preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Gundulića Zagreb

Login
TERENSKA NASTAVA

17. 12. 2021.

OBJAVLJEN JE JAVNI POZIV ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE TERENSKE NASTAVE

OTVARANJE PONUDA - U PETAK, 14. 1. U 10.35

ODABRANE PONUDE

RODITELJSKI SASTANAK ODGAĐA SE DO DALJNJEGA

RADIO 23a

KLIKNI I SLUŠAJ!

PREHRANA I BORAVAK

UPLATNICE ZA PREHRANU I BORAVAK ZA PROSINAC POSLANE SU NA E-ADRESE RODITELJA.

MOLIMO RODITELJE KOJI NISU PRIMILI UPLATNICE, DA SE JAVE U RAČUNOVODSTVO ŠKOLE (ili na adresu e-pošte: ljiljana.crnogaj-marendic@skole.hr).

MOLE SE RODITELJI DA PROVJERE JESU LI DOBILI UPLATNICE ZA 12. MJESEC.

STRUČNI SKUPOVI

ZBORNIK RADOVA

SLUŽBENI GLASNIK

PROGRAM JAVNIH POTREBA U OSNOVNOM ODGOJU I OBRAZOVANJU GRADA ZAGREBA ZA 2020. 

  • PREHRANA
  • PRODUŽENI BORAVAK
  • OLAKŠICE

 

PRATITE NAS

FACEBOOK STRANICA ŠKOLE

 


 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi
ZAŠTITA

PLAN EVAKUACIJE ZA NAŠU ŠKOLU

UČIONICE

ŠKOLSKO DVORIŠTE


UPUTE U SLUČAJU POTRESA - GRAD ZAGREB

PRIPREMI SE!

SEIZMOLOŠKA SLUŽBA


NETIQUETTE - ZAŠTITA NA INTERNETU


SVE ŠTO TREBATE ZNATI O PRANJU RUKU


U SLUČAJU SUMNJE NA COVID NAZOVITE:

 - OBITELJSKOG LIJEČNIKA

- ŠKOLSKOG LIJEČNIKA:

Služba za školsku medicinu

Laginjina 16

4843 049


 

RADNO VRIJEME

RADNO VRIJEME RAVNATELJA I ŠKOLSKE PSIHOLOGINJE

SNIMI I UČITAJ QR KOD!


 

 

                  

U osnovnoj školi Ivana Gundulića već se od 1996.godine školuju učenici mađarske nacionalnosti ili mali Mađari čiji roditelji rade u Hrvatskoj. Učenici se po   takozvanom  „modelu B“  školuju u dvojezičnom kombiniranom razrednom odjelu od 1. do 4. razreda. Za  te je učenike  organizirana cjelodnevna nastava. Broj se uključene djece  tijekom godina mijenjao, tako da smo povremeno imali jedan ili dva razredna odjela. Roditelji iz grada Zagreba smatrali su da  djeca trebaju proći dvojezično školovanje kako bi se  bez poteškoća mogli uključiti u program hrvatskih škola nakon 4. razreda. Nastavni plan i program  škola  je dobila 1997.godine.

Nastavni predmeti na mađarskom jeziku : mađarski jezik, priroda i društvo, glazbena kultura. Na hrvatskom jeziku održava se nastava hrvatskog jezika, matematike, likovne kulture i tjelesnog odgoja. Udžbenike smo do sada sami nabavljali iz Mađarske, ali sada postoje i neki hrvatski udžbenici prevedeni na mađarski jezik. Učenici su uključeni u redovnu nastavu engleskog jezika, te izbornu nastavu vjeronauka i njemačkog jezika, kao i ostali vršnjaci. Redovito pohađaju školu u prirodi, te sve oblike izvanučioničke i terenske nastave. Sudjeluju u svim aspektima života i rada škole. Za tzv. mađarske predmete zadužena je učiteljica Hajnalka Draganić, dok je "hrvatska učiteljica" Henrijeta Herjavec Rubčić. Nastavu njegovanja mađarskog izvodi učiteljica Hajnalka Molnar.

U školi se obilježavaju i svi mađarski nacionalni praznici. Obično organiziramo priredbe s tradicionalnim plesovima, glazbom, a često i kulinarskim specijalitetima.

  Nakon završenog 4. razreda učenici  nastavljaju školovanje po “ modelu C“- njegujući  mađarski jezik i kulturu. Oni dolaze iz cijelog Zagreba. Osim mađarskog jezika učenici uče o mađarskoj povijesti, o nacionalnoj kulturi i geografskim obilježjima. Također su uključeni u brojna događanja  koja u gradu organizira Mađarsko kulturno društvo i Zajednica Mađara grada Zagreba.

Naši su učenici uključeni i u mađarski skautski odred „Nikola Zrinski“, a zahvaljujući voditelju Liki Janošu i našem profesoru Dubravku Furlanu.

Uspješna suradnja ostvaruje se i s dječjim vrtićem „Potočnica”, koji također ima dvojezični hrvatsko-mađarski program, a čija djeca najčešće nastavljaju školovanje u našoj školi.

  Nekoliko godina za redom vrlo smo uspješno sudjelovali s učenicima na međunarodnom natjecanju u recitiranju na jeziku nacionalnih manjina u Osijeku. Surađujemo i s mađarskim veleposlanstvom i njihovim kulturnim atašeom , koji redovito posjećuje našu školu.

Posljednjih šest godina ostvarujemo uspješnu međunarodnu suradnju s mađarskom školom Budai Varoskapu iz Pečuha. Skupine učenika međusobno se posjećuju i dopisuju, a nastavnici razmjenjuju stručna iskustva. Prošlih su godina mali Mađari bili naši gosti u  školi  prirode na Sljemenu i u Crikvenici, a mi njihovi gosti po ljeti na Balatonu. Prije tri godine prijatelji su nam postali i učenici iz škole Szoboszli Úti Általanos iz Debrecena , s kojima sudjelujemo u zajedničkom europskom projektu o prirodnim, kulturnim i nacionalnim vrednotama naših zemalja, međunarodnom natječaju u čitanju lektire na engleskom jeziku i sl.

2016. godine velikom smo svečanošću obilježili dvadesetu godišnjicu postojanja dvojezičnog oblika školovanja u našoj školi.

 

 

preskoči na navigaciju