne govorimo o sigurnosti kad je riječ o aktualnim potresnim aktivnostima? Tko će preuzeti odgovornost u slučaju pojave zaraze u školi? Tko je spreman preuzeti odgovornost za moguće ozljede prilikom dolaska u školu ulicama koje još uvijek nisu sigurne za pješake ili za posljedice potencijalnog potresa koji se može dogoditi dok učenici borave u školi? U koje će škole ići djeca čije matične škole nisu za upotrebu? Pitanja su to na koja je potrebno odgovoriti bilo da se pronalaze kratkoročna ili dugoročna rješenja.

Nadam se da će nadležne institucije i tijela uvažiti razmišljanja naših učitelja i roditelja pri donošenju odluka koje uvelike mogu utjecati na zdravlje i sigurnost cijele zajednice.


[OPŠIRNIJE]ZADAĆE ZA CIJELU OBITELJ
Zoran Čorkalo / datum: 21. 4. 2020. 20:27

Željela sam ovaj tekst početi rečenicom: Danas je taj i taj dan izolacije! Ali sam odustala. Više i ne brojim. Smijem li reći da sam se naviknula?  Kao učiteljica imam svoj dnevni raspored, ali i kao mama imam određeni raspored tijekom dana.

Roditeljima sam u jednoj e-poruci napisala da me ova izolacija podsjeća na film Beskrajan dan. Svaki dan točno znam što ću i kako raditi. Vesele me neka mala odstupanja i sitnice koje čine dan drugačijim od drugih dana.

(Članak naše učiteljice Sanele Škevin u cijelosti pročitajte ovdje.)


[OPŠIRNIJE]RASPORED NASTAVE OD 18. DO 22. SVIBNJA
Zoran Čorkalo / datum: 19. 4. 2020. 10:18

Od ponedjeljka, 18. svibnja ulazimo u 10. tjedan nastave na daljinu. Za nama je i jedan tjedan u kojemu smo za jedan dio učenika razredne nastave imali nastavu u školi. Planirano je da se na isti način nastava održi još jedan tjedan, dakle do 22. svibnja, a što će biti od 25. svibnja, nadam se da ćemo saznati na vrijeme kako bismo se mogli pripremiti za moguću drugačiju organizaciju. U proteklom tjednu, a tako će biti i u idućem tjednu od 18. do 22. svibnja, nastavu smo organizirali na način da ni učenici iz razrednih odjeljenja koji su došli u školu kao ni oni koji su ostali kući neće biti zakinuti. Naime, i za jedne i za druge nastava se i dalje odvija na daljinu, onako kako je to bilo za sve učenike do 11. svibnja, što znači da za učenike koji su došli u školu neće biti organizirano samo dežurstvo (odnosno čuvanje) kao što ni za učenike koji su ostali u svojim domovima nastava se neće svesti na praćenje nastave preko programa Škola na Trećem. Učenici koji dolaze u školu imaju nastavu u učionici Informatike gdje preko školskih računala prate nastavne sadržaje koje im postavljaju njihove učiteljice na već uobičajene platforme, a dežurna učiteljica u njihovu ih radu usmjerava i pruža podršku. Na taj način svi učenici prate nastavu na daljinu.

Učenici predmetne nastave dobivat će radne materijale i zadatke od svojih predmetnih učitelja po važećem rasporedu sati (RASPORED SATI), a učenici razredne nastave također po svom uhodanom rasporedu.

Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljeni su rasporedi nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporedi emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa koje možete pogledati pod poveznicom RASPORED NASTAVE NA DALJINU.


[OPŠIRNIJE]RASPORED NASTAVE NA DALJINU OD 14. 4. DO 18. 4.
Zoran Čorkalo / datum: 13. 4. 2020. 09:00

Nakon kratkog odmora slijedi nam nastavak nastave na daljinu. Učenici predmetne nastave dobivat će radne materijale i zadatke od svojih predmetnih učitelja po važećem rasporedu sati (RASPORED SATI).

Učenici će nastavne materijale za određeni dan dobiti najkasnije do 10.00 sati. Krajnje vrijeme nakon kojega se prekida komunikacija vezana uz nastavu na daljinu za određeni dan je 19.30.

Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljeni su rasporedi nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporedi emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa koje možete pogledati pod poveznicom RASPORED NASTAVE NA DALJINU

U idućem tjednu očekuje nas još jedna radna subota, 18. 4. prema rasporedu koji ćete dobiti od svojih razrednika. 

Ako se tremini održavanja/emitiranja pojedinih nastavnih sadržaja preklapaju, učenik će odabrati jedan, a drugi može pogledati kad stigne. Dakle, vrijeme održavanja/emitrianja pojedinih nastavnih sadržaja ne obvezuje učenike da te iste sadržaje gledaju/prate u realnom vremenu. Svi se sadržaji mogu pogledati i naknadno.


[OPŠIRNIJE]NA DALJINU I UŽIVO!
Zoran Čorkalo / datum: 11. 4. 2020. 10:33

 

Četvrti je tjedan u izolaciji. Svi smo se zaželjeli čuti glasove svojih prijatelja iz razreda, zaželjeli smo se biti svi zajedno uživo u isto vrijeme. Tu mogućnost pruža više digitalnih platformi od kojih je jedna Zoom. 2. b, 3. a, 3. b su se na taj način vidjeli. Neopisiva je bila njihova radost što su barem malo zajedno. Odradili su i dio nastave uživo.


[OPŠIRNIJE]RADOST U KRUGU VOLJENIH
Zoran Čorkalo / datum: 9. 4. 2020. 23:24

Iako nema nastave gotovo mjesec dana, proljetni se praznici ove godine iščekuju više nego ikada. Možda nas ožiljci učine jačima, možda ćemo jednoga dana govoriti o njima kao o uspomenama na jedno teško vrijeme. Zaboravit ćemo ružne stvari, a sjećat ćemo se dobrih i plemenitih. Izblijedit će sve teškoće i zabrinutosti, a ostat će sjećanje na drage ljude s kojima smo često mogli biti samo u mislima. 

Dragi učenici, poštovani roditelji i djelatnici Škole, želim da vam predstojeći uskrsni blagdani budu ispunjeni mirom i radošću u krugu najmilijih.

Prigodni filmić snimio je naš učitelj Ivan. Pogledajte ga klikom na sliku.

Nastavi na daljinu vraćamo se u utorak, 14. travnja.


[OPŠIRNIJE]UMJETNOST U DOBA KORONE
Zoran Čorkalo / datum: 9. 4. 2020. 22:41

Izolacija. Dan devetnaesti. Sunce na zalasku miluje mi lice kroz zatvoren prozor na petom katu jedne zgrade na kraju velikoga grada. Devetnaest je sati, a ja sam za računalom od osam ujutro.  Upravo kad sam namjeravala kliknuti mišem i zalupiti vratima svoje virtualne učionice, zasvijetlila je obavijest.

Nastavak članka naše učiteljice Sanele Škevin pročitajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]LJUBAVI, STRAHOVI I NEDOSTAJANJA
Zoran Čorkalo / datum: 2. 4. 2020. 18:40

U suradnji s učenicima i roditeljima učiteljica Sanela Škevin napisala je novi članak objavljen na Školskom portalu. Članak je aktualan, inspirativan i ohrabrujuć. 

"Jučer smo imali SAT RAZREDNIKA. Uvijek ponedjeljkom prvi sat. Zadala sam zadatak i  djeci i roditeljima. A zadatak je bio jutarnji intervju, uz kavu i čaj. Jedni drugima postavit će pet pitanja i zapisati sugovornikove odgovore.

Zanimalo me kako se obitelji osjećaju nakon dva tjedna izolacije, što im nedostaje, boje li se čega, kako krate vrijeme.

Vrlo brzo su mi poslali odgovore, ali i neke fotografije. Sretni su što su zajedno, živi i zdravi. Shvaćaju vrijednost obitelji.

Obitelji postaju čvršće, jače se povezuju i to je izvrsno unatoč svemu što nas tišti."

Članak u cijelosti možete pročitati pod poveznicom Ljubavi, strahovi i  nedostajanja.


[OPŠIRNIJE]KAKO BITI PODRŠKA DJETETU U NOŠENJU SA STRAHOM OD POTRESA
Zoran Čorkalo / datum: 27. 3. 2020. 18:01
 
Stručni tim Odgojnog savjetovališta Centra za rehabilitaciju Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta izradio je letak pod nazivom „Kako podržati dijete u nošenju sa strahom od potresa“. Možete ga pročitati OVDJE.
 
 

[OPŠIRNIJE]STANJE ŠKOLE - UPORABLJIVO!
Zoran Čorkalo / datum: 25. 3. 2020. 17:49

Ožiljci koje je naša škola zadobila u zemljotresu od 22. ožujka ne predstavljaju opasnost za njezin daljnji život. Danas, 25. ožujka 2020. godine naša se škola ponovno rodila. Danas je školu obišlo povjerenstvo za pregled oštećenja objekata nakon zemljotresa i utvrdilo da je naša škola uporabljiva uz manje intervencije. Do vremena kad će se naši učenici vratiti u svoje razrede, školu ćemo urediti, a svakako će biti prilike da se u njezino uređenje uključe svi naši učenici i roditelji. Neka nam živi naša škola!


[OPŠIRNIJE]NOVA OBITELJSKA PRAVILA U IZVANREDNOM OKRUŽENJU
Zoran Čorkalo / datum: 25. 3. 2020. 05:49

Osim što su naši učitelji angažirani oko pripreme i izvođenja nastave na daljinu stignu se baviti i dodatnim aktivnostima. Tako promišljaju o novim okolnostima izvođenja nastave, o mogućim i nemogućim uvjetima izvođenja nastave na daljinu, o primjeni različitih digitalnih alata, o nadoknadi socijalnog kontakta u virtualnom svijetu, a posebno brinu o tome kako su naši učenici proživjeli i kako proživljavaju teške situacijje izazvane nedavnim potresom i stalnom prijetnjom od zaraze. Vrlo složenu i tešku situaciju naši učitelji pokušavaju  ublažiti svakodnevnim kontaktom s našim učenicima pružajući im podršku i utjehu. O svemu tome piše i naša učiteljica 3. b razreda Sanela Škevin koja pored svega stiže i na taj način pomoći našim učenicima i njihovim roditeljima. Najnoviji članak objavljen na Školskom portalu možete pročitati OVDJE.


[OPŠIRNIJE]PSIHOLOŠKA POMOĆ
Zoran Čorkalo / datum: 23. 3. 2020. 15:14

Danas je MZO aktiviralo krizne timove za psihološku podršku koji su spremni pružati telefonsku i online podršku svim učenicima, učiteljima i njihovim roditeljima koji trebaju pomoć.

Također, objavili su savjete za učenike i odrasle Društva za psihološku pomoć koje možete pronaći na:
Podrška nakon teškog događaja

Letak

Krizni tim, kao i savjete stručnjaka Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, možete dobiti putem e-maila kurikulum@mzo.hr te telefona
gospođa Nataša Grundman Slavić
kontakt mobitel: 091 16 67 882

 


[OPŠIRNIJE]POŠTOVANI RODITELJI, DRAGI UČENICI!
Zoran Čorkalo / datum: 22. 3. 2020. 15:46

Prije svega nadam se da ste svi dobro, koliko se može biti dobro u ovim okolnostima. Nadam se da se držite i da nitko od vas i vaših bližnjih nije pretrpio veće štete. Najvažnije je da smo zajedno sa svojima najdražima i da smo jedni drugima u ovim trenutcima podrška. 

Upravo sam se vratio iz škole koja je također dobila svoje ožiljke. Najjednostavnije mi je reći da unutrašnjost škole izgleda kao da ju je u ruke primilo nestašno dijete i dobro protreslo. Gledajući kako su stradale druge zgrade u Donjemu gradu, mislim da je zgrada naše škole dobro prošla. Mislim da oštećenja koja je pretrpjela naša škola ipak nisu zabrinjavajuća, no o tome svakako očekujem procjenu nadležnih institucija. Svakako će biti potrebe za akcijama uređenja koje će nadam se uslijediti ipak u ne tako dalekoj budućnosti. Našu školu čine naši učenici, njihovi učitelji i roditelji i znam da se naša škola nalazi u srcima svakoga od njih. U ovom je trenutku svakako najvažnije da se što prije saniraju zgrade i stanovi u kojima žive i obitelji naših učenika. Vjerujem da smo svi u mislima s njima!
Čuvajte sebe i svoje najbliže!
Zoran Čorkalo, ravnatelj
 
 

[OPŠIRNIJE]SVJETSKI DAN OSOBA S DOWNOVIM SINDROMOM
Zoran Čorkalo / datum: 21. 3. 2020. 19:07

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Obilježavanjem toga dana želimo upoznati svijet s ovom osobitom pojavom i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu njihova života. I naši su učitelji dali doprinos obilježavanju Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom snimivši jedan sipatičan filmić koji možete pogledati ako kliknete na sličicu:


[OPŠIRNIJE]VELIKO PRIZNANJE ZA NAŠU ŠKOLU
Zoran Čorkalo / datum: 21. 3. 2020. 07:52

Naša je škola dobila prestižnu titulu eTwinning škole zahvaljujući marljivom radu i trudu učitelja i učiteljica. Uključeni smo kao škola u mnoštvo eTwinning projekata, a rad  na tim projektima pomogao nam je i u ovim neobičnim i teškim trenutcima. Kroz projekte smo se upoznavali i s mnogim digitalnim alatima koji su nam sad itekako potrebni. Koncept nagrađivanja za rad na eTwinningu postoji od samih početaka Oznaka kvalitete koje se dodijeljuju učiteljima i školama za projekte na nacionalnoj i europskoj razini. Nagrađene škole će:

 • imati veliku vidljivost na europskoj razini
 • tvoriti europsku mrežu vodećih eTwinningovih škola koje će biti poticaj daljnjem razvoju eTwinninga
 • biti priznate kao vodeće na području:
 • digitalne prakse
 • prakse iz eSigurnosti
 • inovativnih i kreativnih pristupa pedagogiji
 • promicanja stalnog profesionalnog razvoja i obrazovanja zaposlenih 
 • promicanja suradnje u nastavnoj praksi među učiteljima i učenicima.

Čestitm svima koji su svojim radom i zalaganjem omogućili dobivanje ovog velikog priznanja!

 


[OPŠIRNIJE]NOVI IZAZOVI
Zoran Čorkalo / datum: 19. 3. 2020. 16:12

Poštovani kolege, cijenjeni roditelji, dragi učenici!

Mrežne aplikacije rade sve bolje i brže, nastava na daljinu se zahuktava, a naša škola živi jednim drugačijim životom. Nadam se jednako kvalitetnim i izazovnim! Dragi učenici, ponosan sam na vas jer svojim trudom i ozbiljnošću pokazujete da ste dorasli nepredviđenim i novim okolnostima. Vašim učiteljima čestitam na izvrsnoj interakciji s vama u virtualnim učionicama. Kako stvari stoje, izgleda da će ovakav način rada potrajati i jako je važno da naša međusobna komunikaciji bude na visokoj razini. Prvi tjedan virtualnih učionica je gotovo za nama i možemo ga uzeti kao tjedan uhodavanja, kako sustava u cjelini tako i naših pojedinačnih snalaženja. Molim roditelje da nadziru aktivnosti i budu podrška, no neka puste naše učenike da se što više samostalno uključuju i snalaze u novim okolnostima – možda ćemo se svi iznenaditi kako brzo i kvalitetno mogu odgovoriti novim izazovima. Od ponedjeljka će na aplikaciji Teams proraditi i novi tim naše škole pod nazivom Stručne službe škole. U taj su tim uključeni svi naši učitelji i učenici. Tim će imati tri kanala: Ravnatelj, Školska knjižnica i Školska psihologinja. Ti su kanali namijenjeni za sve vaše upite koji se ne odnose isključivo na nastavu, već na pružanje podrške bilo koje vrste. Nadam se da ćemo svi svojim odgovornim pristupom pokazati kako smo dorasli ovoj ozbiljnoj situaciji. Čuvajte sebe i svoje bližnje!

Ravnatelj Zoran Čorkalo, prof.


[OPŠIRNIJE]RASPORED NASTAVE NA DALJINU ZA PETAK, 20. OŽUJKA
Zoran Čorkalo / datum: 19. 3. 2020. 15:37

Za PETAK, 20. ožujka učenici predmetne nastave dobit će radne materijale i zadatke od svojih predmetnih učitelja po važećem rasporedu sati (RASPORED SATI). Učenici će za taj dan imati obvezu pregledati zadatke iz onih predmeta koje imaju po rasporedu sati za taj dan. To ne moraju učiniti u vrijeme kad po rasporedu imaju određeni predmet, već je važno da sve predmete koje imaju određeni dan pregledaju tijekom toga dana, odnosno po uputi predmetnoga učitelja.

Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljeni su rasporedi nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporedi emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.

Raspored nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za petak, 20. 3.

5. RAZRED 6. RAZRED 7. RAZRED 8. RAZRED

Raspored emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa za petak, 20. 3.

RAZREDNA NASTAVA HRT 3
PREDMETNA NASTAVA Sportska TV         

Ako se tremini održavanja/emitiranja pojedinih nastavnih sadržaja preklapaju, učenik će odabrati jedan, a drugi može pogledati kad stigne. Dakle, vrijeme održavanja/emitrianja pojedinih nastavnih sadržaja ne obvezuje učenike da te iste sadržaje gledaju/prate u realnom vremenu. Svi se sadržaji mogu pogledati i naknadno.


[OPŠIRNIJE]RASPORED NASTAVE NA DALJINU ZA ČETVRTAK, 19. OŽUJKA
Zoran Čorkalo / datum: 18. 3. 2020. 16:03

Za četrvtak, 19. ožujka učenici predmetne nastave dobit će radne materijle i zadatke od svjih predmetnih učitelja po važećem rasporedu sati (RASPORED SATI). Učenici će za taj dan imati obvezu pregledati zadatke iz onih predmeta koje imaju po rasporedu sati za taj dan. To ne moraju učiniti u vrijeme kad po rasporedu imaju određeni predmet, već je važno da sve predmete koje imaju određeni dan pregledaju tijekom toga dana, odnosno po uputi predmetnoga učitelja.

Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljeni su rasporedi nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporedi emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.

Raspored nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za četvrtak, 19. 3.

5. RAZRED 6. RAZRED 7. RAZRED 8. RAZRED

Raspored emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa za četvrtak, 19. 3.

RAZREDNA NASTAVA HRT 3
PREDMETNA NASTAVA Sportska TV         

[OPŠIRNIJE]BOLJI PRISTUP APLIKACIJI TEAMS
Zoran Čorkalo / datum: 18. 3. 2020. 15:59

U ovim trenutcima prijava na sustav funkcionira puno bolje pa je možda prilika za neke akcije koje će pomoći da i ubuduće komunikacija preko aplikacije Teams bude bolja. Svojim virtualnim razredima možete pristupiti preko prijave u Office 365 za škole i aplikacije Teams koja je dio toga paketa, no bolja je opcija ako aplikaciju Teams instalirate na svoja računala. Oni koji imaju tablete ne moraju instalirati Teams jer je već instalirana. Dakle, oni koji imaju laptope ili stolna računala trebali bi, radi lakše i brže prijave, instalirati aplikaciju Teams na svoja računala. Instalaciju možete napraviti na sljedeći način:

 1. preuzmite aplikaciju Teams s poveznice: https://products.office.com/hr-hr/microsoft-teams/download-app
 2. pokrenite instalaciju i čekajte da se aplikacija instalira
 3. u prozor za prijavu upišite svoju e-adresu (ime.prezime@skole.hr)
 4. nakon toga pojavi se Carnetov prozor za prijavu u koji upisujete korisničku oznaku (e-adresu kao i u prethodnom koraku) i lozinku (podatci kojima se prijavljujete na e-Dnevnik)
 5. aplikacija Teams je instalirana na vaše računalo.

[OPŠIRNIJE]OTEŽANA PRIJAVA U VIRTUALNE UČIONICE
Zoran Čorkalo / datum: 18. 3. 2020. 10:56

Tijekom cijeloga jutra javljaju se problemi s prijavom na Office365 i aplikaciju Teams zbog opterećenosti sustava. S vašim tabletima, laptopima, kompjutorima i mobitelima je sve u redu kao i s vašim korisničkim oznakama i lozinkama. Radi se na otklanjanju poteškoća, a vaša je obaveza da tijekom dana provjerite možete li se prijaviti u svoje virtualne razrede. 

Vaša korisnička oznaka je u obliku ime.prezime@skole.hr i uz pripadajuću lozinku služi za prijavu na e-Dnevnik, Carnetov webmail, Office 365 za škole (Teams).

Vaša e-mail adresa može imati dva oblika, npr. moja e-mail adresa glasi:

zoran.corkalo@skole.hr ili zoran.corkalo@os-igundulica-zg.skole.hr.

To su dva oblika iste e-mail adrese i takve adrese imaju svi učenici i učitelji naše škole. Oba se oblika mogu podjednako koristiti u slanju i primanju e-pošte, no kao korisničku oznaku koristite samo oblik ime.prezime@skole.hr (neke e-adrese mogu uz prezime imati i broj koji služi razlikovanju korisnika s jednakim imenom i prezimenom).

U slučaju da zakaže Carnetov mail, možete mi se obratiti na drugu adresu e-pošte: zcorkalo@gmail.com.


[OPŠIRNIJE]RASPORED NASTAVE NA DALJINU ZA SRIJEDU, 18. OŽUJKA
Zoran Čorkalo / datum: 17. 3. 2020. 15:17

Od sutra, tj. od srijede, 18. ožujka počinje nastava na daljinu u punom opsegu. Učenici razredne nastave već imaju nastavu na daljinu putem svojih uhodanih komunikacijskih kanala. Svi učenici od 5. do 8. razreda uključeni su u svoje virtualne razredne učionice preko aplikacije Teams. Učenici predmetne nastave svaki će dan imati nastavu na daljinu iz nastavnih predmeta po važećem rasporedu sati. Učenici će za određeni dan imati obvezu pregledati zadatke iz onih premeta koje imaju po važećem rasporedu sati za taj dan. To ne moraju učiniti u vrijeme kad po rasporedu imaju određeni predmet, već je važno da sve predmete koje imaju određeni dan pregledaju tijekom toga dana, odnosno po uputi predmetnoga učitelja. Raspored sati možete pogledat pod sljedećom poveznicom RASPORED SATI.

Nastavu uživo i neposredan kontakt ništa ne može nadoknaditi, no prihvatimo ovaj oblik nastave kao oblik nastave koji u nastalim okolnostima može pridonijeti kontinuitetu odgojno-obrazovnih nastojanja.

Sretno svima u novom okružju virtualnih učionica! Čuvajte sebe i svoje bližnje!

Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljeni su rasporedi nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporedi emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.

Raspored nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za srijedu, 18. 3.

5. RAZRED 6. RAZRED 7. RAZRED 8. RAZRED

Raspored emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa za srijedu, 18. 3.

RAZREDNA NASTAVA HRT 3
PREDMETNA NASTAVA Sportska TV           

[OPŠIRNIJE]VIRTUALNE UČIONICE
Zoran Čorkalo / datum: 16. 3. 2020. 19:40

Prijava na Office365 za škole i uključivanje u virtualne učionice pomoću aplikacije Teams je moguća. Postupak uključivanja opisan je u ranijim objavama. Ako se i dalje ne budete mogli prijaviti, slobodno se obratite mailom s kratkim opisom problema. Krajnji rok za uključivanje u virtualne učionice je u utorak do 18.00 sati. Učenici koji i nakon toga roka ne budu uključeni u svoje virtualne učionice neće moći pratiti nastavu u punom opsegu, a njihova neprisutnost u virtualnim učionicama smatrat će se izostankom s nastave.

Od srijede naša će škola u punom opsegu postati virtualna, no time ništa manje stvarna. U njoj će vrijediti slična pravila kao i u uobičajenim okolnostima. Učenici će pratiti gradivo prema uputama svojih učitelja, pratit će digitalne i televizijske sadržaje, imat će aktivnosti za koje će biti vrednovani bilješkama u e-Dnevniku.

Nadam se da ćemo uspješno prebroditi sve teškoće. Važno je sačuvati prisebnost, a u izvršavanju svakodnevnih obveza pokazati strpljenje i odgovornost. U ovom je trenutku najvažnije da iz ove situacije izađemo sa što manje posljedica po naše zdravlje i zdravlje naših najbližih.

 


[OPŠIRNIJE]RASPORED NASTAVE NA DALJINU ZA UTORAK, 17. OŽUJKA
Zoran Čorkalo / datum: 16. 3. 2020. 15:56

Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljeni su rasporedi nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporedi emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.

Raspored nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za utorak, 17. 3.

5. RAZRED 6. RAZRED 7. RAZRED 8. RAZRED

Raspored emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa za utorak, 17. 3.

RAZREDNA NASTAVA HRT 3
PREDMETNA NASTAVA Sportska TV           

[OPŠIRNIJE]OTEŽANA PRIJAVA U OFFICE365 I TEAMS
Zoran Čorkalo / datum: 15. 3. 2020. 23:16

Prijava u Office365 za škole i aplikaciju Teams i dalje je otežana. Postupak prijave je sljedeći:

1. imati valjanu adresu e-pošte i lozinku (od CARNET-a)

2. prijaviti se na Office365 za škole (pomoću valjanje adrese i lozinke)

3. odabrati aplikaciju Teams unutar Office 365 paketa

4. upisati kod za svoj razred u ulaznoj kartici Pridruži se timu pomoću koda

Pristupni kodovi za pojedine razrede - KODOVI.

Dok ne bude moguća prijava u Office365 za škole i Teams, kanal komunikacije bit će putem e-pošte. Učenici se u Carnetov webmail prijavljuju svojim korisničkim podatcima koje su dobili od škole (e- adresa i lozinka kojom se prijavljuju u e-Dnevnik). Postupak prijave kratko je opisan u objavi KORIŠTENJE CARNETOVA WEBMAILA (15. 3.).


[OPŠIRNIJE]RASPORED NASTAVE NA DALJINU ZA PONEDJELJAK, 16. OŽUJKA
Zoran Čorkalo / datum: 15. 3. 2020. 18:30

Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljeni su rasporedi nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporedi emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.

Na poveznicama niže možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu, kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.

Raspored nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za ponedjeljak, 16. 3.

5. RAZRED 6. RAZRED 7. RAZRED 8. RAZRED

Raspored emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa za ponedjeljak, 16. 3.

RAZREDNA NASTAVA HRT 3
PREDMETNA NASTAVA Sportska TV              

[OPŠIRNIJE]KORIŠTENJE CARNETOVA WEBMAILA
Zoran Čorkalo / datum: 15. 3. 2020. 10:44

U slučaju da buduća komunikacija bude moguća samo putem e-pošte, donosimo kratku uputu kako koristiti Carnetov webmail s korisničkim podatcima koje su učenici dobili od Škole. Uvjet za prijavu je valjana adresa u obliku ime.prezime@skole.hr i pripadajuća lozinka. Valjanost adrese i lozinke možete provjeriti putem poveznice https://provjera.skole.hr. Uvjet za korištenje Carnetova webmaila ne ovisi o prijavi u sustav Office365. 

U tražilicu bilo kojeg preglednika upišete Carnet webmail, kliknete na poveznicu CARNET Webmail i onda u okvir za prijavu upišete adresu i lozinku (kojima se prijavljujete i na e-Dnevnik).


[OPŠIRNIJE]NAČIN IZVOĐENJA NASTAVE NA DALJINU
Zoran Čorkalo / datum: 15. 3. 2020. 08:10

Učenici razredne nastave (od 1. do 4. razreda) uz podršku svojih roditelja pratit će obavijesti i nastavne materijale koje će im slati njihove učiteljice i učitelj putem već uobičajenih i uhodanih kanala komunikacije – putem e-pošte, Vibera, WhatsAppa, Facebooka i sl. Uz to pratit će i obrazovne sadržaje na 3. programu Hrvatske televizije (HRT 3).

Učenici predmetne nastave (od 5. do 8. razreda) dužni su svaki dan (od ponedjeljka, 16. ožujka) pratiti svoju virtualnu učionicu kao i elektronsku poštu. Učenik je dužan u određenom danu provjeriti ima li novih sadržaja najmanje iz onih premeta koje bi i inače imao po rasporedu za taj dan. Osim toga učenik je dužan pratiti nastavu putem HRT 3 i preko Sportske TV prema rasporedu za svoj razred. Raspored će biti objavljen na mrežnim stranicama škole.

Ako učenik tijekom cijeloga dana ne pokaže nikakvu aktivnost, smatra se da je taj dan učenik izostao s nastave za što  predmetni učitelj preko razrednika ili sam razrednik traži od roditelja ispričnicu u obliku elektronske pošte. Zadane aktivnosti učenici mogu odraditi bilo kada tijekom dana ili onda kada je to s učenicima dogovorio predmetni učitelj. Tijekom trajanja nastave na daljinu učitelji će učenike pratiti bilješkama (vrednovanje kao učenje i vrednovanje za učenje), a bilješke će evidentirati u e-Dnevnik.

Učenici se u virtualnom okruženju moraju primjereno ponašati, što znači da vrijede ista pravila primjerenog ponašanja i ophođenja kao u školi, odnosno u učionici za vrijeme nastave. Za neprimjerene oblike ponašanja učenici mogu snositi posljedice.

Roditelji i učenici mole se za strpljenje pri pokušaju prijave na Office365 i u svoje virtualne učionice preko Teamsa. Carnet u suradnji s Microsoftom pokušava riješiti problem zagušenja sustava. Dok se sustav ne normalizira, sva će komunikacija ići preko elektronske pošte i mrežne stranice škole.

Raspored praćenja nastave putem HRT 3 i Sportske TV!

Raspored prikazivanja na HRT 3:

RAZRED TERMIN
1. razred 8.00 - 10.00
2. razred 10.00 - 12.30
3. razred 13.00 - 16.00
4. razred 16.00 - 19.00

Raspored prikazivanja na Sportskoj TV (SPTV)

RAZRED TERMIN PREDMETI
5. razred 8.00 - 9.30 MAT, HRV, PRI, ENG, NJEM
6. razred 9.30 - 10.45 POV, MAT, PRI, ENG, NJEM
7. razred 10.45 - 11.50 MAT, HRV, BIO, GEO
8. razred 11.50 - 12.45 HRV, MAT, BIO, ENG, NJEM

 


[OPŠIRNIJE]APLIKACIJA "TEAMS" NA TABLETIMA
Zoran Čorkalo / datum: 14. 3. 2020. 19:13

U aplikaciju Teams na tabletima možete ući preko Google Chroma na način da se naprije prijavite na Office365 za škole. Nakon prijave kliknite na tri toćkice u gornjem desnom kutu i u padajućem izborniku označite kvačicom kvadratić uz redak Klasični prikaz. Nakon toga klikom odaberite aplikaciju Teams koja će se normalno otvoriti. To je privremeno rješenje dok se preko MDM sustava ne instalira aplikacija Teams na tablete što će omogućiti brži pristup.


[OPŠIRNIJE]PRIJAVA U VIRTUALNE RAZREDNE UČIONICE
Zoran Čorkalo / datum: 14. 3. 2020. 10:46

Da bi učenici mogli obaviti prijavu u svoje virtualne razredne učionice preko aplikacije Teams, moraju izvršiti prvu prijavu u Office365 za škole. S obzirom na velik broj zahtjeva za prijavom u Office365 za škole, postoje problemi pri prihvaćanju prijave. Iz Carneta su javili da će pokušati što prije omogućiti nesmetanu prijavu.

Oni učenici koji su izvršili prvu prijavu u Office365 za škole, moći će se pomoću koda prijaviti u svoje virtualne učionice.

Učenici kojima su podijeljeni tableti moći će se prijaviti u svoje učionice kad na tablete bude instalirana aplikacija Teams koju će preko sustava MDM (sustav za upravljanje mobilnim uređajima u koji su uključeni svi naši tableti) instalirati naša prof. Informatike, naravno, uz prethodnu prijavu na Office365 za škole koja se može napraviti s bilo kojeg računala. Aplikacija Teams bit će instalirana na tablete tijekom današnjega dana. Molim vas da na tablete ne instalirate ništa samostalno!

Prijave na virtualne razredne učionice preko aplikacije Teams bit će moguće izvršiti od trenutka objave kodova za pojedine virtualne razredne učionice. Svaki će učenik prilikom prijave u aplikaciju Teams upisati kod za svoj razred u ulaznu karticu Pridruži se timu pomoću koda. Mole se učenici da koriste kodove samo za svoj razred i da se upisuju isključivo u svoj razred. Kodove možete preuzeti pod poveznicom Kodovi.

 

 


[OPŠIRNIJE]ODRŽAVANJE NASTAVE NA DALJINU
Zoran Čorkalo / datum: 13. 3. 2020. 17:10

Danas (13. ožujka) u 14.30 škole su dobile službenu informaciju Ministarstva znanosti i obrazovanja o organizaciji nastave od ponedjeljka, 16. ožujka.

Citiram: S obzirom na to da se u svim osnovnim i srednjim školama neće održavati nastava od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, krenut će izvođenje nastave na daljinu.

Da bi mogli pratiti nastavu na daljinu, danas su svi učenici petih razreda i sedmog razreda dobili tablete. Učenici ostalih razreda predmetne nastave služit će se svojim kućnim računalima, latopima, tabletima i mobilnim telefonima.

Učenici predmetne nastave (od 5. do 8. razreda) organizirani su u svoje virtualne učionice putem kojih će pratiti jedan dio nastave na daljinu, a učenici razredne nastave to će učiniti preko aplikacija: Viber, WhatsApp, Facebook, e-pošta ili neka druga aplikacija koju su koristili učitelji u komunikaciji s učenicima i roditeljima. 

Da bi učenici predmetne nastave mogli koristiti svoje virtualne učionice, potrebno je napraviti nekoliko koraka:

1. imati valjanu adresu e-pošte i lozinku (od CARNET-a)

2. prijaviti se na Office365 za škole (pomoću valjanje adrese i lozinke)

3. odabrati aplikaciju Teams unutar Office 365 paketa i prijaviti se na aplikaciju

4. odabrati virtualne razredne učionice.

Svi su koraci dodatno pojašnjeni u uputama do kojih možete doći preko poveznice Upute za prijavu.

 

 


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST O ODRŽAVANJU NASTAVE
Zoran Čorkalo / datum: 12. 3. 2020. 18:40

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u jučerašnjem je dopisu dalo smjernice za moguće održavanje nastave na daljinu. U dopisu je navedeno što škole trebaju napraviti da bi takav oblik nastave mogao biti u funkciji ako se za to pokaže potreba. Škole trebaju sve navedene korake odraditi do ponedjeljka, 16. ožujka do 12.00 sati kako bi u slučaju potrebe sve bilo spremno. Naša će škola također odraditi sve potrebne korake u tom smislu, a jedna od osnovnih stvari je da učenici provjere ispravnost svojih adresa e-pošte i lozinki. Naime, pomoću njih će se prijavljivati na tzv. virtualne učionice. Adrese e-pošte i lozinke iste su one koje učenici koriste za prijavljivanje u e-Dnevnik (adresa je u sljedećem obliku: ime.prezime@skole.hr). Ispravnost adresa možete provjeriti preko poveznice https://provjera.skole.hr Ukoliko su učenici zaboravili svoje adrese i lozinke mogu se javiti prof. Informatike Ani Kordić i/ili ravnatelju škole radi dobivanja novih podataka. Učenicima koji nemaju računalo i/ili pristup internetu Škola će omogućiti računalo i mogućnost pristupa internetu (besplatno preko SIM kartica). Mole se učenici koji imaju takvih potreba da se što prije jave ravnatelju Škole. Roditelje i njihove učenike upućujemo na redovito praćenje naše mrežne stranice na kojoj će biti objavljivane sve informacije o održavanju nastave. Najnovija obavijest od strane Ministarstva znanosti  i obrazovanja pristigla je danas u 17.35. U cijelosti prenosimo obavijest Lidije Kralj, pomoćnice Ministrice:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je poslalo svim školama u RH smjernice vezano uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijsko - komunikacijske tehnologije. Smjernice predstavljaju samo tehničke pripreme za organizaciju eventualne nastave na daljinu ako Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske zbog promjene epidemiološke situacije preporuči zatvaranje škole. Do danas je preporučeno samo zatvaranje škola u Istarskoj županiji što znači da samo škole u Istarskoj županiji od sutra ne izvode nastavu u školi nego u ponedjeljak 16. ožujka 2020. za njihove učenike počinje izvođenje nastave na daljinu sukladno uputama koje su proslijeđene tim školama. Sve ostale škole izvode nastavu u školi do eventualne nove preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o čemu će škole biti obaviještene.

Poštovani roditelji, hvala vam što se pridržavate naputaka Škole, a posebna pohvala našim učenicima koji se ponašaju vrlo savjesno i odgovorno.


[OPŠIRNIJE]OGRANIČAVANJE KRETANJA U PROSTORIMA ŠKOLE
Zoran Čorkalo / datum: 10. 3. 2020. 19:12
Obavijesti koja se odnosi na ograničavanje kretanja u prostorima škole, a koja je objavljena na mrežnim stranicama naše škole glasi:

Mole se roditelji i pratitelji da ne odlaze do razreda i/ili drugih školskih prostorija, već da svoj dolazak u školu ograniče isključivo na prostor ispred porte ili školsko predvorje izuzev u slučaju dolaska na individualne informacije i zakazane sastanke ili u slučaju pomoći pri nošenju stvari za roditelje prvašića ponedjeljkom i petkom.

DOPUNA PRETHODNOJ OBAVIJESTI: Posebno se mole roditelji prvaša da prilikom dovođenja ili odvođenja učenika ponedjeljkom i petkom ne ulaze u prostore učionica.

Prostor škole ovih je dana pod posebnom brigom. Da bismo većinu dana mogli održati razinu higijene prostora kao i što veću sigurnost od vanjskih utjecaja, donesena je odluka o ograničenom kretanju školskim prostorima, bez obzira radilo se o roditeljima, pratiteljima ili posjetiteljima bilo koje vrste osim u slučajevima koji su navedeni u gornjoj obavijesti.

U tom će se smislu od sutra, 11. ožujka vrata između prostora ispred porte i predvorja škole zaključavati, i to od 8.00 sati.

Poštovani roditelji, molimo vas za razumijevanje i poštivanje donesenih mjera. Važno je da ih se svi pridržavamo, u prvom redu zbog sigurnosti i zdravlja naših učenika.

 


[OPŠIRNIJE]JAN NA LIDRANU
Zoran Čorkalo / datum: 9. 3. 2020. 19:58

 

Danas je naš učenik 3. b razreda Jan Kerin Stipić nastupio na županijskoj razini LiDraNa u Satiričkom kazalištu Kerempuh kao jedini predstavnik naše škole. Izveo je monolog Veliko odmaranje Sanje Pilić. Za natjecanje ga je pripremala njegova učiteljica i mentorica Sanela Škevin. Jan je bio izvrstan i to je tek početak lijepih trenutaka koji ga čekaju na pozornici. Čestitamo Janu i njegovoj mentorici na ovom uspjehu!!!


[OPŠIRNIJE]MJERE PREVENCIJE U NAŠOJ ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 8. 3. 2020. 09:56

U skladu s preporukama u vezi prevencije širenja aktualne virusne bolesti (Covid-19) važno je skrenuti pozornost na načine postupanja u okviru naše škole. Ne treba širiti pretjeranu zabrinutost, no ne treba ni zanemarivati činjenicu da se bolest osim kod nas pojavila i u nama najbližim susjednim zemljama i da je broj oboljelih u porastu. Promjene nekih navika i ponašanja nužne su kako bismo prevenirali daljnje širenje bolesti.

U smislu točnog informiranja molim Vas da se isključivo držite naputaka i informacija koje su objavljene od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Civilne zaštite.

Naputkom Ministarstva znanosti i obrazovanja odgađaju se sva organizirana putovanja u inozemstvo u sljedećih mjesec dana. Taj se naputak odnosi na organizirana školska putovanja, no ne možemo zanemariti pojedinačna putovanja u inozemstvo učenika i roditelja. Mole se roditelje koji planiraju put u inizemstvo da obavijeste školu o mogućim provjerama i naputcima od strane nadležnih tijela prilikom odlaska na putovanje ili povratka s putovanja. 

Također, mole se roditelji i pratitelji da bez potrebe ne odlaze do razreda i/ili drugih školskih prostorija, već da svoj dolazak u prostor škole ograniče isključivo na prostor ispred porte ili školsko predvorje izuzev u slučaju dolaska na individualne informacije i zakazane sastanke ili u slučaju pomoći pri nošenju stvari za roditelje prvašića ponedjeljkom i petkom - KAKO JE UOSTALOM NAVEDENO I U KUĆNOM REDU ŠKOLE!

Učenike bismo svakodnevno trebali upozoravati na važnost higijene. U tom ih smislu posebno upozorite na pranju ruku i nošenje papuča (ili nekog drugog oblika obuće za školu)!

U školi je pojačana pozornost na higijenu prostora, u sanitarnim čvorovima ne nedostaje sapuna i jednokratnih papirnih ručnika (kao što je i uobičajeno), a uskoro će u svaki sanitarni čvor i na pojedinim mjestima u školi biti postavljeni dozatori s dezinfekcijskim sredstvom.


[OPŠIRNIJE]PRATIMO USPJEHE NAŠIH UČENIKA
Zoran Čorkalo / datum: 4. 3. 2020. 19:18

Osim što u škoi pokazuju što zanju i aktivno sudjeluju u mnoštvu aktivnosti, naši učenici ostvaruju značajne uspjehe i u izvanškolskim aktivnostima. Jedna od njih je i učenica 4. b razreda Lola Subašić Careva. Lola je 22. veljače osvojila prvu nagradu na međunarodnom natjecanju učenika osnovnih glazbenih škola "Mladi Padovec" 2020. u II. kategoriji; I. disciplina - flauta, a 3. ožujka osvojila je prvu nagradu na regionalnom 58. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Jastrebarskom u I. kategoriji flaute čime se plasirala na državno natjecanje koje će se održati za nekoliko tjedana. Velike čestitke našoj Loli!


[OPŠIRNIJE]HIGIJENA JE NAJBOLJA PREVENCIJA
Zoran Čorkalo / datum: 3. 3. 2020. 17:20

U našoj se školi uvijek posvećuje velika pozornost higijeni, a posebno u sadašnjim uvjetima pojačane pažnje oko aktualnih virusnih događanja. Naše tete spremačice posebno vode računa o čistoći blagovaonice, hodnika i sanitarnih čvorova. U svim se sanitarnim čvorovima i u blagovaonici nalaze plakati o pravilnom pranju ruku, a sapuna i jednokratnih papirnih ručnika ne nedostaje. Da su naši učenici ozbiljno shvatili preporuke o higijeni, svjedoče i redovi u sanitarnim čvorovime, a posebno u onima na prvom katu gdje se nalaze naši prvašići. Ruke se peru korak po korak, pozorno se prate sličice s plakata i čitaju upute ispod njih. Ovom prilikom molim roditelje koji prate svoju djecu u školu da ih, ako zaista nije neka velika potreba, ostave u predvorju škole, a ostatak opasnoga labirinta koji vodi do učionice za dežurstvo ili do matičnih učionica naši učenici mogu savladati samostalno. Vjerujte mi, u to sam se uvjerio puno puta! 


[OPŠIRNIJE]MAŠKARE, MAŠKARE!
Zoran Čorkalo / datum: 29. 2. 2020. 11:36

 

Poklade, maškare, fašnik, mesopust, karneval samo su neki od naziva za razdoblje između Nove godine i Čiste srijede ili Pepelnice. U to vrijeme svatko ima priliku postati nešto drugo, netko drugi - ratnik, princeza, pčelica, jagoda, svemirski brod. Danas smo i mi uživali i pravili se da smo netko drugi. Mnoštvo šarenih zanimljivih likova veselo je skakutalo našom školom.


[OPŠIRNIJE]DAN RUŽIČASTIH MAJICA
Zoran Čorkalo / datum: 29. 2. 2020. 11:25

 

 

26. veljače učenici naše škole obilježili su Dan ružičastih majica. To je najpoznatiji program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj. 2017. godine proglašen je od strane Hrvatskog sabora kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.  Sve je započelo u Kanadi, kada je jedan dječak odjenuo ružičastu majicu u znak podrške osobama oboljelim od raka dojke, ali je postao meta vršnjačkog zlostavljanja i ruganja. Njegovi kolege iz razreda sljedećih su dana počeli dolaziti u ružičastim majicama kao znak podrške dječaku. I naši su učenici rekli STOP nasilju, ruganju i ružnim riječima.


[OPŠIRNIJE]PREPORUKE HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO
Zoran Čorkalo / datum: 27. 2. 2020. 09:37

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dostavio je revidirane preporuke u odnosu na preporuke dostavljene elektroničkim putem tijekom jučerašnjeg dana, a vezano uz postupanje odgojno-obrazovnih ustanova te provođenje specifičnih mjera zaštite vezano uz nCoV bolesti (COVID-19).

Nove upute možete pogledati pod poveznicom Preporuke HZJZ.

Posebno ističemo dio koji se odnosi na opće mjere zaštite iz navedenih preporuka:

Neophodno je u organiziranom smještaju i boravku učenika, u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, u svim prostorima gdje se odvija nastava i boravak djece, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana, osigurati:

 • mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama sa cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola,
 • nedolazak u školu i predškolsku ustanovu osoblju, učenicima, djeci i osobama u pratnji koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah; sva ostala djeca i učenici uobičajeno pohađaju odgojno-obrazovne ustanove te sve školske i izvannastavne aktivnosti.

[OPŠIRNIJE]HIGIJENOM PROTIV VIRUSA
Zoran Čorkalo / datum: 26. 2. 2020. 15:49


[OPŠIRNIJE]KORONAVIRUS I MJERE PREVENCIJE
Zoran Čorkalo / datum: 25. 2. 2020. 09:20

Ministarstvo zdravstva objavilo je na svojim mrežnim stranicama osnovne informacije o koronavirusu i mjerama prevencije. Posebno upućujemo naše učenike i njihove roditelje na mjere prevencije koje su opisane u informativnom letku.

Kratki pregled situacije s preporukama za čuvanje zdravlja objavljen je na mrežnim stranicama HZJZ-a koji možete naći na ovoj poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/epidemija-pneumonije-povezana-s-novim-koronavirusom-kina/


[OPŠIRNIJE]S LJUDEVITOM KROZ ARHIV
Zoran Čorkalo / datum: 16. 2. 2020. 20:01
Hrvatski državni arhiv nalazi se u Zagrebu, na Marulićevu trgu 21, u prepoznatljivoj secesijskoj zgradi koju mnogi pamte kao staru zgradu Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Učiteljica Henrieta je odlučila povesti svoj 3. a razred na izvanučioničku nastavu upravo tamo, u obilazak ove vrijedne državne institucije povezujući ga sa sadržajima iz Prirode i društva Naš zavičaj, Grad Zagreb - kulturno i obrazovno središte. Zahvaljujući autorici Dariji Hofgräff, autorici ove predivne slikovnice S Ljudevitom kroz arhiv, učenici su se na primjeren način i s oduševljenjem upoznali s poviješću Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a danas Hrvatskim državnim arhivom. Upoznali su se s novim pojmovima, prekrasnim i impozantnim prostorijama kao što su Profesorska čitaonica  i Velika čitaonica. Učenicima se posebno svidjela priča o malenome Ljudevitu, o podrijetlu te značenju njegova imena. Dječak Ljudevit star šest godina, dolazi u obilazak Hrvatskoga državnog arhiva. Tamo se susreće s novim pojmovima, koji će mu konačno razriješiti dilemu što su to arhivi, a što knjižnice. Uz ugodno druženje s tetom Anom doznao je puno toga o zgradi Hrvatskoga državnog arhiva kao i o važnosti povijesnih dokumenata koji se tamo čuvaju. Slikovnica je namijenjena uzrastu od 6 do 10 godina kao i svima onima koji još nisu posjetili Hrvatski državni arhiv.

[OPŠIRNIJE]RASPORED TESTIRANJA
Zoran Čorkalo / datum: 13. 2. 2020. 14:54

RASPORED TESTIRANJA KANDIDATA KOJI SU ZADOVOLJILI UVJETE PRIJAVE NA NATJEČAJ NALAZE SE POD KARTICOM NATJEČAJI (U IZBORNIKU LIJEVO) ILI POD POVEZNICOM RASPORED TESTIRANJA.


[OPŠIRNIJE]GUNDULIĆI NA OPĆINSKOM LIDRANU
Zoran Čorkalo / datum: 12. 2. 2020. 19:51

 

 

10. veljače u Zagrebačkom je kazalištu lutaka održano općinska smotra LiDraNo. To je smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola. Boje naše škole branilo je troje učenika: Ema Zmijanović, učenica 4. b razreda (mentorica Silvija Šikman Matijević), Leticia Ana Jagatić, učenica 3. b razreda (mentor Ivan Igić) i Jan Kerin Stipić, učenik 3. b razreda (mentorica Sanela Škevin). Učenici su se izvrsno pripremili. U velikoj konkurenciji presudile su nijanse. Na županijsku razinu plasirao se naš Jan Kerin Stipić. On će biti ponovno u prilici svojim izvedbom predstavljati našu školu. Čestitamo svim učenicima i njihovim mentorima, a posebno Janu i njegovoj mentorici Saneli.


[OPŠIRNIJE]POZIV RODITELJIMA OSMAŠA
Zoran Čorkalo / datum: 5. 2. 2020. 19:30

 

Zbog velikog interesa roditelja za tematiku upisa u srednje škole, CENTAR ZA INFORMIRANJE I SAVJETOVANJE U KARIJERI (CISOK) tijekom drugog polugodišta provodit će  informiranja za roditelje učenika 8. razreda. Informiranja su planirana s početkom u 16.30 i očekivanim trajanjem 45 min. Za sudjelovanje je nužna prijava zbog ograničenog broja sudionika. Prijava je moguća putem telefona ili e-maila: 6449-627, cisok-zagreb1@hzz.hrPoveznica: Letak s datumima održavanja prvih termina informiranja, u veljači i ožujku

 


[OPŠIRNIJE]POZIV NA TRIBINU ZA RODITELJE
Zoran Čorkalo / datum: 5. 2. 2020. 19:03

Budući da roditeljski odgojni stilovi značajno utječu na kasniji djetetov razvoj i njegovo ponašanje, potrebno je osvijestiti važnost obiteljskog okruženja u kojem dijete stječe prva iskustva. U pokušaju da postignu pozitivne rezultate, roditelji često griješe i nehotice postižu upravo suprotno. Kako bi se to spriječilo, iznimno je važno da su roditelji pravovremeno informirani i educirani te svjesni svojih uloga i odgovornosti. Stoga nam je iznimno zadovoljstvo pozvati Vas na tribinu „(Ne)učinkoviti odgojni stilovi“, koja obuhvaća pregled najčešćih neučinkovitih odgojnih stilova. Tribinu organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo i Gradskim uredom za obrazovanje Grada Zagreba, a održat će se u srijedu, 19. veljače 2020. godine, s početkom u 18 sati u Centru za mlade, Heinzelova ulica 62a. Više o tribini preko poveznice Tribina.


[OPŠIRNIJE]NJIHOV IZBOR JE ŠKOLA ZA ŽIVOT
Zoran Čorkalo / datum: 2. 2. 2020. 17:00

  

Naša učiteljica Sanela Škevin nastavila je sa svojim objavama na mrežnim stranicama Školskog portala. Iako učiteljica i njezin razred nisu u Školi za život, svojim svakodnevnim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima dokazuju i pokazuju da i oni već dugo rade u duhu reforme. 

Najnovije članke učiteljice Sanele Škevin možete pročiteti preko sljedećih poveznica:

 - Učenje i igra u vrtu

- Učenje u muzeju

- Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga.


[OPŠIRNIJE]NAŠI UČITELJI NA ŠKOLSKOM PORTALU
Zoran Čorkalo / datum: 23. 1. 2020. 20:20

Naši učitelji potiču u nastavi inovativnost, a svoja iskustva rado dijele sa svojim kolegama. Tako je i naša učiteljica Sanela Škevin podijelila svoje iskustvo rada u izvannastavnim aktivnostima gdje među učenicima razredne nastave potiče istraživački duh i radoznalost. O tome je napisala članak na Školskom portalu koji donosimo preko sljedeće poveznice Malim istraživačima bomboni kao nagrada za „otkriće”.


[OPŠIRNIJE]PREPORUKE NASTAVNOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO
Zoran Čorkalo / datum: 16. 1. 2020. 18:14

Prosljeđujemo preporuku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" koja se odnosi na kvalitetu zraka u Zagrebu, a povodom posljednjih vijesti o povećanoj koncentraciji lebdećih čestica. Preporuku Zavoda možete pogledati ovdje.


[OPŠIRNIJE]RADIONICE I PREDAVANJA O SIGURNOM INTERNETU
Zoran Čorkalo / datum: 16. 1. 2020. 09:11

U našoj će se školi 10. veljače održati prvi ciklus predavanja i radionica o sigurnosti na internetu. Radionice i predavanja održat će Centar za sigurni internet, a njima će biti obuhvaćeni učenici, učitelji i roditelji. U prvom će ciklusu biti obuhvaćeni učenici 6., 7. i 8. razreda, a predavanja i radionice održat će se prema sljedećem rasporedu:

 • za učenike: 
  • 1. sat - 6. A
  • 2. sat - 7. A
  • 3. sat - 8. A
 • za učitelje:
  • 17.00 sati
 • za roditelje:
  • 18.15 - predavanje za roditelje 6., 7. i 8. razreda i za roditelje predstavnike u Vijeću roditelja.

Nadam se da ćemo ovim aktivnostima osvijestiti prednosti i nedostatke interneta, a posebno našim učenicima omogućiti veću sigurnost i zaštitu.

Preporučujemo da posjetite mrežnu stranicu Centra za sigurni internet gdje ćete naći mnoštovo korisnih informacija, savjeta i edukativnih materijala.


[OPŠIRNIJE]KOMEMORACIJA ZA PROF. PAVLA JEROLIMOVA
Zoran Čorkalo / datum: 9. 1. 2020. 10:31

U srijedu, 29. siječnja 2020. godine s početkom u 18.00 sati u našoj će školi biti upriličena komemoracija za dragog nam kolegu, učitelja i prijatelja prof. Pavla Jerolimova. Pozivaju se svi koji su poznavali prof. Jerolimova, a koji su na neki način bili vezani i uz našu školu da riječima pozdrava i prisjećanja ili samo svojim prisustvom iskažu zahvalnost za sve dobro što je učinio za našu školu, ali i za svakoga od nas osobno. 

Molimo sve koji bi se na komemoraciji htjeli okupljenima obratiti prigodnim riječima da se unaprijed jave na adresu ravnatelja škole radi dogovora (zoran.corkalo@skole.hr).


[OPŠIRNIJE]POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA
Zoran Čorkalo / datum: 3. 1. 2020. 08:48

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Još su jedni praznici za nama. Nadam se da ste se odmorili, ali i iskoristili vrijeme praznika za druženje i neke aktivnosti kojima se niste stigli baviti za vrijeme nastave. Svima želim još jednom sve najbolje u novoj godini - puno zdravlja, radosti i mira. Drugo polugodište obiluje raznim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima i svatko će nešto moći pronaći za sebe. Kalendar školskih aktivnosti bit će uskoro objavljen na našoj mrežnoj stranici. Najvažnija informacija za sada je ona koja se odnosi na prvi dan nastave u drugom polugodištu.

Nastava počinje u utorak, 7. siječnja u 8.00 sati za sve učenike razredne i predmetne nastave. Dežurstvo za učenike razredne nastave organizirat će se, kako je to uobičajeno, od 7.00 sati. Za učenike predmetne nastave tjedan od 7. do 11. siječnja bit će A-tjedan.

U prvom nastavnom tjednu bit će i prva radna subota, 11. siječnja. Nastava će se u subotu održati prema rasporedu za ponedjeljak. Učenici predmetne nastave tada će imati najviše sedam sati, a 6. i 7. sat bit će skraćeni na 30 minuta. Učenici razredne nastave u subotu će imati samo jutarnji dio nastave, odnosno taj dan neće biti produženoga boravka kao ni jutarnjeg dežurstva. Za sve učenike korisnike školske kuhinje u subotu će biti organizirani doručak i ručak.

Sretno svima!


[OPŠIRNIJE]POSLJEDNJE ZBOGOM
Zoran Čorkalo / datum: 26. 12. 2019. 10:01

U Zagrebu je 23. prosinca  iznenada u 68.  godini života preminuo naš dragi učitelj,  kolega i prijatelj Pavao Jerolimov. Dragi Jere, zauvijek ćeš živjeti u našem sjećanju. U generacijama mnogih učenika i kolega  učitelja svojom si dobrotom, nesebičnošću i samoprijegornim radom ostavio neizbrisiv trag. Počivao u miru.


[OPŠIRNIJE]SVETKOVINA LJEPOTE I DOBROTE
Zoran Čorkalo / datum: 22. 12. 2019. 09:48

 

 

 

 

18. prosinca u školskoj se blagovaonici održao božićni koncert - svetkovina ljepote i dobrote. U prostoru u kojemu naši učenici blaguju svoje svakodnevne obroke, tu su nam večer naši učenici pod vodstvom svojih učiteljica i učitelja priredili nezaboravnu gozbu. Glazba, pjesma i krasnoslov bili su na meniju, a naša su duhovna nepca uživala u svakom priređenom zalogaju. I vizualna preobrazba naše blagovaonice bila je u skladu s milozvučnim izvedbama naših učenika - triptih u pozadini, koji je oslikala prof. Darija Odorčić Matijević, svojim je prikazom zimskog nokturna, pridonio miru i pritajenoj radosti koji su preplavili sve prisutne. Kroz Koncert su nas sigurno, ali i dječje opušteno i razigrano vodili Ana Leticia Jagatić, učenica 3. b razreda, i Bela Bartul Vuković, učenik 4. a razreda. Hvala svima koji su svojim trudom pridonijeli da prvo polugodište privedemo kraju na najljepši mogući način.

Uvodni govor


[OPŠIRNIJE]BOŽIĆNI SAJAM
Zoran Čorkalo / datum: 22. 12. 2019. 08:44

 

  

 

Uspješnost događaja kao što je božićni sajam može se mjeriti prema različitim kriterijima - po prikupljenim sredstvima, tj. zaradi, posjećenosti, ozračju, ponudi, svrsi i postignutom cilju. Naš je ovogodišnji sajam u visokoj mjeri ostvario sve navedeno - rekordnu zaradu, iznimnu posjećenost, primamljivu ponudu raznovrsnih ukrasa i delicija, predblagdansku svečarsku i dobrim vibracijama ispunjenu atmosferu, odgojno-pedagošku poruku da se trud vraća ostvarenom novom vrijednošću. Posebno bih istaknuo dobro raspoloženje i osjećaj zajedništva koji je vladao za cijelo vrijeme sajma, a koji je bez umanjivanja važnosti ostvarene opipljive materijalne koristi, nemjerljivo vrijedan doprinos ovogodišnjega sajma. Nakon burnog vremena u kojemu su svi djelatnici naše škole bili jedinstveni u želji da pokažu kako im ne nedostaje samopoštovanja i kako žele da se njihov rad pravednije vrednuje, došlo je vrijeme da svi pokažu djelima ono za što su se tada zalagali i što su govorili. I nije bilo sumnje da su učitelji svoj rad i svoju društveno odgovornu ulogu još jednom potvrdili i ispunili, i nije bilo sumnje da su roditelji imali i da imaju povjerenja u školu i svoje učitelje. Hvala svima na sudjelovanju, na velikom trudu i želji da ovogodišnji sajam bude još bolji!


[OPŠIRNIJE]INFORMACIJE O NASTAVI
Zoran Čorkalo / datum: 19. 12. 2019. 17:33

Poštovani roditelji, dragi učenici,

bliži se kraj prvoga polugodišta. Hvala vam na vašem sudjelovanju u školskim aktivnostima. Večer matematike, božićni sajam i božićna priredba izvrsno su prošli zahvaljujući zajedničkom trudu učenika, roditelja i učitelja. Prvo polugodište završava u petak, 20. prosinca 2019. godine, što znači da je prvi dan zimskih praznika ponedjeljak, 23. prosinca. Drugo polugodište počinje u utorak, 7. siječnja 2020. godine. U tom će tjednu subota, 11. siječnja biti radna, i to po rasporedu od ponedjeljka. Za učenike predmetne nastave tjedan od 7. do 11. siječnja bit će A-tjedan.

Svim djelatnicima naše škole, učenicima i njihovim roditeljima želimo sve najbolje za Božić i Novu godinu.


[OPŠIRNIJE]NADOKNADA NASTAVE
Zoran Čorkalo / datum: 13. 12. 2019. 13:03

S obzirom na nadoknadu nastavnih dana Škola će morati promijeniti školski kalendar za 2019./2020. školsku godinu. Naša će škola morati nadoknaditi 14 nastavnih dana koji će biti raspoređeni po rasporedu koji će u prvom redu ovisiti o završetku nastavne godine. Dopisom od 11. prosinca 2019. godine Gradski ured za obrazovanje svim je osnovnim školama poslao naputak da će nastavna godina završiti u petak, 19. lipnja što jako suzuje mogućnosti odabira dana nadoknade. Glavni kriterij u nadoknadi je da nastavna godina mora imati 175 nastavnih dana što je propisano Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Prema svemu navedenome za sada sa sigurnošću možemo utvrditi početak 2. polugodišta - u utorak, 7. siječnja. U prvom će radnom tjednu biti pet radnih dana uključujući i radnu subotu 11. siječnja. O ostatku nadoknade informacije će biti na mrežnoj stranici škole do kraja prvoga polugodišta koje završava 20. prosinca. U slučaju da su roditelji planirali putovanje ili u slučaju kakvog drugog izostanka za vrijeme nadoknade, na izostanak s nadoknade nastave odnosit će se na isti način kao i na bilo koji izostanak, odnosno kako je to propisano u Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera u

Članku 4.:

(3) Neopravdanim izostankom ne smatra se izostanak s nastave za koji je roditelj unaprijed tražio i dobio odobrenje i to:

– u hitnim slučajevima usmeno od učitelja/nastavnika za izostanak s njegova sata

– pisano od razrednika za izostanak do 3 radna dana, ravnatelja za izostanak do 7 radnih dana i učiteljskog/nastavničkog vijeća za izostanak do 15 radnih dana

(4) Tijekom školske godine roditelj može osobno ili pisanim putem opravdati izostanak svog djeteta u trajanju od najviše tri radna dana, koji ne mogu biti uzastopni.


[OPŠIRNIJE]POZIVNICA NA BOŽIĆNI SAJAM I BOŽIĆNI KONCERT
Zoran Čorkalo / datum: 13. 12. 2019. 12:18

 


[OPŠIRNIJE]VEČER MATEMATIKE
Zoran Čorkalo / datum: 13. 12. 2019. 10:29

 

U našoj se školi 12. prosinca održala Večer matematike. U organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz neophodan trud naših učiteljica matematike i razredne nastave u našoj se školi okupio velik broj učenika i roditelja koji su s velikom znatiželjom prionuli rješavanju raznih matematičkih začkoljica. Učenici predmetne nastave svoje su radionice imali u predvorju škole i u školskoj blagovaonici, a sve je započelo jednom izvrsnom izvedbom matematičko-poetske scenske igre učenika petog razreda. Učenici su kroz scensku igru pokazali kako su matematika i poezija dvije manifestacije ljudskoga duha koje se često ispreliću i preklapaju. Scensku je igru osmislila i s učenicima uvježbala prof. matematike Sonja Šulc, a matematičke radionice zajedno su osmislile i provele prof. Šulc i prof. matematike Katarina Maruna. U provedbi matematičkih radionica pomogle su im i učenice drugih razreda Klasične gimnazije koje nisu slučajno došle u našu školu. Naime, naša profesorica Sonja Šulc ujedno je i njihova nastavnica. Učenici razredne nastave matematičke su radionice imali po svojim razredima gdje su s roditeljima i uz podršku učiteljica razredne nastave rješavali matematičke mozgalice. U razrednoj nastavi Večer matematike već je tradicionalno dobro posjećena i s obzirom na viđeno u predmetnoj nastavi možemo reći da je budućnost ovakvih i sličnih matematičkih događanja u dobrim rukama.


[OPŠIRNIJE]U POTRAZI ZA ORAŠAROM
Zoran Čorkalo / datum: 8. 12. 2019. 20:38
 
 
U petak, 6. prosinca učenici 3. a razreda otvorili su izložbu Orašar Escape room u MUO. Naši učenici već godinama posjećuju blagdanski program Muzeja za umjetnost i obrt. Ovogodišnji Advent u Zagrebu obilježavaju likovi iz baleta Orašar P. I. Čajkovskog, a Advent u MUO dodatno približava ovaj planetarno popularan balet djeci kroz bajkovitu izložbu i radionicu u Escape roomu. Djeca su uživala u bajkovitim primjercima koji su izloženi u muzeju iz fundusa HNK, upamtili su sve važne informacije o Orašaru te vrlo brzo pronašli sve ključeve koji vode do rješenja i nagradnih bombona. Voditelji Escape rooma su ih jako pohvalili za pažnju i memoriranje godina koje su bile presudne za pronalazak ključeva. Na nastavi u produženom boravku izradili su ukrase za bor u obliku Orašara. Ovih će dana i ostali razredni odjeli razredne nastave posjetiti izložbu i Orašar Escape room.

[OPŠIRNIJE]ZAHVALA
Zoran Čorkalo / datum: 28. 11. 2019. 14:16

Poštovani roditelji!

Prije svega velika hvala u ime svih djelatnika naše škole! Hvala vam na razumijevanju i podršci koju ste nam do sada dali. Situacija nije nimalo lijepa ni ohrabrujuća i svima nam je teško nositi se s problemima koje ona izaziva. Naša škola od početka štrajka izlazi u susret svim roditeljima koji nisu u mogućnosti osigurati zbrinjavanje djece kod kuće te će to i dalje činiti.

Vjerujemo da je rješenje na pomolu i da je pitanje dana kada ćemo nastaviti sa svojim uobičajenim školskim obavezama. Svima nam je (djeci, roditeljima i učiteljima) ovo stanje neprirodno te vas, u iščekivanju povoljnog rješenja, srdačno pozdravljamo.

DJELATNICI OSNOVNE ŠKOLE IVANA GUNDULIĆA


[OPŠIRNIJE]DA SE NE ZABORAVI
Zoran Čorkalo / datum: 19. 11. 2019. 21:43

  

 

18. prosinca učenici naše škole obilježili su Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – učenici razredne nastave u razredima sa svojim učiteljicama, a učenici predmetne nastave u školskoj blagovaonici sudjelovanjem u prigodnom programu. Prigodni program pripremili su sa svojim učenicima prof. hrvatskoga jezika  M. Boban, prof. povijesti Z. Škarica, knjižničarka I. Osmančević i prof. glazbene kulture Lj. Paraman. Zbor je otpjevao pjesmu Moja domovina, čuli smo Daleku obalu s pjesmom Moja lijepa zemlja Hrvatska i Krstu Hegedušića s pjesmom Vukovar, stoji grad. Učenici 6., 7. i 8. razreda čitali su ulomke iz romana Glasom protiv topova Alenke Mirković, učiteljice i radijske suradnice Siniše Glavaševića. Učenici su vrlo pažljivo i s pijetetom pratili program, a onda su otišli na školsko igralište gdje su zapalili lampaše i postavili ih u obliku slova V. Uskoro su im se pridružili učenici razredne nastave, ne tako veseli i bučni kao inače, znali su da svoje lampaše posvećuju onima koji su dali najviše što čovjek može dati. Okružili su u tišini veliko i treperavo slovo V, poslušali su ravnatelja koji ih je pozvao da minutom šutnje odaju počast žrtvama, a onda su se, nakon molitve koju je predvodila vjeroučteljica Iva Dorić, povukli u svoje razrede.


[OPŠIRNIJE]DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE
Zoran Čorkalo / datum: 17. 11. 2019. 18:32
 
3. Teacher's Testing Panel EU uspješno je održan ove godine od 14. 11. do 15.11. u Brisselu. Učiteljica Henrieta Hejavec Rubčić član je ove radne skupine koja već treću godinu radi na edukativnim materijalima o EU i predstavnik je osnovnih škola Republike Hrvatske. Učiteljica Iris Bel iz gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec bila je predstavnik srednjih škola Republike Hrvatske. U ta dva dana, radna skupina od 54 člana (27 članica EU, bez Velike Britanije) analizirila je,  predlagala, stvarala nove, inovativne, kreativne i zabavne radne materijale o EU. Svi su materijali  prevedeni i na hrvatski jezik. Učiteljica Henrieta je prezentirala  naše aktivnosti u Erasmus+ projektima, eTwinningu i Erasmus grupi koju vodi kao izvannastavnu aktivnost u našoj školi. Učenici koji pohađaju  Erasmus grupu kao INA, rade na digitalnim zadatcima koje ova radna skupina priprema, a nalaze se na stranici EU Learning corner. Uskoro nam stižu novi materijali za učenje kroz igru na hrvatskom jeziku koje mogu koristiti učenici u nastavi kao implementaciju u školskom kurikulu.
 

[OPŠIRNIJE]U POTRAZI ZA UKLJUČIVANJEM
Zoran Čorkalo / datum: 17. 11. 2019. 18:01
Naša učiteljica Sanela Škevin 14. studenoga sudjelovala je na tematskom sastanku korisnika programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti (ESS) pod nazivom U potrazi za uključivanjem u organizaciji Agencije  za mobilnost i programe Europske unije. 
Ovogodišnji tematski sastanak bavio se temom socijalnog uključivanja s ciljem poticanja ideja o tome kako možemo, kroz programe Erasmus+ i ESS, doprinijeti stvaranju inkluzivnijeg društva na svim razinama. Program je zamišljen tako da potakne RADOZNALOST za istraživanje različitih ideja i perspektiva, OSJETLJIVOST na različita životna iskustva i potrebe sudionika i UKLJUČENOST u proces vlastitog učenja i u proces učenja.

[OPŠIRNIJE]TREĆAŠI NA INTERLIBERU
Zoran Čorkalo / datum: 13. 11. 2019. 18:16
Učenici 3. a i 3. b razreda sa su svojim učiteljicama Henrietom i Sanelom 13. studenoga posjetili sajam knjiga Interliber. Po preporuci spisateljice Maje Šimleše, koja je nedavno bila u gostima u našoj školi, dobili su poziv da na izložbenu prostoru spisateljičina izdavača budu vrijedna publika koja voli čitati, maštati i pisati vlastite priče. Izdavač im je predstavio slikovnice Romana Simića „Jura i gospođica Zavissst“  gdje su trećaši upoznali  luckastog Juru te su kroz razgovor s piscem i ilustratorom slikovnica pratili Juru na toj čudnoj rođendanskoj zabavi na kojoj se, eto, susreće s gospođicom Zavissst. Jako im se svidjela i priča o Babi Jagi i divu zaboravu. Naši su trećaši već pravi znalci koji često posjećuju kulturna događanja u gradu ili školi pa su nakon promocije slikovnica zamolili autore za posvete i autograme. Izdavač ih je sve ugodno iznenadio vrijednom kolekcijom knjiga za razred i za svakog ponaosob. Njihova razredna knjižnica je danas bogatija za tri nove vrijedne knjige. Bilo je to još jedno novo, vrijedno i prekrasno iskustvo za naše male čitatelje.

[OPŠIRNIJE]SVETOM MARTINU U POHODE
Zoran Čorkalo / datum: 11. 11. 2019. 22:16

 

 

Učenici dvojezičnog razrednog odjela i ove su godine u Mađarskom institutu povodom blagdana Svetog Martina priredili prigodni scenski prikaz. Nakon priredbe djeca su s lampašima u rukama prošetala do Katedrale prikazujući i njegujući narodne običaje Mađarske.


[OPŠIRNIJE]IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI U NAŠOJ ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 10. 11. 2019. 19:14

 

  

   

  

Učenici razredne nastave uključeni su u brojne izvannastavne aktivnosti. Mogli su birati između Malih botaničara, Origamija, Dramske grupe, Malog zbora, Kreativne grupe, Erasmus grupe, Malih istraživača, Sportske i Likovne grupe te Njemačke igraonice. Svatko je našao nešto što ga zanima. Danas smo zavirili u učionice i otkrili pravu čaroliju. Bilo je divno vidjeti što sve rade naši vrijedni učenici, učiteljice i učitelji.


[OPŠIRNIJE]NAŠA JE ŠKOLA ZASLUŽILA EUROPSKU OZNAKU KVALITETE
Zoran Čorkalo / datum: 3. 11. 2019. 21:04

Naša je škola dobila veliko priznanje za eTwinning projekt Art@Heart. Ponosni smo na sve članove projektnoga tima, sve učenike, učitelje i djelatnike škole koji su svojim radom podržali projekt. Posebne čestitke koordinatorici projekta učiteljici Henrieti Herjavec Rubčić.

Donosimo tekst priznanja: 

Dear Henrieta Herjavec Rubčić,
Congratulations! Your school has been awarded the European Quality Label for the excellence of  the work in the eTwinning project "Art @ Heart". This means that your work, the work of your students and your school have been recognised at the highest European level.
As a result you will receive a certificate which you can attach to your website(s) and  display in a prominent position in your school. Also, your project will be displayed in a special area on the European Portal at www.etwinning.net.
Once again congratulations on this unique achievement and I hope that we may meet at one of the eTwinning events during the year.
With my best regards,
eTwinning Team

 


[OPŠIRNIJE]ZEBRE SU U GRADU
Zoran Čorkalo / datum: 31. 10. 2019. 20:17

28. listopada u našoj su školi učenici 3.i 4. razreda sudjelovali u interaktivnoj plesnoj predstavi u sklopu projekta Zebre su u gradu. To je plesni projekt u produkciji Plesnog centra Tala koji kroz svoju izvedbu tematizira brojne oprečnosti. Igra je to poznatog u nepoznatom, nepoznatog u poznatom, igra je to neuobičajenih spajanja i razdvajanja.
Koncept i koreografiju znalački je složila Tamara Curić, a izveli su je:
Andreja Hršak, Bojana Colarić, Ana Koruga, Mihaela Zdunić, Doroteja Sokolić, Nikola Curić, Damjan Vereš, Chareleene Tihave, Tamara Curić, Dora Šesto, Marta Barač, Ivona Grubišić, Christijan Nujster, Grgur Navojec i Gita Curić.
 


[OPŠIRNIJE]NAŠI MALI METEOROLOZI
Zoran Čorkalo / datum: 27. 10. 2019. 13:59

 

Naši znatiželjni trećaši (3. a i 3. b razred) posjetili su 23. listopada  DHMZ (Državni hidrometeorološki zavod). Izvrsne voditeljice pokazale su im mnoštvo različitih instrumenata za prikupljanje podataka, objasnile im zašto se podatci uopće prikupljaju i kako se koriste. Puno učenika danas je odlučilo da želi studirati meteorologiju. Izlazak iz škole učiteljice Henrieta i Sanela iskoristile su kako bi sa svojim učenicima ponovile sadržaje Prirode i društva vezane uz snalaženje u prostoru i izradu plana i zemljovida. Na kraju možemo jedino zaključiti da je najljepše učiti na otvorenom i integrirati različite sadržaje.


[OPŠIRNIJE]PREMIJERA PREDSTAVE "POLYGON"
Zoran Čorkalo / datum: 26. 10. 2019. 19:38

 

24. listopada s počekom u 18.00 sati u našoj sportskoj dvorani premijerno je izvedena plesna predstava Polygon. U predstavi su sudjelovala djeca i roditelji. Na samom početku predstave likovi Žuta, Plava i Zeleni podijelili su djecu i roditelje u skupine. Predstava je među sudionicima i gledateljima izmamila spontane scenske i plesne pokrete. Autorice predstave Larica Navojec i Keren Levi i svi ostali izvođači uspjeli su u svom naumu da svima pokažu kako je ples u svima nama samo mu treba dopustiiti da se pojavi na način koji je poseban kao što smo svi posebni i drugačiji.

Pogledajte objavu o predstavi na tportalu.hr.


[OPŠIRNIJE]TRAGOM GLJIVA
Zoran Čorkalo / datum: 22. 10. 2019. 18:34
 
 
U subotu, 19. listopada ostvarili smo planirani edukativni gljivarski izlet u Rakov Potok. Osim članova Gljivarskog društva "Kamilo Blagaić", bili su tu novi zaljubljenici u prirodu i gljive, ali i učenici OŠ Ivana Gundulića zajedno sa svojim roditeljima. Osobito je važno da su oni našli svoje prve vrganje. Teško je reći koliko je bilo vrsta gljiva, no rekao bih sigurno osamdesetak vrsta, ali prednjačile su smrtonosne zelene pupavke (Amanita phalloides) i panterova muhara (Amanita pantherina). Nismo ih sve mogli dotaknuti u determinaciji, nego samo najotrovnije i najbolje. U šumi smo se zadržali oko 3 sata, a nakon determinacije prionuli smo na pečenog odojka, tko je, naravno, do njega uspio stići. Ukupno nas je bilo četrdesetak, a vjerujem da će tako biti i na sljedećem stručnom izletu. Zahvaljujem svima koji su se odazvali u nadi da su nešto naučili i da su se dobro proveli.

[OPŠIRNIJE]POZIVAMO VAS NA KLIKER FESTIVAL
Zoran Čorkalo / datum: 17. 10. 2019. 20:00

U listopadu 2019. godine PC Tala organizira Koreografsku konvenciju u suradnji s Vrum kolektivom i Kliker platformom uz podršku Ministartsva kulture RH. Kroz teorijski i praktični rad u četiri dana propitkivat će se vizija razvoja suvremenog plesa za mladu publiku. U sklopu bogatog programa 24. listopada premijerno će biti izvedena predstava „Polygon“ u sportskoj dvorani naše škole s početkom u 18.00 sati. Autorice predstave su Larisa Navojec (plesna Umjetnica i koreografkinja) i Keren Levi (izraelska plesna umjetnica), a radi se o interaktivnoj site-specific predstavi popraćenoj radionicom za djecu. Pozivamo naše učenike da se pridruže u stvaranju ove uzbudljive plesne avanture. Program namijenjen učenicima naše škole je besplatan. Više o Konvenciji i Festivalu možete saznate preko poveznice:

KLIKER LIFE LONG BURNING KONVENCIJA – FESTIVAL


[OPŠIRNIJE]DAN STARIJIH OSOBA
Zoran Čorkalo / datum: 14. 10. 2019. 21:02

 

 

Ljubav između unuka i baka i djedova neprocjenjiva je i važna, predstavlja veliko bogatstvo za djetetov emocionalni razvoj i zato su učenici 3. b i njihova učiteljica Sanela Škevin odlučili 11. listopada obilježiti Dan starijih osoba. Bake i djedovi proveli su jutro u školskim klupama zajedno sa svojim unucima i unukama. Prisjetili su se svojih školskih dana, smišljali su zajednički zagonetke i natjecali se u njihovom rješavanju. Na kraju su zajedno oslikavali platnene vrećice koje su bake i djedovi dobili na dar kao uspomenu na današnji dan.


[OPŠIRNIJE]DUGOVRATKA SULI U NAŠOJ ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 14. 10. 2019. 20:36
 
 
Slikovnica o dugovratki Suli, autorice Maje Šimleše postala je omiljena učenicima 3. a razreda. Sa Suli su se upoznali još u 1. razredu. I dan danas je vole pročitati, razgovorati o Sulinim avanturama i prijateljstvu. Učenici 3. a razreda preporučili su i posudili tu priču svojim prijateljima iz 2. b razreda. 11. listopada 3. a i 2. b razred imali su priliku čuti i vidjeti kako je nastala priča o Suli, kako su surađivali autorica i ilustrator i kako nastaju slikovnice. Naime, učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić pozvala je u goste autoricu slikovnice Maju Šimlešu. Autorica im je za uspomenu podijelila prekrasne poučne poruke u stihovima, a djeca su njoj pripremila posebno pismo s idejom za novu slikovnicu. Najviše ih je oduševila velika kaširana lutka Suli koju su izradila djeca Rehabilitacijskog centra Zagreb uz pomoć učiteljice likovne kulture.
Druženje i čitanje uz Suli bio je poseban događaj. Neki su čak zasukali svoje rukave i krenuli pisati svoju priču o Suli po uzoru na priče naše autorice. Razredi su dobili i male maskote Suli s posebnim zadatkom. Suli će od danas krenuti na novo razredno putovanje od kuće do kuće.
Svaki vikend Suli će boraviti i biti u gostima kod drugog učenika. Bit će to sjajna avantara za našu Suli i njezine đake. Vjerujemo da će se svi dobro zabaviti i puno toga putem doživjeti.

[OPŠIRNIJE]BAJKAONICA
Zoran Čorkalo / datum: 14. 10. 2019. 20:16
 
 
14. listopada učenici 3. a razreda bili se na promociji Bajkaonice, projekta pod nazivom Neka odrastanje bude dječja igra. Promocija se održala u Dječjoj knjižnici Medveščak, a organizator je  tvrtka Beiersdorf Nivea i Savez društava Naša djeca Hrvatske. Bajke su čitali ambasadori Bajkaonice Doris Pinčić, Luka Bulić i  pripovjedačica Ksenija Rožman, dramska pedagoginja iz Centra mladih Ribnjak. 3. a razred pohvaljen je od strane dramske pedagoginje i ambasadora Bajkaonice zbog lijepog izražavanja, pripovijedanja i poznavanja mnoštva priča, bajki i likova iz dječje književnosti. Na današnjoj smoBajkaonici zaključili da je čitanje i pripovijedanje jako važno i da od čitanja i ljubavi djeca svakoga dana sve više i više rastu. 

[OPŠIRNIJE]DAN NEOVISNOSTI
Zoran Čorkalo / datum: 8. 10. 2019. 11:01

Čuvamo i stvaramo vrijednosti po kojima smo to što jesmo! 

 


[OPŠIRNIJE]NAŠI UČITELJI MEĐU NAJBOLJIMA
Zoran Čorkalo / datum: 6. 10. 2019. 09:22

 

 

Ove godine Svjetski dan učitelja za našu je školu posebno važan. Nije novost da imamo kvalitetne učitelje, no ove je godine ta kvaliteta prepoznata i priznata na najvišoj razini. Iznimno smo ponosni i čast nam je objaviti da je naša učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić odabrana među 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2018./2019. Priznanje je to u prvom redu učiteljici Henrieti, ali i cijeloj školi. Na svečanom proglašenju koje se održalo 5. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici naša učiteljica Henrieta primila je zahvalu i nagradu od Ministarstva znanosti i obrazovanja, ministrice Blaženke Divjak i pomoćnice Lidije Kralj.

Velike čestitke našoj učiteljici Henrieti i puno uspjeha u daljnjem radu!


[OPŠIRNIJE]DAN UČITELJA
Zoran Čorkalo / datum: 5. 10. 2019. 16:46

Danas je naš dan. Ponosni smo što radimo uzbudljiv, zahtjevan, odgovoran i važan posao.

Svim učiteljima i drugim djelatnicima naše škole čestitam Dan učitelja!

 


[OPŠIRNIJE]TREĆI SASTANAK ERASMUSOVA DEAL TIMA U MAKEDONIJI
Zoran Čorkalo / datum: 5. 10. 2019. 15:50
 
 
Učiteljica hrvatskoga jezika Sanja Miljatović i učiteljica razredne nastave Hajnalka Draganić sudjelovale su 2. i 3. listopada u Skoplju na trećem transnacionalnom sastanku Erasmus+ projekta DEAL koji se bavi razvojem pismenosti i učenja jezika za učenike mlađe dobi u nepovoljnom jezičnom položaju.
Cilj projekta je izrada baze aktivnosti i priručnika koji će biti od pomoći svim osobama koje se susreću s djecom u nepovoljnom jezičnom položaju. Nositelj je projekta Učiteljski fakultet u Zagrebu, a partneri su Sveučilište sv. Ćirila i Metoda iz Skoplja, Sveučilište u Mariboru te Osnovna škola Ivana Gundulića iz Zagreba. Projekt traje dvije godine: od 1. listopada 2018. do 30. rujna 2020.

[OPŠIRNIJE]NA TRAGU NOVIH ERASMUSOVIH PROJEKATA
Zoran Čorkalo / datum: 1. 10. 2019. 17:15

 

Naša učiteljica Sanela Škevin upravo je na TCA kontaktnom seminaru u Finskoj u gradu Turkuu. Tema seminara je Exploring the wonders of science and nature na kojem sudjeluje ukupno 60 učitelja i odgajatelja iz različitih dijelova Europe. Cilj seminara je potaknuti edukatore na što više istraživanja prirode s djecom mlađe dobi i što više učenja na otvorenom (u izvornoj stvarnosti).  To je također prilika za učenje o Erasmus+ projektima i za stvaranje novih kvalitetnih kontakata s učiteljima različitih zemalja za neke buduće projekte. Učitelji su upoznati s finskim obrazovnim sustavom, bili su u nekim finskim školama i vrtićima te su iz prve ruke imali priliku vidjeti njihov način rada.


[OPŠIRNIJE]TREĆAŠI NA HRT-u
Zoran Čorkalo / datum: 30. 9. 2019. 16:20

 

Učenici 3. b razreda bili su 24. rujna sa svojom učiteljicom Sanelom Škevin u obilasku Hrvatske radiotelevizije. Naučili su puno o povijesti televizije i televizijskog programa. Zavirili su u različita studija i vidjeli gdje i kako se snimaju emisije. Bili su i u radijskom studiju. Dobrodošlicu im je zaželio legendarni Mladen Kušec. Opće oduševljenje izazvao je odlazak u prostoriju s kostimima i isprobavanje kostima popularnih junaka iz dječjih emisija.


[OPŠIRNIJE]EU KUTAK ZA UČENJE
Zoran Čorkalo / datum: 30. 9. 2019. 14:53

Naša učiteljica i koordinatorica Erasmusovih projekata Henerieta Herjavec Rubčić sudjelovala je u web-reportaži koju je RTL napravila u suradnji s Europskom komisijom. Iz Komisije su predložili našu školu jer smo poznati po sudjelovanju u EU projektima. Tema web-priloga je internetska stranica/platforma EU kutak za učenje. Stranica bi pomogla učenicima pronaći igre, natjecanja i interaktivne knjige iz kojih bi mogli na zabavan način doznati više o EU-u. S druge strane, nastavnici bi mogli pronaći škole s kojima će se umrežiti, nastavnike s kojima će razmijeniti iskustva, seminare i druge informacije koje nude europske mreže. Klikom na sliku ispod možete pogledati prilog.

 


[OPŠIRNIJE]EUROPSKI TJEDAN SPORTA
Zoran Čorkalo / datum: 27. 9. 2019. 20:11

 

 

U Zagrebu je u organizaciji Središnjeg državnog ureda za sport u sklopu Europskog tjedna sporta održan Školski dan posvećen prevenciji nasilja sportom u školama. I naši su učenici sudjelovali u toj važnoj manifestaciji. Učenici 3. a i 1. b razreda izveli su s Lukom Bulićem pjesmu "Uđi u igru" te su uz pjesmu izveli autorsku plesnu koreografiju. U nastavku programa Imali su priliku družiti se sa sportašima i probati odigrati neke od predstavljenih sportova. Školski dan održan je u duhu fair-playa povezavši poruku o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću, ali i važnosti korektnog i pristojnog ponašanja i navijanja.


[OPŠIRNIJE]GARDEROBNI ORMARIĆI
Zoran Čorkalo / datum: 25. 9. 2019. 19:51

Dragi učenici!

U četvrtak, 26. rujna bit će podjela ključeva garderobnih ormarića. Učenicima su na raspolaganju 272 ormarića, a s obziroma da ormarić želi imati 290 učenika, 18 ormarića nedostaje. Molim učenike predmetne nastave (od 5. do 8. razreda), točnije njih 18, da pronađu svog para, prijatelja ili prijateljicu, s kojim bi htjeli dijeliti ormarić. Još jednom podsjećam učenike i njihove roditelje da godišnji najam ormarića iznosi 30 kn, a oni učenici koji budu dijelili ormarić bit će oslobođeni plaćanja najma uz obvezu da naprave duplikat ključa. 


[OPŠIRNIJE]JESEN U NAŠEM GRADU
Zoran Čorkalo / datum: 25. 9. 2019. 08:13

 

Jesen se jutros tiho ušuljala u naš grad. Došla je s prvim otpalim listom i prvom kapljicom kiše. U Botaničkom vrtu raširenih su je ruku dočekali učenici 3. a i 3. b razreda sa svojim učiteljicama Henrietom i Sanelom. Ponovili su ono što su u 2. razredu učili o jeseni. Učenici 3. a svojim su prijateljima izveli jesenski igrokaz, a učenici 3. b otpjevali su veselu šumsku pjesmu. Zajedno su posjetili "vrtek" u Botaničkom i uživali u mnoštvu jesenskih plodova. Na kraju su uvježbavali i ponavljali sve o orijentaciji u prostoru.


[OPŠIRNIJE]CIPELCUGOM KROZ PROŠLOST ZAGREBA
Zoran Čorkalo / datum: 20. 9. 2019. 19:56
 
U sklopu Europskog tjedna mobilnosti 3. a je cipelcugom otišao u Muzej grada Zagreba i priključio se inicijativi "Walk with us". Učenici su se upoznali s predmetima u stalnoj postavi muzeja vezanih uz kretanje po gradu. Vidjeli su bicikl zvan kostolomec, primjer prvog bicikla u gradu, prvi zagrebacki tramvaj, balon Turulom, prvi automobil u Zagrebu i njegovog prvog vozača Ferdinanda Budickog. Oponašali su uz pokrete tijela stara prijevozna sredstva. Cilj radionice je bio animirati i osvijestiti navike o zdravom načinu kretanja po gradu Zagrebu u bližoj i daljoj budućnosti, stoga su nakon toga izradili likovne radove na temu omiljeno prijevozno sredstvo Zagrebom u budućnosti. Njihovi radovi trenutno su izloženi u Muzeju grada Zagreba.

[OPŠIRNIJE]EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI
Zoran Čorkalo / datum: 20. 9. 2019. 19:37
 
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Tim su povodom učenici 3. b bili u Hrvatskom školskom muzeju na fenomenalnoj radionici pod nazivom Gibajmo se u ritmu stare škole. Učenici 3. a išli su na zanimljivu radionicu u Muzej grada Zagreba, a naši prvaši u HNK na program pod nazivom Poštujte naše znakove.
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI fokusira se na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću. Ove je godine glavni poziv na djelovanje glasi: "Krećite se s nama!" Njime se u žarište stavlja ovogodišnja tema "Sigurno hodanje i biciklizam" i jasno naglašava vrlo često podcijenjen način kretanja: hodanje.
Kampanja potiče na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim prilagodljivosti, hodanje i biciklizam imaju i mnogih drugih prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, pouzdanosti, a imaju pozitivan učinak na naše zdravlje i okoliš.

[OPŠIRNIJE]NAŠI GLJIVARI U AKCIJI
Zoran Čorkalo / datum: 20. 9. 2019. 19:25

 

U subotu, 14. rujna 2019. skupina učenika i njihovih roditelja priključila se Gljivarskom društvu Kamilo Blagaić na stručnom gljivarskom izletu. Nakon okupljanja na Črnomercu, krenuli smo u 9 sati, a na odredište stigli, što drumom, što šumom, oko 11 sati. Umor i glad učinili su da je piknik pretekao determinaciju gljiva koju je održao voditelj izleta učitelj Dubravko Furlan. Nakon determinacije gljiva i odmora, krenuli smo dužim putem, više puta prelazeći potok, prema Kraljevom Vrhu, a zatim nazad prema Gornjoj Bistri pa u Zagreb, kamo smo stigli oko 16 sati. Nismo se osobito nabrali vrganja, ali bilo je jestivih vrsta, kao i onih otrovnih koje, u pravilu, treba upoznati prije jestivih. Obavijestit ćemo vas o sličnim vrstama, a želi li netko brati "hajdinjake" (Boletus aereus) neka pohiti južno od Velike Gorice.


[OPŠIRNIJE]ŠTO VOLIMO JESTI
Zoran Čorkalo / datum: 19. 9. 2019. 19:35

U našoj je školi bila novinarsko-snimateljska ekipa s HRT-a. Snimali su prilog o tome što je zdrava prehrana i što naši učenici vole jesti, a koji je prikazan u mozaičnoj emisiji Kod nas doma. Prilog možte pogledati preko poveznice Što volimo jesti.

 


[OPŠIRNIJE]IDEJE POKREĆU SRCE, SRCE POKREĆE SVE OSTALO
Zoran Čorkalo / datum: 18. 9. 2019. 17:34
 
12. rujna učenici 3. a i 4. b razreda sa svojim su učiteljicama Henrietom, Silvijom, Vlatkom i Petrom proveli dan u Koprivnici na terenskoj nastavi u Podravci. Sastavni je to dio novog kurikula iz Prirode i društva, nastavne cjeline Gospodarstvo i dio je međupredmetnih tema Poduzetništvo te Osobni i socijalni razvoj. Lino je našim učenicima pričao priču o Podravci ... Sve je počelo 1934. s marmeladom od šljiva, a 1954. hrana je postala bolja zahvaljujući hrvatskoj znanstvenici Zlati Bartl koja je tvorac Vegete, začina koji se danas izvozi u 60 zemalja svijeta. Djeci je bila najzanimljivija priča o Čokolinu, o proizvodu koji je nastao 1970. godine. Saznali smo da postoji nova znanstvena teorija - čokolinologija koja objašnjava kako se priprema najbolji Čokolino. Najuspješniji Podravkin proizvod je Lino lada gold koja je ove godine nadmašila prodaju Nuttele. Na kraju Podravkine avanture naši su se učenici razveselili slatko-slanim poklonima u kojima su bili popularni Podravkini proizvodi.
Bio je to lijep početak nove školske godine! 

[OPŠIRNIJE]GUNDULIĆI U NOVOM PROJEKTU
Zoran Čorkalo / datum: 6. 9. 2019. 19:37

Očekuje nas još jedna zanimljiva projektna godina, kako za učitelje tako i za učenike Osnovne škole Ivana Gundulića. Odobren je novi Erasmusov KA2 projekt u kojem sudjelujemo kao partneri. Glavni koordinator Erasmus+ KA2 projeka pod nazivom On the traces of ancient Europ je Austrija, naši već poznati partneri i prijatelji iz škole Strass. Kordinatorica projekta u našoj školi je naša učiteljica Natalia Rogoznica Nađ. Veselimo se zajedničkoj suradnji s novim partnerima iz Grčke, Italije, Austrije i Češke. Sudionici projekta bavit će se povijesnim utjecajem Grka i Rimljana na države članice projekta. Tijekom projekta istraživat će se povijest, ali i današnji utjecaj na naš jezik, kulturu, znanost itd. U projektnim mobilnostima, osim učitelja, sudjelovat će i učenici. Rezultati istraživanja će se prikazivati i obrađivati digitalnim alatima. Projekt započinje u rujnu 2019. godine, a trajat će 2 godine kao i svi naši dosadašnji projekti. Veselimo se novim izazovima i iskustvima te svakako novim znanjima i kompetencijama!
Projektne novosti pratite i na Facebook stranici našeg projekta: 
https://www.facebook.com/On-the-Traces-of-the-Ancient-Europe-104399204275539/


[OPŠIRNIJE]RASPORED SATI ZA PRVI DAN NASTAVE
Zoran Čorkalo / datum: 6. 9. 2019. 19:08

Pod poveznicom RASPORED ZA PRVI DAN NASTAVE nalazi se raspored za učenike predmetne nastave (od 5. do 8. razreda). Raspored za ostale dane u prvom tjednu nastave učenici će dobiti u ponedjeljak. Prvi dan nastave svi će učenici dobiti udžbenike, stoga bi u školu trebali ponijeti školske torbe (ili nešto dovoljno čvrsto za nošenje udžbenika).


[OPŠIRNIJE]POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE - VAŽNE INFORMACIJE!
Zoran Čorkalo / datum: 30. 8. 2019. 13:12

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Nadam se da ste se odmorili i prikupili dovoljno energije za nove izazove. Svim roditeljima, učenicima i djelatnicima Škole želim dobar početak nove školske godine. Vrijeme je priprema i planiranja, a neke informacije o prvom danu nastave možete pogledati pod poveznicama PRVI DAN NASTAVE i PREHRANA I PRODUŽENI BORAVAK.

 


[OPŠIRNIJE]POZIV NA RODITELJSKI SASTANAK 8. A RAZREDA
Zoran Čorkalo / datum: 29. 8. 2019. 18:12

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Pozivamo vas na sastanak koji će se održati povodom predstojećeg odlaska na višednevneu terensku nastavu za osmaše. Sastanak će se održati u utorak, 3. rujna, i to u 16.30 za učenike 8. a razreda, a u 17.00 sati za njihove roditelje. Sastanku će nazočiti uz razrednicu 8. a razreda prof. Zrinku Škaricu, predstavnica agencije, školska psihologinja prof. Irena Rasonja i ravnatelj Škole prof. Zoran Čorkalo. 


[OPŠIRNIJE]NOVI ERASMUSOVI IZAZOVI
Zoran Čorkalo / datum: 18. 7. 2019. 11:45

 

Naša je škola poznata po tome što je vrlo aktivna u nizu različitih projekata. Posebno smo sretni što smo imali priliku sudjelovati u nekoliko Erasmus+ projekata tijekom kojih su naši učitelji stekli nove kompetencije. Učenici su sudjelovali u nizu zanimljivih i korisnih projektnih aktivnosti, ali i u mobilnostima u okviru projekata. Krajem rujna naša učiteljica Sanela Škevin sudjelovat će na Erasmus+ kontaktnom seminaru Early Childhood Education and Care: Exploring the wonders od science and nature u Finskoj. Sigurni smo da će se vratiti s novim znanjima i iskustvom.


[OPŠIRNIJE]VAŽNA OBAVIJEST ZA BUDUĆE SREDNJOŠKOLCE - ISPIS I POTPISIVANJE PRIJAVNICA
Zoran Čorkalo / datum: 9. 7. 2019. 08:48

Istječe rok za prijavu obrazovnih programa u ljetnom upisnom roku

U srijedu, 10. srpnja 2019. u 12.00 sati zaključat će se liste prioriteta kandidata te će od toga trenutka razrednicima osnovnih škola biti omogućen ispis prijavnica za učenike njihovih razreda. 

Prijavnice moraju potpisati kandidat i njegov roditelj/skrbnik, a razrednik će to označiti u sustavu.

U opravdanom slučaju, ako kandidat nije u mogućnosti potpisati prijavnicu, dovoljan je potpis roditelja/skrbnika. Ako ni roditelj/skrbnik nije u mogućnosti dostaviti potpisanu prijavnicu, potpisanu prijavnicu može dostaviti opunomoćena osoba (roditelj/skrbnik daje punomoć kod javnog bilježnika).

Prijavnice će se potpisivati u školi 11. srpnja u vremenu od 8.00 do 10.00 sati.


[OPŠIRNIJE]UPIS U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE - VAŽNA OBAVIJEST
Zoran Čorkalo / datum: 4. 7. 2019. 21:55

ISPIS I POTPISIVANJE PRIJAVNICA

Za kandidate završnoga razreda osnovnih škola prijavnicu iz sustava ispisuje njihov razrednik. Prijavnica je obrazac koji sadrži konačnu listu prijavljenih obrazovnih programa, poredanih po prioritetima. Kandidat i roditelj/skrbnik zatim potpisuju prijavnicu čime potvrđuju listu prioriteta. Takva prijavnica čuva se u školi.

Prijavnice će se potpisivati u školi 11. srpnja u vremenu od 8.00 do 10.00 sati.


[OPŠIRNIJE]UČITELJI BUDUĆNOSTI
Zoran Čorkalo / datum: 4. 7. 2019. 21:19
  
U sklopu priprema za predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2. srpnja spočetkom u 10.00 sati održao se u Ministarstvu znanosti i obrazovanja drugi Okrugli stol pod nazivom Učitelji budućnosti na kojem je prisustvovala naša učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić. 
Bila je to interaktivna rasprava zainteresiranih dionika u odgojno-obrazovnoj strukturi što je jedna od prioritetnih tema Programa predsjedanja RH Vijećem Europske unije u području obrazovanja tijekom prvog semestra 2020.godine.
Moderatorica je bila prof. dr. sc. Branka Ramljak,državna tajnica, a panelisti su bili dr. sc. Suzana Tomaš s Filozofskog fakulteta u Splitu, doc. dr. sc. Višnha Rajić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Aleksandra Huić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Slavomir Stankov, umirovljeni prof.PMF-a u Splitu i doc. dr. sc. Josipa Mihić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

[OPŠIRNIJE]NOVA ŠKOLSKA GODINA
Zoran Čorkalo / datum: 2. 7. 2019. 17:40

Dragi učenici, poštovani roditelji!!

Hvala roditeljima na suradnji, a našim učenicima želim da se odmore od školskih obaveza, ali i da se pripreme za nove izazove. Naši su budući prvašići i njihovi roditelji već imali prvi roditeljski sastanak na kojemu su od svojih budućih učiteljica i stručnih suradnika čuli važne informacije o početku školske godine. Ovdje možete preuzeti prezentacije s roditeljskoga sastanka kao i kalendar školske godine 2019./2020.

  


[OPŠIRNIJE]PODJELA SVJEDODŽBI
Zoran Čorkalo / datum: 25. 6. 2019. 08:57

Nakon završene nastavne godine slijedi podjela svjedodžbi. Svjedodžbe će razrednici dijeliti prema sljedećem rasporedu:

- u utorak, 2. 7. s početkom u 10.00 sati: 1. A, 1. B, 2. A, 2. B, 3. A, 3. B, 4. A i 4. B, 1., 2. i 3. M

 

- u četvrtak, 27. 6. s početkom u 10.00 sati: 6. A

- u četvrtak, 27. 6. s početkom u 18.00 sati: 8. A i 8. B

- u petak, 28. 6. s početkom u 9.00 sati: 5. A i 7. A.


[OPŠIRNIJE]SVEČANA PODJELA SVJEDODŽBI ZA OSMAŠE
Jasna Atanasov / datum: 25. 6. 2019. 06:49

U četvrtak, 27. 6. 2019. s početkom u 18.00 sati bit će svečana podjela svjedodžbi za učenike osmih razreda. Pozivamo roditelje učenika, njihove profesore i učiteljice da zajedno ispratimo još jednu generaciju. 


[OPŠIRNIJE]RASPORED DOPUNSKOGA RADA
Zoran Čorkalo / datum: 19. 6. 2019. 15:34

Učenici koji su na kraju nastavne godine ocijenjeni negativnom ocjenom iz najviše dvaju nastavnih predmeta upućuju se na dopunski rad. Dopunski će se rad ostvariti u periodu između 26. 6. i 4. 7. po rasporedu koji se nalazi pod poveznicom RASPORED DOPUNSKOGA RADA.


[OPŠIRNIJE]14. LIPNJA - POSLJEDNJI DAN NASTAVE
Zoran Čorkalo / datum: 11. 6. 2019. 14:00

U petak, 14. lipnja posljednji je nastavni dan. Toga dana svi učenici dužni su vratiti udžbenike koje su zadužili na početku školske godine.

Također, svi su učenici dužni vratiti i ključeve garderobnih ormarića koje prethodno moraju isprazniti.

Posljednji dan nastave učenici od 1. do 4. razreda imaju jutarnju nastavu po redovnom rasporedu, a popodnevni dio nastave (produženi boravak) do 15.30.

Učenici od 5. do 8. razreda u petak imaju 5 sati po posebnom rasporedu.

RASPORED SATI ZA PETAK, 14. 6.

Svim učenicima želimo uspješan završetak nastavne godine i vesele praznike, a osmašima i upis u željenu srednju školu!


[OPŠIRNIJE]TERMINI UPISA U 1. RAZRED
Zoran Čorkalo / datum: 11. 6. 2019. 08:17

Poštovani roditelji budućih prvašića!

Upisi u prvi razred za 2019./2020. školsku godinu počinju 13. lipnja, a završavaju zaključno s 15. lipnjem.

13. i 14. lipnja (u četvrtak i petak) upisi će biti u vremenu od 8.00 do 18.00, a 15. lipnja (u subotu) od 9.00 do 12.00 sati u uredu psihologinje.

Roditelji koji nisu s našega upisnoga područja na upis trebaju donijeti Obrazac 5 iz škole u kojoj su bili na testiranju.

Roditelji koji su predali zamolbu za upis djeteta u 1. razred naše škole (roditelji djece koja nisu s našeg upisnog područja), informaciju o upisu mogu dobiti pozivom na telefonski broj škole - 4854 186.


[OPŠIRNIJE]DAN ŠKOLE
Zoran Čorkalo / datum: 2. 6. 2019. 19:44

 

 

 

 

Protekle smo dvije godine uspješno gostovali u Lisinskom, a ove smo godine Dan škole proslavili u školi, točnije u školskom dvorištu. Ove smo godine odlučili ostati doma i bilo je kao što bismo htjeli da bude u svakom domu - opušteno i veselo. Uz bogat program koji se odvijao na školskom igralištu, dvorište škole ispunili su šareni stolovi na kojima smo predstavili jedan dio iz bogate palete naših godišnjih aktivnosti. Predstavili su nam se tako Mali zbor, Erasmus grupa, Eko-etno grupa, Kreativna reciklaža, Origami, Likovna grupa (razredne i predmetne nastave), Dramska grupa, Antička dramska grupa, Mala škola njemačkoga jezika, Matematičke priče, Ekološko-gljivarska grupa, projekti učenika predmetne nastave: Izvanzemaljski život i Hrvatska kulturna baština - glagoljica, Stiholjupci i Novinarska grupa. Uz brojne roditelje Otvoreni dan škole posjetili su i roditelji budućih naših prvašića, naši dragi kolege bivši djelatnici kao i brojni gosti i uzvanici. Taj su dan naši gosti bili i učenici četiriju četvrtih razreda i njihovi učitelji naše pobratimske škole iz Radovljice iz Osnovne škole Antona Tomaža Linharta. Njih su posebno dočekali članovi Erasmus grupe i koordinatorica učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić, a u sklopu aktualnog projekta Art@Heart. Ovogodišnji Dan škole ispunio je naša očekivanja. Bila je to priredba s najvećim brojem sudionika i na dosad najvećoj pozornici! Želimo našoj školi još puno, puno dobrih godina!


[OPŠIRNIJE]UPIS U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Zoran Čorkalo / datum: 30. 5. 2019. 10:25

Poštovani roditelji budućih prvašića!

Roditelji djece koja pripadaju upisnom području Osnovne škole Ivana Gundulića i koja su obavila testiranje za upis u prvi razred osnovne škole u našoj školi, a odlučili su dijete upisati u neku drugu školu, mogu doći po potvrdu, odnosno po Mišljenje o utvrđrnom psihofizičkom stanju djeteta za upis u I. razred osnovne škole (Obrazac 5) od 3. lipnja između 8.00 i 14.00 sati kod školske psihologinje Irene Rasonje.

Roditelji djece koja ne pripadaju upisnom području Osnovne škole Ivana Gundulića i koja su bila na testiranju u svojim matičnim školama, pri upisu u našu školu moraju od matične škole pribaviti Mišljenje o utvrđenom psihofizičkom stanju djeteta za upis u I. razred osnovne škole (Obrazac 5) koje će donijeti na upis 13., 14. ili 15. lipnja. 2019. godine.


[OPŠIRNIJE]DAN SPORTA U NAŠOJ ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 25. 5. 2019. 12:10

 

 

Puno SMO puta čuli da je u zdravom tijelu zdrav duh. Naše učenike svakodnevno kroz različite sadržaje i aktivnosti potičemo na razvoj zdravog stila života. 24. svibnja obilježili smo Dan sporta turnirima u graničaru, nogometu, košarci i odbojci. Učenici su se međusobno natjecali, družili se i uživali. Glavni organizator ovog događanja naš je profesor Tjelesne i zdravstvene kulture Robin Rašperger. Učenici razredne nastave međusobno su "odmjerili snage", a učenici predmetne nastave družili su se i natjecali s učenicima OŠ Gračani koje je pratila njihova profesorica Viktorija Padovan.


[OPŠIRNIJE]SVEČANA ZAVRŠNICA ART@HEART PROJEKTA
Zoran Čorkalo / datum: 25. 5. 2019. 11:41

 

 

22. svibnja 2019. u Volksschule Strass u Austriji svečano je završio dvogodišnji Erasmus+ Art@Heart projekt.
U projektu su sudjelovali učenici i učitelji iz pet škola: Austrije, Slovenije, Francuske, Španjolske i Hrvatske. Projektni tim ovoga su puta činile učiteljice Martina Grgec, Ana Stuparić Kovačić, Ljiljana Paraman, Andrea Caharija Jagatić, Darija Odorčić Matijević i Petra Frntić, koordinatorica projekta Henrieta Herjavec Rubčić, te psihologinja Irena Rasonja i tajnica škole AndrejaZlodi Gunčić. Našu su školu iznimno uspješno predstavili naši učenici izvedbom klasične i tradicijske glazbe.
Kristina Milković i Fran Šola izveli su mali koncert za violinu i violončelo, a zbor je uz glazbenu pratnju Magdalene i Lucije Komljenović Sović na violončelu i violini i prof. Ljiljanje Paraman na klaviru izveo skladbe Čiribiribela Mare moja i Spoved (Ak sem ti srčeko ranil).

Svi sudionici projketa izveli su zajednički mjuzikl Socking in to Europe i projektnu himnu U rock Urope. U projketu smo svi vrijedno i puno radili te izvrsno surađivali. Ovakvi projekti i međunarodne suradnje dodatno obogaćuju život naše škole.

Projektnu himnu možete poslušati preko poveznice U rock Uropea zajednički mjuzikl i cijelu priredbu preko poveznice Socking in to Europe.


[OPŠIRNIJE]3. TRANSNACIONALNI SASTANAK ART@HEART PROJEKTA
Zoran Čorkalo / datum: 25. 5. 2019. 10:50

 

Od 20. do 22. svibnja održao se u partnerskoj školi Volksschule Strass iz Austrije 3. transnacionalni sastanak Erasmus+ KA2 Art@Heart projekta.
Na sastanku su bile koordinatorica projekta učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić i prof. Likovne kulture Darija Odorčić Matijević. Tema sastanka bila je evaluacija projekta i planiranje buduće suradnje.


 


[OPŠIRNIJE]OTVORENI DAN ŠKOLE - POZIVNICA!
Zoran Čorkalo / datum: 23. 5. 2019. 19:56

Poštovani roditelji, dragi učenici, cijenjeni kolege, svi bivši i budući Gundulići, prijatelji i ljubitelji naše škole!

Pozivamo vas da u petak, 31. svibnja od 17.30 do 20.00 sati budete dio naše priče koju ćemo za vas ispričati na otvorenom danu škole. Uz predstavljanje godišnjih aktivnosti naše škole na otvorenoj pozornici predstavit će se i naši mali glumci, plesači i glazbenici. 


[OPŠIRNIJE]VEČER DJEČJEG FOLKLORA
Zoran Čorkalo / datum: 14. 5. 2019. 20:10

 

Osnovna škola Lučko već sedmu godinu zaredom organizira Večer dječjeg folklora na koju pozivaju kulturno-umjetnička društva i ustanove koje njeguju narodne običaje kod djece kroz ples, glazbu i pjesmu. Ove su godine 13. svibnja učenici dvojezičnog razrednog odjela naše škole u pratnji svojih učiteljica Hajnalke Draganić i Katalin Urkom Lorencz imali čast nastupiti na toj priredbi predstavljajući mađarsku kulturnu baštinu izvođenjem dječjih narodnih igara.


[OPŠIRNIJE]USPJESI NAŠIH UČENIKA
Zoran Čorkalo / datum: 13. 5. 2019. 20:33

  

Od 9. do 12. svibnja u Pazinu održan je finalni turnir Prvenstva Hrvatske u košarci za dječake U-11 (najboljih deset momčadi države) u kojem je sudjelovao učenik 5. a razreda Miha Kršić. Miha je sa svojim klubom Novi Zagreb osvojio treće mjesto. Bravo, Miha!


[OPŠIRNIJE]NAŠE UČITELJICE NA MEĐUNARODNOM SIMPOZIJU
Zoran Čorkalo / datum: 12. 5. 2019. 10:21

Naše učiteljice mentorice Henrieta Herjavec Rubčić i Anita Letica bile su 9. i 10. svibnja na dvodnevnom Međunarodnom znanstveno-stručnom simpoziju u Sisku pod nazivom Cjeloživotnim učenjem do profesionalnog razvoja. Organizatori su Učiteljski fakultet u Zagrebu i Dječji vrtić Stari Sisak, a pod pokroviteljstvom je predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.
Obje naše učiteljice izlagale su na temu cjeloživotnog obrazovanja kroz Erasmus projekte i međunarodne suradnje te zajedno s kolegicama iz Slovenije prezentirale svoja profesionalna usavršavanja, iskustva i primjere dobre prakse  u nastavi i razne projektne aktivnosti koje školu čine kvalitetnijom i prepoznatljivom.

Program Simpozija


[OPŠIRNIJE]HRVATSKA KULTURNA BAŠTINA - GLAGOLJICA
Zoran Čorkalo / datum: 10. 5. 2019. 17:34

 

Učenici predmetne nastave okupili su se 10. svibnja u školskoj blagovaonici gdje su pod vodstvom svojih mentora, učitelja jezično-umjetničkog područja, priveli kraju projekt Hrvatska kulturna baština - glagoljica. Nizom prezentacija i predavanja učenici su svojim vršnajcima tijekom dva školska sata prenijeli mnoga znanja o povijesti naše pismenosti i kulture. Samo jedna činjenica može nam vrlo jasno predočiti kakvo smo mjesto imali u vremenu kad je pismenost bila u povojima u cijeloj Europi - 28 godina nakon prve tiskane knjige, 1483. godine tiskana je naša prva inkunabula koja je ujedno bila i prva tiskana knjiga na nekom jeziku koji nije latinski, i to ne samo kod nas nego i u cijelom europskom kulturnom krugu. Velika pohvala učenicima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi projekta kao i njihovim voditeljima.


[OPŠIRNIJE]POBRATIMSKA SURADNJA SA ŠKOLOM IZ RADOVLJICE
Zoran Čorkalo / datum: 9. 5. 2019. 19:32
 
 
8. svibnja Erasmus grupa naše škole, 2. a i 1. b razredi u pratnji koordinatorice Erasmus projekta i pobratimske suradnje Henriete Herjavec Rubčić, učiteljica Katarine Komar, Nediljke Ćavarušić, Vlatke Bilić i Petre Frntić posjetili su pobratimsku školu Antona Tomaža Linharta iz Radovljice. Tradicionalno naši učenici odlaze u Radovljicu na obilježavanje Dana Europe gdje predstavljaju svoju državu pjesmom, plesom i publikacijom o Republici Hrvatskoj i Zagrebu. Naši prijatelji iz OŠ A. T. Linharta glavni su organizatori toga događaja na Linhartovu trgu. Nakon proslave Dana Europe i boravka u školi, uputili su se prema Ljubljani gdje im je voditeljica bila koordinatorica prof. Maja Tolo iz pobratimske škole. Zahvaljujemo našim prijateljima iz Slovenije na pozivu i prekrasnoj suradnji.

[OPŠIRNIJE]SVJETSKI DAN PLESA
Zoran Čorkalo / datum: 26. 4. 2019. 20:37

U našoj će se školi 29. travnja s početkom u 14.00 sati odžati središnja proslava Svjetskog dana plesa. Svjetski dan plesa održava se od 1982. godine u spomen na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih svjetskih plesnih reformatora. Taj se dan u Hrvatskoj obilježava od 1999., a 2009. godine ITI UNESCO Hrvatska prepušta organizaciju obilježavanja Svjetskog dana plesa Plesnom centru Tala.

Ove godine proslava započinje u 11.00 sati plesnim improvizacijama na otvorenom. Plesnim nastupima objedinit će se 7 zagrebačkih trgova: Tomislavov trg, Britanski trg, Zrinjevac, Europski trg, Cvjetni trg, Trg Republike Hrvatske – Zdenac života i Dolac. Građanstvo će moći pratiti nastupe uživo ili putem livestreama na Instagram profilu Plesnog centra Tala. Nakon toga proslava se seli u našu školu gdje će u 14.00 sati započeti program središnjeg obilježavanja Svjetskog dana plesa i gdje će 130 učenika izvesti zajedničku koreografiju koju su sami osmislili, a koja je rezultat plesnog programa koji u našoj školi vodi koreografkinja Larisa Lipovac Navojec. Obilježavanje Svjetskog dana plesa u našoj školi izvrsno se uklopilo u aktivnosti koje se provode u okviru Erasmusova projekta Art@Heart,

Proslavi će se pridružiti i predstavnica Ministarstva kulture, voditeljica programa Ruksak (pun) kulture, Maja Zrnčić koja će pročitati ovogodišnju MEĐUNARODNU PLESNU PORUKU čija je autorica plesačica i koreografkinja Karima Mansour iz Egipta. Autorica ovogodišnje HRVATSKE PLESNE PORUKE naša je poznata koreografkinja Sanja Petrovski, a njenu poruku pročitat će naši ovogodišnji ambasadori Svjetskog dana plesa glumac Slavko Sobin i njegova partnerica ovogodišnjeg Plesa sa zvijezdama, najtrofejnija hrvatska sportska plesačica Gabrijela Pilić.


[OPŠIRNIJE]SRETAN USKRS I VESELI PROLJETNI PRAZNICI!
Zoran Čorkalo / datum: 18. 4. 2019. 12:02

           Pano učenika 2. a razreda

Dragi učenici, poštovani roditelji i djelatnici Škole, sretan Uskrs i veseli proljetni praznici!

Želim svima dobar odmor i puno veselja u krugu obitelji i prijatelja. 

Na nastavu se vraćamo u ponedjeljak, 29. travnja kada ćemo obilježiti Svjetski dan plesa.

 

[OPŠIRNIJE]ŽIVOT NA MARSU
Zoran Čorkalo / datum: 14. 4. 2019. 18:33

 

 

 

12. travnja 2019. ostat će zabilježen u povijesti kao dan kada su učenici naše škole zajedno sa svojim profesorima otputovali na Mars. Bila je to znanstevna ekspedicija isplanirana do najsitnijih detalja. Sve su se znanstevne discipline ujedinile ne bi li omogućile ljudskoj posadi dolazak na Mars, boravak na njemu i što je najvažnije, povratak na milu nam Zemlju. Jesu li se svi učenici koji su toga dana otputovali na Mars zaista i vratili vidjet ćemo u ponedjeljak. Srećom za ponedjeljak nema najavljenih ispita. Šalu nastranu, no spomenutoga dana učenici predmetne nastave u školskoj su blagovaonici imali završnicu projekta Život na Marsu. To je projekt koji su tijekom 2. polugodišta provodili učitelji prirodoslovne skupine predmeta sa svojim učenicima koji su na zanimljiv, ali i znanstveno potkrijepljen način poveli na putovanje i sve ostale učitelje i učenike. Prezentacija projekta bila je spoj zananosti i mašte, točnije bilo je to pravo znanstvenofantastično putovanje koje ne bi bolje smislio ni Jules Verne, majstor znanstvene fantastike. Iako je svaka prezentacija bila na zavidnoj razini, publiku je posebno oduševila maketa bazne stanice na Marsu koju je napravio učenik 8. b razreda Luca Rugo od lego-kocaka. Isto je tako bio dojmljiv prikaz autohtonog stanovnika Marsa kojeg je kao lutku napravio Vinko Vicko Bulaja, učenik 8. b razreda. Ako su Marsovci zaista nalik Vinkovu prikazu, morat ćemo pri susretu s njima vrlo često ponavljati - "ne sudi Marsovca po izgledu" i "odijelo ne čini Marsovca". Hvala svim učenicima koji su se aktivno uključili u projekt i njihovim voditeljima, učiteljima prirodslovnih predmeta: prof. Ivi Krajačić Sokol, prof. Jasni Atanasov, prof. Ines Filipas, prof. Tamari Ugarković i prof. Sonji Šulc.


[OPŠIRNIJE]SURADNJA S POBRATIMSKOM ŠKOLOM IZ RADOVLJICE
Zoran Čorkalo / datum: 10. 4. 2019. 20:31

 

 

Pobratimska suradnja između naše škole i Osnovne škole Antona Tomaža Linharta iz Radovljice traje od 2015. godine kada je potpisana na završnom sastanku vrlo uspješnog Comenius projekta Healthy P.I.C.N.I.C. Od tada pa do danas iz te su suradnje proizašla lijepa i kvalitetna druženja učenika, učitelja i roditelja. Zahvaljujući entuzijazmu svojih učitelja, učenici pobratimskih škola sudjeluju u kulturnim i sportskim susretima, razmjenjuju svoje literarne i likovne radove i stvaraju nova prijateljstva.

Učenici i njihovi učitelji iz Radovljice 9. travnja posjetili su Zagreb i našu školu. U 10.00 sati zajedno s našim učenicima pogledali su lutkarsku predstavu Maca papučarica u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Poslije predstave otišli su na Zrinjevac, a dobrodošlicu u našoj školi pripredili su im učenici 2. a i 1. b razreda. Nakon ručka druženje se nastavilo u sportskoj dvorani gdje je naš prof. Tjelesne i zdravstvene kulture Robin Rašperger organizirao nogometnu utakmicu i štafetne igre. Roditelji i učenici stvorili su pravu navijačku atmosferu, a učenici su se iskazali svojom borbenošću, ali i fer igrom.

Učenici iz Radovljice uzvratit će gostoprimstvo našim učenicima i učiteljima 8. svibnja kada će sudjelovati u projektu Evropska vas povodom Dana Europe.


[OPŠIRNIJE]USPJESI NAŠIH UČENIKA
Zoran Čorkalo / datum: 7. 4. 2019. 19:57

 

Učenik 5. a razreda Miha Kršić ovaj je vikend sudjelovao na trećem finalnom turniru u košarci U-11 za dječake regije Centar gdje je sa svojim Košarkaškim klubom Novi Zagreb osvojio prvo mjesto. Time se njegova ekipa plasirala na državno prvenstvo među najboljih deset momčadi. Državno prvenstvo održat će se u svibnju. Sretno Miha!


[OPŠIRNIJE]NOĆ BIOLOGIJE
Zoran Čorkalo / datum: 6. 4. 2019. 11:32
 
Učenici 2. b razreda sa svojom učiteljicom Sanelom Škevin bili su 5. travnja na Biološkom odsjeku PMF-a na Noći biologije. Od 10.00 sati ujutro pa sve do 23.00 sata navečer, Prirodoslovno-matematički fakultet otvorio je vrata svim zaljubljenicima u znanost, istraživanje i otkrivanje novih spoznaja! Naši su učenici sudjelovali su na predavanju i radionicama o bioraznolikosti kukaca i o biljkama mesožderkama. 
Naučili su puno toga o životu kukaca, a neke kukce mogli su držati na dlanu. Saznali su zanimljivosti o biljkama mesožderkama, čime se zapravo hrane i kako ih njegovati i uzgajati. 

[OPŠIRNIJE]OSMAŠI NA ŽAR PTICI
Zoran Čorkalo / datum: 5. 4. 2019. 17:16

 

U četvrtak, 4. travnja učenici 8. b razreda u pratnji učiteljice Glazbene kulture prof. Ljiljane Paraman i učiteljice Njemačkoga i Engleskoga jezika prof. Ivane Šime Aničić zaputili su se u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Naši su učenici mogli uživati u baletnoj suiti Žar-ptica koju je izvela Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, a baletno su je oplemenili učenici Škole suvremenoga plesa Ane Maletić. Koncertno događanje  pripovjedački je popratio Dinko Bogdanić, pedagog i koreograf, kako bi se mlada publika cjlovitije upoznala s prvim baletom ruskog skladatelja Igora Stravinskoga.  


[OPŠIRNIJE]ŠARENE SLAGALICE PRIJATELJSTVA
Zoran Čorkalo / datum: 4. 4. 2019. 17:47

 

 

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja, u Hrvatskom školskom muzeju održana je radionica Šarene slagalice prijateljstva u organizaciji Muzeja i Centra za autizam Zagreb. Na radionici su sudjelovala djeca iz Centra za autizam i učenici dvojezičnog razrednog odjela Osnovne škole Ivana Gundulića sa svojom učiteljicom Hajnalkom Draganić. Na kreativnoj radionici izrađivali su uskrsne vjenčiće s motivom slagalica i družili se s djecom iz centra koja su im uz svoja likovna umijeća pokazala i glazbene talente.

Lijepo je bilo upoznati nove prijatelje!


[OPŠIRNIJE]OTVORI SRCE PJESMI
Zoran Čorkalo / datum: 2. 4. 2019. 20:38

 

Učenici 5. a razreda i njihova učiteljica hrvatskoga jezika prof. Marcela Boban danas su ugostili gđu Olgu Vitez, kćer hrvatskog pjesnika Grigora Viteza. Parafrazirajući  Vitezove stihove Otvori prozor proljeću, susret su nazvali Otvori srce pjesmi. Petaši su se za susret pripremili čitanjem pjesama Grigora Viteza i učenjem odabranih pjesama napamet pa su gđu Vitez obasuli brojnim pitanjima. Olga Vitez govorila im je o svom odrastanju uz oca pjesnika, o njegovom književnom stvaralaštvu i o njegovoj velikoj ljubavi prema djeci. Saznali su da je pjesnik često boravio u prirodi, šetao obroncima Psunja, lutao šumama i uživao u pjevu ptica. Svu ljepotu prirode i čaroliju zvukova zabilježio je u svojim brojnim pjesmama, a u kasnijim godinama posebno se posvetio osnivanju Izdavačke kuće Mladost te pokretanju biblioteka za djecu i mlade Vjeverica i Jelen. Gospođa Vitez pročitala je učenicima nekoliko pjesama svoga oca, a učenici su pokazali poseban interes za odnos pjesnika i njegove kćeri Olge, koja se i danas, 53 godine nakon njegove smrti, vrlo živo sjeća svoga oca i događaja iz djetinjstva. 


[OPŠIRNIJE]ZANIMLJIVA LEKTIRA
Zoran Čorkalo / datum: 2. 4. 2019. 20:10

Da je lektira zanimljiva, vidjelo se danas u 4. a razredu. Učenici 4. a razreda i njihova učiteljica Anita Letica na satu lektire zabavili su se i na jedan neobičan način pristupili obradi lektire Ljubičasti planet. Učenici su izradili plakate pričalice te na taj način predstavljali likove i izvodili dijaloge. Veselimo se idućem satu lektire!


[OPŠIRNIJE]RITAM AFRIKE U 2. B
Zoran Čorkalo / datum: 30. 3. 2019. 20:01

 

27. ožujka učenici 2. b razreda sa svojom su učiteljicom Sanelom Škevin bili u Etnografskom muzeju na radionici djembe bubnjeva. Najprije su obišli stalni postav muzeja koji prikazuje predmete iz Afrike. Učili su o afričkoj kulturi s posebnim naglaskom na glazbu, glazbala i ples. Na radionici su se svi okušali u sviranju afričkih bubnjeva. Uživali su u različitim ritmovima i stvaranju glazbe.


[OPŠIRNIJE]BUDUĆI ŠKOLARCI U NAŠOJ ŠKOLI
Zoran Čorkalo / datum: 30. 3. 2019. 10:43

 

 

26. i 27. ožujka kroz našu je školu prošlo stotinjak vrtićke djece iz dječjih vrtića Različak Budućnost. Širom otvorenih očiju, puni nekog tajanstvenog iščekivanja ušli su u našu školu gdje su ih pripredbama dobrodošlice dočekali naši učenici koji su se u tom trenutku mogli prisjetiti i svojih vrtićkih dana i uzbuđenja koje su osjećali pri pomisli da će uskoro postati školarci. Nakon priredbica dobrodošlice djeca su se raštrkala po razredima razredne nastave gdje su im naši učenici sa svojim učiteljicama pripremili zanimljive radionice. Vrtićka djeca su se vrlo brzo uklopila u novo okružje i uključila u rad sa svojim starijim kolegama i tako dokazala da su spremni za jednu novu veliku životnu avanturu, a to je škola. Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi događanja oko prijema budućih prvašića, našim učenicima, njihovim učiteljicama, budućim školarcima i njihovim tetama odgajateljicama.


[OPŠIRNIJE]SURADNJOM DO KVALITETNIJE ŠKOLE
Zoran Čorkalo / datum: 24. 3. 2019. 19:03

  

Zahvaljujući roditeljima naših učenika koji se aktivno uključuju u život škole, u našoj se školi povremeno događaju aktivnosti kojima se želi pridonijeti kvalitetnijem životu. Svoj profesionalni izazov oblikovanja prostora ovom su prilikom prenijeli na prostor škole roditelji arhitekti. Tako je ulazni prostor naše škole postao tema izbornog kolegija "Participativno oblikovanje prostora" koji na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu vode docenti Kristina Careva i Rene Lisac. Kolegij je nastao na osnovu višegodišnjeg iskustva vođenja participativnih i interdisciplinarnih radionica u sklopu inicijative "Akupunktura grada" pri čemu se malim i preciznim intervencijama želi značajno poboljšati život u javnim prostorima. U sklopu kolegija održane su u srijedu 20. ožujka dvije fokus grupe, jedna s predstavnicima djelatnika i jedna s predstavnicima učenika naše škole. Iako su se želje sudionika rasprave razlikovale, svi su se složili da bolja organizacija i uređenje prostora može značajno pridonijeti njihovom boravku u školi. Studenti su svoj rad nastavili tijekom vikenda, a svoje prijedloge prezentirat će u školi u četvrtak 28. ožujka. Najuspjeliji i najprimjereniji prijedlozi realizirat će se, dio njih već u radnim akcijama uređenja škole koje nas očekuju u subotu 13. travnja.
 

 

[OPŠIRNIJE]BUDITE PAMETNI
Zoran Čorkalo / datum: 24. 3. 2019. 18:11

 

Povodom Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava svake godine 15. ožujka, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i drugim institucijama raspisalo je Nagradni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola za najbolji videorad, strip, plakat te infografiku na temu: „Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu“. Natječajem se želi potaknuti učenike da steknu potrebno znanje i razviju svijest o potrošačkim pravima u svijetu digitalne tehnologije.

Na natječaju je sudjelovalo 70 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske s ukupno 118 radova. I naša je škola sudjelovala na natječaju stripom naše već poznate i priznate strip-autorice Mirte Vrkić, učenice 8. b razreda. Mirtin strip možete pogledati pod poveznicom Budite pametni.


[OPŠIRNIJE]NAŠI GEOGRAFSKI PRVACI
Zoran Čorkalo / datum: 19. 3. 2019. 20:52

U ponedjeljak, 18. svibnja u Osnovnoj školi Vukomerec održano je županijsko natjecanje iz Geogafije. Na jednom su se mjestu našli najbolji geografi grada Zagreba, a među njima i četiri naša, i to sve učenici 5. a razreda: Antonio Biankini, Mariela Fiorenini, Ante Pavković i Sven Todorović. U konkurenciji 113 učenika naši su učenici ostvarili izvrsne rezultate. Tako je Antonio Biankini ostvario 9. rezulat, Sven Todorović 8. rezultat, Mariela Fiorenini 3. rezultat i Ante Pavković, koji je imao 66 od mogućih 70 bodova, ostvario je najbolji rezultat u svojoj kategoriji, odnosno 1. mjesto. Ponosni smo na njihove uspjehe! Svima velike čestitke, a posebno najboljem geografu Zagreba Anti Pavkoviću i, naravno, njegovoj mentorici prof. Mirjani Vasilj. Čestitke i prof. Branimiru Drenškom, učitelju na zamjeni, koji je pridonio uspjehu naših učenika.


[OPŠIRNIJE]GLJIVARENJE U OZLJU
Zoran Čorkalo / datum: 19. 3. 2019. 20:27

Jedan učenik 5. razreda, pet sedmaša, jedan osmaš te dvojica naših bivših učenika zajedno s učiteljem klasičnih jezika Dubravkom Furlanom, a u organizaciji Gljivarskog društva Kamilo Blagaić bili su u subotu, 16. ožujka na ekološko - gljivarskom izletu u Ozlju. Nakon razgledavanja dvorca i etno-sela, uslijedila je kratka šetnja šumom gdje smo pronašli uobičajene zimske vrste gljiva, ali i neočekivanu jelensku krovnjaču (Pluteus cervinus). Osim gljiva pozabavili smo se i prepoznavanjem drveća kao i osnovama orijentacije u prirodi. Nakon okrijepe u Viki grilu, lijepo nam je vrijeme dopustilo zabavu na otvorenom sve do polaska autobusa u 16.00 sati. 


[OPŠIRNIJE]UPIS U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Zoran Čorkalo / datum: 19. 3. 2019. 12:05

Poštovani roditelji!

Molimo roditelje s upisnoga područja Osnovne škole Ivana Gundulića da dogovore termin testiranja prema predloženim terminima koji su objavljeni na mrežnoj stranici Škole, a nalaze se u izborniku s desne strane pod nazivom RASPORED TESTIRANJA U ŠKOLI. Termine možete dogovoriti putem telefona 4854 186 ili putem e-pošte na adresu skola@os-igundulica-zg.skole.hr. Termine testiranja u Školi možete dogovoriti neovisno o terminima pregleda kod školske liječnice.

Molimo roditelje s drugih upisnih područja koji su zainteresirani za upis u našu školu da popune obrazac zamolbe koji se nalazi na mrežnoj stranici Škole u izborniku s lijeve strane pod nazivom Upis izvan upisnoga područja. Pristigle zamolbe rješavat će se nakon razgovora s djetetom, roditeljima i stručnom službom Škole prema terminima razgovora 13. i 17. svibnja 2019. godine. Termine razgovora možete dogovoriti putem telefona 4854 186 ili putem e-pošte na adresu skola@os-igundulica-zg.skole.hr.


[OPŠIRNIJE]2. TRANSNACIONALNI SASTANAK U DEAL PROJEKTU
Zoran Čorkalo / datum: 15. 3. 2019. 19:22

 

 

Učitejica Hajnalka Draganić i učitelj Ivan Igić sudjelovali su na drugom transnacionalnom sastanku u sklopu projekta Deal na Sveučilištu u Skopju. 
Erasmus plus projekt Razvoj pismenosti i učenje jezika za učenike mlađe dobi u nepovoljnom položaju kojemu je koordinator Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu traje već šest mjeseci.
Više o projektu možete saznati na službenoj stranici https://project-deal.eu i na Facebook stranici projekta https://m.facebook.com/dealproject1/


[OPŠIRNIJE]2. B U BOTANIČKOM VRTU
Zoran Čorkalo / datum: 15. 3. 2019. 19:16

 

 

Naš 2. b razred sa svojom učiteljicom Sanelom Škevin proveo je 15. ožujka dva zanimljiva sata u Botaničkom vrtu. Učenici su ponovili sve o proljeću i proljetnicama, a zatim te proljetnice i nacrtali kredama u boji. Sretni smo što nam je Botanički vrt tako blizu. Nudi nam toliko puno mogućnosti za različite aktivnosti s djecom.


[OPŠIRNIJE]USPJESI GUNDULIĆA NA LIK-u
Zoran Čorkalo / datum: 14. 3. 2019. 20:31

 

 

14. ožujka u 12.00 sati u Osnovnoj školi Matije Gupca održalo se svečano otvorenje izložbe LIK 2019., izložbe - natjecanja iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna učenika osnovnih i srednjih škola grada Zagreba. Na ovogodišnji LIK, koji je tematski bio posvećen ugroženim životinjskim vrstama, naša je škola poslala pet radova čiji su autori učenici 8. razreda: Mirta Vrkić, Lovro Vice Bulaja, Arpad Alem Pinter, Tea Sander i Anamari Košćina. Za županijsku razinu odabran je rad Mirte Vrkić i rad Lovre Vice Bulaje čiji su radovi i izloženi. Učenica Mirta Vrkić u vrlo jakoj konkurenciji osvojila je drugo mjesto za što je dobila nagradu Grada Zagreba. Velike čestitke svim sudionicima, a posebno Mirti i njezinoj mentorici profesorici Likovne kulture Darji Odorčić Matijević.


[OPŠIRNIJE]NAŠI KUHARI NA HRT-u
Zoran Čorkalo / datum: 14. 3. 2019. 19:59

Našu su kuharsku radionicu popratili i mediji. Tako je Hrvatska televizija snimila jedan vrlo simpatičan prilog koji je prikazan u mozaičnoj emisiji Kod nas doma. Prilog možete pogledati pod poveznicom 

KUHARSKA RADIONICA U OŠ IVANA GUNDULIĆA


[OPŠIRNIJE]ZAVRŠNICA PROJEKTA "PRIČAM TI PRIČU"
Zoran Čorkalo / datum: 14. 3. 2019. 19:05

 

  

I ove smo godine školskim projektom Pričam ti priču obilježili Mjesec hrvatske knjige i Dane hrvatskoga jezika. 12. i 14. ožujka predstavili su nam se najbolji pripovjedači razredne i predmetne nastave. U kategoriji učenika razredne nastave nastupili su: Ema Poznić, učenica 1. a razreda, Jakov Švarc, učenik 1. b razreda, Mia Pustišek, učenica 2. a razreda, Chiara Peruško, učenica 2. b razreda, Antea Vuković, učenica 3. a razreda, Greta Magdić, učenica 3. b razreda, Eva Markulin, učenica 4. a razreda, Ozana Radić, učenica 4. b razreda i Dora Hrgović, predstavnica hrvatsko-mađarskih razrednih odjela. Naslov najbolje pripovjedačice ponijela je učenica 1. a razreda Ema Poznić. U kategoriji učenika predmetne nastave nastupili su učenici 5. a razreda: Maria Mađerić, Petra Mitar, Sven Todorović i Vanja Višnjić, učenici 6. a razreda: Sven Filipović i Haris Derviščaušević, a kao jedina predstavnica osmaša nastupila je učenica Lana Capar. Najboljim pripovjedačem predmetne nastave proglašen je učenik Sven Todorović. Težak zadatak odabira imao je žiri sastavljen od učitelja i učenika. Žiri su činili učenici: Jure Čerič, Dora Franjević, Patricija Čolić i Mirta Vrkić, učitelji: Ivana Šima Aničić, Sanja Miljatović, Nika Gutić i Martina Grgec, a naša knjižničarka Iskra Osmančević bila je predsjednica žirija. Našim smo projektom željeli osvijestiti potrebu njegovanja materinskoga jezika, a posebno njegovih govornih vrednota. Čestitamo svim učenicima na hrabrosti, a njihovim učiteljicama što su ih motivirale i pripremale.


[OPŠIRNIJE]INTERAKTIVNA PRIČA O GLAZBI
Zoran Čorkalo / datum: 14. 3. 2019. 18:49
 
Violinistica Lucija Stanojević u našoj je školi 13. ožujka održala interaktivnu radionicu Prostor, glazba i ja. Učenicima je pokušala predočiti na koji način glazba pobuđuje naša osjetila i naše misli, aktivira sva naša čula i potiče nas na različite reakcije. Učenici su čuli kako je nastala glazba, koja su bila prva glazbala i od čega su izrađivana. Saznali su što je sve potrebno za nastanak skladbe i kako izvesti skladbu s onim što nas okružuje. Proizvodili su različite zvukove, pucketali prstima i pljeskali stvarajući vlastitu glazbu. Zanimljivom glazbenom pričom provela  ih različitim glazbenim razdobljima.

[OPŠIRNIJE]KUHARSKA SVEČANOST U GUNDULIĆEVOJ
Zoran Čorkalo / datum: 8. 3. 2019. 10:13

 

  

   

7. ožujka od 17.00 sati iz naše su se škole po cijelom Donjem gradu, a vjerujem i dalje, širili zamamni mirisi raznih delicija koje su jedni za druge pripremali mali i veliki kuhari. Kuharsku radionicu osmislila je u suradnji s članovima projektnoga tima i učiteljicama razredne nastave voditeljica Erasmusova Art@Heart projekta učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić. Jela kojima su se predstavili svi razredi spoj su različitih krajeva Hrvatske, ali su i spoj tradicionalnog i suvremenog. Danas smo uživali u okusima različitih naših krajeva u interpretaciji naših malih i nešto većih kuhara. I sva su jela bila vrlo ukusna jer su spremana sa srcem, a sva su dobila još jednu posebnu notu koju mogu dobiti samo ona jela koja se blaguju u dobrom društvu. Cilj kuharske radionice bio je odabir dvaju jela koja će se naći u mađunarodnoj kuharici svih patnera u projektu Art@Heart. Osim devet stolova koji su bili u konkurenciji za međunarodnu kuharicu, kuharsku su radionicu obogatili svojim sudjelovanjem i posebni kuharski gosti. To su glumački tandem Goran Navojec i Vedran Mlikota, pjevačko-plesni par Larisa Lipovac i Luka Nižetić i naša prof. Fizike Ines Filipas. Sva je jela ocjenjivao žiri u sastavu: gosp. Radovan Marčić, gastrokritičar, pisac, scenarist, producent, kazališni i filmski redatelj, gđa Snježana Krpes, tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, prof. klasičnih jezika Dubravko Furlan, prof. Tjelesne i zdravstvene kulture Robin Rašperger i ravnatelj OŠ Ivana Gundulića Zoran Čorkalo. Žiri je imao privilegiju probati sva jela, ali i vrlo težak zadatak odabira najboljih. Bilo je tu zagorskih oblizeka, komiške i viške pogače, rižota, sarmi, pašticada, polpeta, vesele janjetine, imotske torte, zagorske juhe s vrganjima, orada, smuđeva i morskih pasa. S najviše je bodova žiri ocijenio stol 2. b razreda pod nazivom Zagorska šumska priča, drugo mjesto osvojio je stol 3. b razreda koji je pripremao jelo pod nazivom Zagorska juha s vrganjima, a treće mjesto 2. a razred sa stolom Dalmacija na tanjuru. Boje Hrvatske u Erasmusovoj kuharici predstavljat će Zagorska juha s vrganjima i Komiška i Viška pogača.

Hvala svim sudionicima u našoj kuharskoj školi, hvala našim dragim gostima i roditeljima, a posebno hvala našim dragim učenicima i njihovim učiteljicama na velikom trudu oko organizacije i provedbe.


[OPŠIRNIJE]MASKE NAŠE SVAGDAŠNJE
Zoran Čorkalo / datum: 6. 3. 2019. 17:12

 

 

 

 

U utorak, 5. ožujka našu su školu okupirale maškare. Iza naših svakodnevnih lica pojavile su se neka nova i drugačija, neka koja se ne usuđejmo nositi običnim danima. Dan kad je dopušteno biti ono što inače nismo u našoj je školi otvorio vrata bićima iz mašte i snova. Mnogi su naši učenici bili superjunaci, znanstvenici, ratnici, vile, princeze i razna druga stvorenja čije je podrijetlo i nastanak poznat samo njihovim tvorcima. Sva ta neobična svita okupila se u školskoj blagovaonici gdje je upriličen ples pod maskama. Ples su vodile učiteljice razredne nastave koje su također bile maskirane i razlikovale se od svojih učenika samo visinom. Nisam siguran kao je taj dan izgledala nastava, no ne događa se baš često da vam Hrvatski jezik ili Matematiku predaje vještica. Nakon plesa svi su se okupili u školskom dvorištu gdje je princ Fašnik mirno čekao ispunjenje svoje sudbine. Učenici razredne nastave napisali su na papiriće sve ono što bi htjeli da se izgubi, nestane i nikada se ne vrati. O čemu se točno radi, nikada nećemo saznati. Sve je loše želje progutao princ Fašnik, a njega je zajedno s lošim željama progutala vatra.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju